Fortsätt till huvudinnehåll

Stressigt och osynlig på jobbet, då tar hjärtat stryk

Det är viktigt att kroppen får återhämta sig

Arbetsrelaterad stress ökar risken att utveckla förmaksflimmer, ett vanligt hjärtproblem, enligt en nyligen publicerad studie i Journal of the American Heart Association.

Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M), till höger, tar emot betänkandet från utredningen Ett stärkt stöd till anhöriga från utredaren Gunilla Malmborg

Studien, som lyfts fram av Hjärt/Lungfonden, visar att personer som upplever hög arbetsbelastning och en obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet löper nästan dubbelt så hög risk att utveckla förmaksflimmer, enligt ett pressmeddelande.

Forskare analyserade data från 5 926 vuxna kontorsanställda i Kanada under en period av 18 år. Vid studiens början var deltagarna i genomsnitt 45 år gamla, och i slutet av uppföljningen hade de nått en genomsnittlig ålder av 65 år.

Arbetsrelaterad stress bedömdes genom självrapporterade enkäter, och resultaten visade att de som haft en hög arbetsbelastning och låg belöning, såsom lön eller brist på erkännande, löpte 97% högre risk för att utveckla förmaksflimmer jämfört med de som arbetat under bättre förutsättningar.

Att identifiera och hantera psykosocial stress är viktigt för att kunna skapa bra arbetsmiljöer 

Hjärt/Lungfondens generalsekreterare Kristina Sparre Ljung betonar att arbetsmiljön har en tydlig koppling till hjärt/kärlsjukdomar, såsom förmaksflimmer, och att studien tillför viktiga insikter för att förebygga och hantera riskfaktorer på arbetsplatsen.

Enligt John Pernow, ordförande för Hjärt/Lungfondens forskningsråd, kan arbetsrelaterad stress vara en viktig faktor att inkludera i förebyggande hälsoåtgärder. Att identifiera och hantera psykosocial stress är viktigt för att kunna skapa bra arbetsmiljöer och minska risken för hälsoproblem.

Minst 400 000 personer i Sverige lever med förmaksflimmer, vilket gör det till den vanligaste formen av hjärtarytmi hos vuxna. Förmaksflimmer kan leda till allvarliga komplikationer som stroke och hjärtsvikt.

Det är ett tillstånd där hjärtats elektriska signaler blir oregelbundna, vilket kan orsaka allt från hjärtklappning till mer allvarliga hälsoproblem.

Långvarig negativ stress skapar obalans i kroppen som gör oss mer mottagliga för sjukdomar.

När en person är överbelastad ökar hjärtfrekvensen, musklerna spänns och stresshormoner frigörs i blodet, vilket kan leda till olika fysiska och psykiska symtom, inklusive hjärtklappning och ångest.

Psykologen Sofia Viotti understryker betydelsen av att få återhämta sig, vilket kan vara svårt i hektiska arbetsmiljöer. Hon förklarar att alltför hög arbetsbelastning är dålig när vi ska prestera eftersom de delar i hjärnan som hjälper oss att lösa avancerade uppgifter blir blockerade för att istället hantera det som hjärnan uppfattar som en fara, stressen.

Det är viktigt att lyssna på kroppens varningssignaler, såsom sömnproblem, trötthet, irritabilitet och koncentrationssvårigheter. Att få bort negativ påverkan och i stället skapa en sund livsstil med tillräcklig sömn, motion och avkoppling är bra byggstenar mot stress.

Professionell hjälp som samtalsterapi är ett bra sätt att återställa balansen i livet.

Den här forskningen understryker vikten av att hantera stress och skapa en balanserad och hälsosam arbetsmiljö för att minska risken för framtida hälsoproblem såsom förmaksflimmer.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Klassisk smulpaj med äpple. En oemotståndlig efterrätt att bjuda med hemlagad vaniljsås, grädde med lite vaniljsocker i eller kvarg med smak av vanilj. Sätt ugnen på 225°. Blanda mjöl och socker i en bunke. Lägg i smöret skuret i bitar och finfördela allt till en grynig massa. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor och blanda med socker och kanel i en ugnssäker form. Fördela smuldegen över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter. Vaniljsås Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg i vaniljstången. Tillsätt mjölk och 1 dl grädde. Koka upp. Dra kastrullen från plattan och låt stå 10-15 minuter. Ta upp vaniljstången. Vispa ner äggulor, socker och potatismjöl. Hetta upp såsen på medelvärme under omrörning tills den börjar tjockna. Häll upp såsen i en skål och vispa den kall. Vispa resten av grädden och rör ner den i den kalla vaniljsåsen. Klart. Receptet gäller för 6 portioner 3 dl vetemjöl 3 msk strösocker 100 gr smör Fyllning: 4 äpple

Chucho Valdés får världen att lyssna till Kuba

Chucho Valdés är kubansk pianist, bandledare, kompositör och arrangör. Här med sin batátrumma. Chucho Valdés har fått elva Grammy, senast för bästa latin jazz-album. I april spelar han på Selamfestivalen i Stockholm, staden där hans far och läromästare Bebo Valdés satt bortglömd i trettio år. Genom åren, han är 78 idag, har pianisten, kompositören, arrangören och bandledaren Chucho Valdés arbetat med mängder av artister, musiker och projekt. Det mest kända är Irakere, som satte afrokubansk jazzrock på världskartan. I drygt trettio år ledde han denna supergrupp från Kuba. I sitt senaste projekt, ”Jazz Batá” , har han skalat ned sättningen till piano, kontrabas, congas och batá. Det är afrikanska ”talande” handtrummor som används i den kubanska santería-religionens heliga riter.

Risotto

Här kommer ett recept på en krämig och lyxig risotto, en italiensk maträtt som uppskattas av alla. Den här rätten passar utmärkt till middag och är dessutom enkel att variera. Konsten att lyckas med en risotto är att välja rätt ris. Både Arborio eller carnaroliris passar utmärkt. Smaka av risotton med salt och peppar innan servering. Koka upp buljongen och varmhåll under tiden Du lagar risotton. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i lite av smöret i en tjockbottnad kastrull på låg värme 8-10 minuter. Rör i riset och fräs ytterligare 5 minuter under omrörning tills det är lite genomskinligt. Höj värmen något. Tillsätt vin och ett par dl av den varma buljongen. Rör ofta i grytan. När vätskan kokat bort och riset ser ut som en lösare gröt är det dags att hälla på lite buljong till. Fortsätt hälla på buljong och röra ofta tills vätskan är slut och riset känns krämigt men fortfarande har en fast kärna. Ta från värmen. Rör i resten av smöret och osten. Smaka av risotton med salt och pepp