Fortsätt till huvudinnehåll

Ont i pungen

Det är viktigt att söka vård direkt om Du eller Ditt barn får ont i pungen. Ibland behövs en akut operation för att ta reda på orsaken. Det är större möjlighet att bli helt återställd om Du får behandling snabbt.

Det finns flera anledningar till att Du kan få ont i pungen. 

I den här texten kan Du läsa om några orsaker:

Testikeln eller bihanget på testikeln har vridit sig

Bitestikelinflammation eller testikelinflammation

Inklämt ljumskbråck

En orsak till att det gör ont i pungen är att testiklarna har vridit sig. Det är ovanligt men gör oftast mycket ont. Testikelvridning är vanligast i puberteten, men både yngre barn och vuxna kan få det. Bland yngre barn är det vanligast att det upptäcks vid födseln eller veckorna efter. Testikeln kan ta skada om den är vriden i flera timmar.

Vid testikelvridning kan Du ha ett eller flera av följande symtom:

Du får plötsligt ont i pungen

Pungen blir röd

Testikeln är öm och svullen när Du känner på den

Du mår illa

Ibland gör det ont. Det kan också kännas som ett obehag i pungen

På testikeln sitter ibland ett litet bihang som kan vrida sig och leda till att det gör ont i pungen, men det är inte skadligt. Detta är vanligast innan man har kommit in i puberteten. Det brukar gå över på några dagar.

Bitestiklarna sitter i pungen ovanpå testiklarna. Bitestikelinflammation är en inflammation i ena eller båda bitestiklarna.

Ordet inflammation används när det finns olika tecken på att kroppen reagerar på en skada eller ett angrepp. Det kan t ex vara en infektion eller att Du fått ett slag mot pungen.

Det är vanligt att Du har ett eller fler av följande symtom om Du har bitestikelinflammation:

Ena halvan av pungen är svullen och gör ont

Du känner Dig ordentligt sjuk

Du har feber

Du behöver kissa oftare än vanligt

Du känner att det svider när Du kissar

Du är öm mellan penisen och ändtarmens öppning

En inflammation i testiklarna kan bero på att en infektion i bitestiklarna har spridit sig.

Det är vanligt att ha ett eller flera av följande symtom om Du har testikelinflammation:

Pungen är svullen och gör ont

Du känner Dig mycket sjuk

Du har feber

Ibland kan inflammationen bero på en urinvägsinfektion. Då kan Du även ha besvär när Du kissar.

Ljumskbråck innebär att bukväggen vid ljumsken inte har slutit sig eller att den är försvagad. Då kan bukhinnan och en del av tarmen pressas ut. Det syns som en svullnad under huden.

Ofta går det att trycka tillbaka allt men ibland går det inte. Då kallas det för ett inklämt ljumskbråck. Vid ett inklämt ljumskbråck kan t ex blodcirkulationen skadas. Det är ett allvarligt tillstånd.

Ett inklämt ljumskbråck märks oftast tydligt. 

Det är då vanligt att få flera av följande symtom:

Du har mycket ont i magen, ljumsken eller pungen

Du har en utbuktning eller svullnad i ljumsken som gör ont och som inte går att trycka tillbaka

Ljumsken eller pungen blir röd

Du mår illa

Ett inklämt ljumskbråck kan ge tarmvred. Det gör då mycket ont i magen. Tarmvred kan vara det första symtomet på inklämt ljumskbråck, eftersom bråcket inte alltid har märkts tidigare. Ett inklämt ljumskbråck kan också skada testikeln.

Barn som har inklämt ljumskbråck kan dessutom bli trötta, ointresserade av omgivningen och inte visa samma kontakt som vanligt. De äter ofta dåligt och kan också kräkas.

Sök genast vård på en akutmottagning om Du eller Ditt barn har ont i pungen, eftersom det kan bero på testikelvridning.

Ring telefonnummer 1177 om Du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan Du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var Du kan söka vård.

För att Du ska kunna vara delaktig i Din vård och behandling är det viktigt att Du förstår informationen Du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om Du inte förstår. Du ska t ex få information om behandlingsalternativ och hur länge Du kan behöva vänta på vård och behandling.

Barn ska få vara delaktiga i sin vård. Det finns ingen åldersgräns för detta. Barnets möjlighet att ha inflytande över vården beror på hans/hennes ålder och mognad.

Ni har möjlighet till tolkning till andra språk om någon av Er inte pratar svenska. Ni har också möjlighet till tolkhjälp om någon av Er t ex har en hörselnedsättning.

Om Ni behöver hjälpmedel ska Ni få information om vad som finns och hur Ni får det.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Klassisk smulpaj med äpple. En oemotståndlig efterrätt att bjuda med hemlagad vaniljsås, grädde med lite vaniljsocker i eller kvarg med smak av vanilj. Sätt ugnen på 225°. Blanda mjöl och socker i en bunke. Lägg i smöret skuret i bitar och finfördela allt till en grynig massa. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor och blanda med socker och kanel i en ugnssäker form. Fördela smuldegen över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter. Vaniljsås Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg i vaniljstången. Tillsätt mjölk och 1 dl grädde. Koka upp. Dra kastrullen från plattan och låt stå 10-15 minuter. Ta upp vaniljstången. Vispa ner äggulor, socker och potatismjöl. Hetta upp såsen på medelvärme under omrörning tills den börjar tjockna. Häll upp såsen i en skål och vispa den kall. Vispa resten av grädden och rör ner den i den kalla vaniljsåsen. Klart. Receptet gäller för 6 portioner 3 dl vetemjöl 3 msk strösocker 100 gr smör Fyllning: 4 äpple

Chucho Valdés får världen att lyssna till Kuba

Chucho Valdés är kubansk pianist, bandledare, kompositör och arrangör. Här med sin batátrumma. Chucho Valdés har fått elva Grammy, senast för bästa latin jazz-album. I april spelar han på Selamfestivalen i Stockholm, staden där hans far och läromästare Bebo Valdés satt bortglömd i trettio år. Genom åren, han är 78 idag, har pianisten, kompositören, arrangören och bandledaren Chucho Valdés arbetat med mängder av artister, musiker och projekt. Det mest kända är Irakere, som satte afrokubansk jazzrock på världskartan. I drygt trettio år ledde han denna supergrupp från Kuba. I sitt senaste projekt, ”Jazz Batá” , har han skalat ned sättningen till piano, kontrabas, congas och batá. Det är afrikanska ”talande” handtrummor som används i den kubanska santería-religionens heliga riter.

Risotto

Här kommer ett recept på en krämig och lyxig risotto, en italiensk maträtt som uppskattas av alla. Den här rätten passar utmärkt till middag och är dessutom enkel att variera. Konsten att lyckas med en risotto är att välja rätt ris. Både Arborio eller carnaroliris passar utmärkt. Smaka av risotton med salt och peppar innan servering. Koka upp buljongen och varmhåll under tiden Du lagar risotton. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i lite av smöret i en tjockbottnad kastrull på låg värme 8-10 minuter. Rör i riset och fräs ytterligare 5 minuter under omrörning tills det är lite genomskinligt. Höj värmen något. Tillsätt vin och ett par dl av den varma buljongen. Rör ofta i grytan. När vätskan kokat bort och riset ser ut som en lösare gröt är det dags att hälla på lite buljong till. Fortsätt hälla på buljong och röra ofta tills vätskan är slut och riset känns krämigt men fortfarande har en fast kärna. Ta från värmen. Rör i resten av smöret och osten. Smaka av risotton med salt och pepp