Fortsätt till huvudinnehåll

Därför ser olympiska ringarna ut som de gör

De olympiska ringarna är ett av sportvärldens absolut starkaste varumärken. Men varför fem? 

Och varför har ringarna de här färgerna?

Citius, Altius, Fortius. Det är det ursprungliga olympiska mottot och betyder snabbare, högre, starkare, rakt översatt från latinet.

Mottot sattes av baron Pierre de Coubertin, den moderna olympiadens fader för att enklast och tydligast beskriva vad som skulle driva den olympiska rörelsen framåt mot nya rekord och prestationer.

Men en organisation som den olympiska måste ju också ha en symbol. Något som symboliserar olympiaderna lika mycket som de tre ledorden.

Det var baron Coubertin som även satte igång arbetet med den olympiska symbolen. Den skulle vara lätt igenkännbar samt symbolisera att den olympiska rörelsen inkluderade alla människor, på alla kontinenter och i hela världen.

Då världen är indelad i fem befolkade kontinenter fick antalet fem en central plats. Symbolen som Pierre de Coubartin valde blev ringen, som symboliserar både samhörighet, kontinuitet och människan i sig.

Ringarna blev sedan fem och vävdes samman till en lätt utdragen kedja och fick var och en sin egna färg där blå symboliserade Europa, gult Asien, svart Afrika, grönt Oceanien och slutligen rött för Amerika.

Färgerna valdes med stor omsorg för att även de skulle symbolisera samhörighet. Tillsammans täcker de olympiska fem färgerna in samtliga nationens flaggor. Det finns inte en enda flagga som inte har någon av de olympiska färgerna i sig.

Sedan dess har de Coubertins symbol används under spelen. En lättare revision 1986 och ytterligare en 2010. Men symboliken kvarstår och aldrig kommer nog kommittén att våga sig på några större förändringar.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Klassisk smulpaj med äpple. En oemotståndlig efterrätt att bjuda med hemlagad vaniljsås, grädde med lite vaniljsocker i eller kvarg med smak av vanilj. Sätt ugnen på 225°. Blanda mjöl och socker i en bunke. Lägg i smöret skuret i bitar och finfördela allt till en grynig massa. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor och blanda med socker och kanel i en ugnssäker form. Fördela smuldegen över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter. Vaniljsås Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg i vaniljstången. Tillsätt mjölk och 1 dl grädde. Koka upp. Dra kastrullen från plattan och låt stå 10-15 minuter. Ta upp vaniljstången. Vispa ner äggulor, socker och potatismjöl. Hetta upp såsen på medelvärme under omrörning tills den börjar tjockna. Häll upp såsen i en skål och vispa den kall. Vispa resten av grädden och rör ner den i den kalla vaniljsåsen. Klart. Receptet gäller för 6 portioner 3 dl vetemjöl 3 msk strösocker 100 gr smör Fyllning: 4 äpple

Chucho Valdés får världen att lyssna till Kuba

Chucho Valdés är kubansk pianist, bandledare, kompositör och arrangör. Här med sin batátrumma. Chucho Valdés har fått elva Grammy, senast för bästa latin jazz-album. I april spelar han på Selamfestivalen i Stockholm, staden där hans far och läromästare Bebo Valdés satt bortglömd i trettio år. Genom åren, han är 78 idag, har pianisten, kompositören, arrangören och bandledaren Chucho Valdés arbetat med mängder av artister, musiker och projekt. Det mest kända är Irakere, som satte afrokubansk jazzrock på världskartan. I drygt trettio år ledde han denna supergrupp från Kuba. I sitt senaste projekt, ”Jazz Batá” , har han skalat ned sättningen till piano, kontrabas, congas och batá. Det är afrikanska ”talande” handtrummor som används i den kubanska santería-religionens heliga riter.

Risotto

Här kommer ett recept på en krämig och lyxig risotto, en italiensk maträtt som uppskattas av alla. Den här rätten passar utmärkt till middag och är dessutom enkel att variera. Konsten att lyckas med en risotto är att välja rätt ris. Både Arborio eller carnaroliris passar utmärkt. Smaka av risotton med salt och peppar innan servering. Koka upp buljongen och varmhåll under tiden Du lagar risotton. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i lite av smöret i en tjockbottnad kastrull på låg värme 8-10 minuter. Rör i riset och fräs ytterligare 5 minuter under omrörning tills det är lite genomskinligt. Höj värmen något. Tillsätt vin och ett par dl av den varma buljongen. Rör ofta i grytan. När vätskan kokat bort och riset ser ut som en lösare gröt är det dags att hälla på lite buljong till. Fortsätt hälla på buljong och röra ofta tills vätskan är slut och riset känns krämigt men fortfarande har en fast kärna. Ta från värmen. Rör i resten av smöret och osten. Smaka av risotton med salt och pepp