Fortsätt till huvudinnehåll

Belugabolognese

En mustig belugabolognese med smak av selleri, vitt vin, paprika och lite chili. Krämig och mustig, precis så som vi vill ha den. Låt gärna belugabolognese puttra länge så den blir riktigt smakrik, maffig och mustig. Ta lite av pastavattnet och vänd ner i såsen innan Du blandar den med pastan, stärkelsen från pastavattnet gör att såsen blandar sig bra med pastan. Toppa sedan med finriven lagrad ost och servera direkt.

Skala och finhacka lök och vitlök. Tärna paprika och selleri smått. Hetta upp smör- och rapsolja i en rymlig stekpanna. Stek lök, vitlök, paprika och selleri 3-4 minuter. Tillsätt tomatpuré och stek ytterligare 2-3 minuter. Rör ner vin, krossade tomater och belugalinser. Sjud 20-25 minuter, tills linserna är klara. Koka pastan al dente. Rör ner crème fraiche i såsen och smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Blanda väl avrunnen pasta med belugabolognesen. Toppa med riven ost och servera direkt.

10 portioner

2½ gul lök

5 vitlöksklyftor

2½ röd paprika

2½ stjälkar blekselleri

5 msk smör- och rapsolja

7½ msk tomatpuré

5 dl vitt vin

2½ burk krossade tomater

5 dl belugalinser

5 dl crème fraiche paprika & chili

750 gr spaghetti till servering

375 gr dackeost

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Klassisk smulpaj med äpple. En oemotståndlig efterrätt att bjuda med hemlagad vaniljsås, grädde med lite vaniljsocker i eller kvarg med smak av vanilj. Sätt ugnen på 225°. Blanda mjöl och socker i en bunke. Lägg i smöret skuret i bitar och finfördela allt till en grynig massa. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor och blanda med socker och kanel i en ugnssäker form. Fördela smuldegen över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter. Vaniljsås Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg i vaniljstången. Tillsätt mjölk och 1 dl grädde. Koka upp. Dra kastrullen från plattan och låt stå 10-15 minuter. Ta upp vaniljstången. Vispa ner äggulor, socker och potatismjöl. Hetta upp såsen på medelvärme under omrörning tills den börjar tjockna. Häll upp såsen i en skål och vispa den kall. Vispa resten av grädden och rör ner den i den kalla vaniljsåsen. Klart. Receptet gäller för 6 portioner 3 dl vetemjöl 3 msk strösocker 100 gr smör Fyllning: 4 äpple

Chucho Valdés får världen att lyssna till Kuba

Chucho Valdés är kubansk pianist, bandledare, kompositör och arrangör. Här med sin batátrumma. Chucho Valdés har fått elva Grammy, senast för bästa latin jazz-album. I april spelar han på Selamfestivalen i Stockholm, staden där hans far och läromästare Bebo Valdés satt bortglömd i trettio år. Genom åren, han är 78 idag, har pianisten, kompositören, arrangören och bandledaren Chucho Valdés arbetat med mängder av artister, musiker och projekt. Det mest kända är Irakere, som satte afrokubansk jazzrock på världskartan. I drygt trettio år ledde han denna supergrupp från Kuba. I sitt senaste projekt, ”Jazz Batá” , har han skalat ned sättningen till piano, kontrabas, congas och batá. Det är afrikanska ”talande” handtrummor som används i den kubanska santería-religionens heliga riter.

Risotto

Här kommer ett recept på en krämig och lyxig risotto, en italiensk maträtt som uppskattas av alla. Den här rätten passar utmärkt till middag och är dessutom enkel att variera. Konsten att lyckas med en risotto är att välja rätt ris. Både Arborio eller carnaroliris passar utmärkt. Smaka av risotton med salt och peppar innan servering. Koka upp buljongen och varmhåll under tiden Du lagar risotton. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i lite av smöret i en tjockbottnad kastrull på låg värme 8-10 minuter. Rör i riset och fräs ytterligare 5 minuter under omrörning tills det är lite genomskinligt. Höj värmen något. Tillsätt vin och ett par dl av den varma buljongen. Rör ofta i grytan. När vätskan kokat bort och riset ser ut som en lösare gröt är det dags att hälla på lite buljong till. Fortsätt hälla på buljong och röra ofta tills vätskan är slut och riset känns krämigt men fortfarande har en fast kärna. Ta från värmen. Rör i resten av smöret och osten. Smaka av risotton med salt och pepp