Solbullar
Underbara sockerbullar med kardemumma fyllda med en slät vaniljkräm i mitten, precis som en sol. Solbullar är ett måste på sommarens fikastund. De bullar som inte äts upp direkt kan frysas, men innan de får socker på sig.
Smula jästen i en bunke och rör ut med mjölken. Tillsätt ägg, socker, kardemumma, salt och mjöl. Arbeta degen cirka 3 minuter i maskin. Tillsätt smöret i mindre bitar. Arbeta degen ytterligare cirka 8 minuter tills den är glansig och elastisk. Ta upp degen på bänken och forma till en boll. Låt vila övertäckt cirka 10 minuter. Dela degen i bitar. Rulla varje bit till en slät bulle och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Tryck till bullarna lite med handflatan så de plattas till lite. Låt jäsa övertäckta cirka 1½ -2 timmar tills de är ungefär dubbelt så stora.
Vaniljkräm:
Koka upp mjölken och dra från värmen. Vispa ihop äggulor, socker och majsstärkelse till en slät blandning. Häll den varma mjölken i äggblandningen under vispning. Häll tillbaka i kastrullen. Värm under vispning tills krämen tjocknar. Ta från värmen och vispa ner smör och vanilj. Häll över i en skål. Täck så att plastfolie ligger mot krämens yta. Låt krämen kallna helt. Lägg upp i en spritspåse, gärna med en rund tyll.
Gräddning och garnering:
Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft. Tryck ett hål mitt i de jästa bullarna med tummen eller t ex ett litet smalt glas. Spritsa i vaniljkräm. Grädda cirka 12 minuter tills de har fått fin färg utan att krämen har bränts. Ta ut och låt svalna. Smält smöret. Pensla bullen utan att komma åt fyllningen med smält smör och doppa dem i strösocker strax innan servering.
30 stycken
50 gr jäst
5 dl standardmjölk
1 ägg
2 dl strösocker
1 msk stötta kardemummakärnor
1 tsk salt
Vetemjöl, 14-15 dl
Cirka 870 gr vetemjöl, 14-15 dl
150 gr smör
Vaniljkräm:
2½ dl standardmjölk
3 äggulor
¾ dl strösocker
½ dl majsstärkelse
25 gr smör
1 krm vaniljpulver
Garnering:
100 gr smör
Strösocker
Kommentarer
Skicka en kommentar