Fortsätt till huvudinnehåll

Smällhett men "bara" näst varmaste månaden

Tycker Du att det varit svettigt i juli. Du har rätt, men historiskt är det “bara” den näst varmaste julimånaden som uppmätts.

Det här konstaterar EUs klimattjänst Copernicus.

Och det är första gången på över ett år som värmerekordet uteblir.

Juli 2024 skriver in sig i historieböckerna som den näst varmaste julimånaden på Jorden någonsin.

Sedan juli 2023 har Copernicus registrerat 13 rekordmånader i rad, men trenden bröts alltså i juli då den globala medeltemperaturen låg på 16,91 grader, vilket är 0,04 grader svalare än juli förra året, och 0,68 grader varmare än genomsnittet för juli 1991–2020.

Årets julitemperatur var 1,48 grader varmare än genomsnittet under förindustriell tid (1850–1900).

Även om juli 2024 i genomsnitt inte var riktigt lika varm som juli 2023, upplevde jorden sina två varmaste dagar i ERA5-dataregistret. Den dagliga globala medeltemperaturen nådde 17,16°C och 17,15°C i ERA5 den 22 och 23 juli. Med tanke på den oerhört lilla skillnaden, liknande osäkerheten i ERA5-data, kan vi inte med fullständig säkerhet säga vilken av de två dagarna som var hetast, skriver Copernicus i ett pressmeddelande.

Sviten med rekordmånader har tagit slut, men det var på håret. Globalt sett var juli 2024 nästan lika varm som juli 2023, den varmaste månaden någonsin. Juli 2024 hade de två hetaste dagarna någonsin. Sammanhanget har inte förändrats, vårt klimat fortsätter att värmas upp.

Nederbörden var rikligare än vanligt i juli, framgår det vidare, särskilt i stora delar av Norden men även i Nederländerna, Frankrike och England.

I Baltikum orsakade regnet översvämningar, liksom i Kina.

En dödlig orkan drog fram under månaden, orkanen Beryl, och lämnade efter sig stor förödelse i Karibien, Mexiko och USA.

I flera andra delar av världen, bland annat i västra Ryssland och på Balkan samt i Italien, var juli ovanligt torr.

Varningar för torka är också utfärdat i östra i södra Europa.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Klassisk smulpaj med äpple. En oemotståndlig efterrätt att bjuda med hemlagad vaniljsås, grädde med lite vaniljsocker i eller kvarg med smak av vanilj. Sätt ugnen på 225°. Blanda mjöl och socker i en bunke. Lägg i smöret skuret i bitar och finfördela allt till en grynig massa. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor och blanda med socker och kanel i en ugnssäker form. Fördela smuldegen över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter. Vaniljsås Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg i vaniljstången. Tillsätt mjölk och 1 dl grädde. Koka upp. Dra kastrullen från plattan och låt stå 10-15 minuter. Ta upp vaniljstången. Vispa ner äggulor, socker och potatismjöl. Hetta upp såsen på medelvärme under omrörning tills den börjar tjockna. Häll upp såsen i en skål och vispa den kall. Vispa resten av grädden och rör ner den i den kalla vaniljsåsen. Klart. Receptet gäller för 6 portioner 3 dl vetemjöl 3 msk strösocker 100 gr smör Fyllning: 4 äpple

Chucho Valdés får världen att lyssna till Kuba

Chucho Valdés är kubansk pianist, bandledare, kompositör och arrangör. Här med sin batátrumma. Chucho Valdés har fått elva Grammy, senast för bästa latin jazz-album. I april spelar han på Selamfestivalen i Stockholm, staden där hans far och läromästare Bebo Valdés satt bortglömd i trettio år. Genom åren, han är 78 idag, har pianisten, kompositören, arrangören och bandledaren Chucho Valdés arbetat med mängder av artister, musiker och projekt. Det mest kända är Irakere, som satte afrokubansk jazzrock på världskartan. I drygt trettio år ledde han denna supergrupp från Kuba. I sitt senaste projekt, ”Jazz Batá” , har han skalat ned sättningen till piano, kontrabas, congas och batá. Det är afrikanska ”talande” handtrummor som används i den kubanska santería-religionens heliga riter.

Risotto

Här kommer ett recept på en krämig och lyxig risotto, en italiensk maträtt som uppskattas av alla. Den här rätten passar utmärkt till middag och är dessutom enkel att variera. Konsten att lyckas med en risotto är att välja rätt ris. Både Arborio eller carnaroliris passar utmärkt. Smaka av risotton med salt och peppar innan servering. Koka upp buljongen och varmhåll under tiden Du lagar risotton. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i lite av smöret i en tjockbottnad kastrull på låg värme 8-10 minuter. Rör i riset och fräs ytterligare 5 minuter under omrörning tills det är lite genomskinligt. Höj värmen något. Tillsätt vin och ett par dl av den varma buljongen. Rör ofta i grytan. När vätskan kokat bort och riset ser ut som en lösare gröt är det dags att hälla på lite buljong till. Fortsätt hälla på buljong och röra ofta tills vätskan är slut och riset känns krämigt men fortfarande har en fast kärna. Ta från värmen. Rör i resten av smöret och osten. Smaka av risotton med salt och pepp