Materialbristen är som bortblåst

Plasthandskar, andningsmasker, skyddsvisir och förkläden. För bara ett par månader sedan rådde det i princip brist på allt inom sjukvården för det som behövs för att hantera patienter sjuka i covid-19. Så är det inte längre.

Både vi och regionerna har en betydligt bättre tillgång till skyddsutrustning nu, än när vi var på väg in i krisen. Även om läget plötsligt skulle försämras, säger Erik Magnusson, inköpschef på Socialstyrelsens särskilda krishanteringsorganisation.

Däremot, säger han, har Sverige inga beredskapslager för att hantera kommande kriser.

Det finns inget centralt lager. Det är fortfarande regionerna som har huvudansvaret, men vi bedömer ändå tillgången till material som god. I Stockholm sade man nyligen att den är väldigt god, till och med.

Samarbetet regionerna emellan och deras arbete med att förbättra leveranskedjorna, i kombination med en bättre tillgång till skyddsutrustning, bland annat genom olika samarbeten, är den främsta orsaken, säger han.

Men det handlar också om att man lärt sig och blivit bättre på handhavandet av dessa patienter, att man utnyttjar utrustningen mer effektivt, säger Erik Magnusson.

Men kan det bli brist igen om det blir en ny, stor, smittspridning?

Man ska aldrig säga aldrig, men jag håller det inte för särskilt sannolikt, även om situationen plötsligt skulle försämras.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning