Fortsätt till huvudinnehåll

Storbritannien godkänner alzheimerläkemedel

Trots ett nej i juli från den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA, får nu läkemedlet Leqembi godkänt för behandling av alzheimerpatienter i Storbritannien.

Alzheimersjuka och anhöriga hade stora förhoppningar om att bromsläkemedlet Leqembi skulle godkännas i EU för behandling av tidig Alzheimers sjukdom. Men som en kalldusch mitt i sommaren sade EMA nej.

Nu får läkemedlet tillstånd i Storbritannien, för vissa patientgrupper, skriver företaget Bioarctic i ett pressmeddelande. Till exempel kommer det inte gälla för patienter med dubbel uppsättning av alzheimerriskgenen ApoE4, vilket är omkring 10–15% av patienterna.

Det verkar också mycket oklart om läkemedlet kommer att subventioneras av det brittiska hälso- och sjukvårdssystemet NHS.

Enligt EMAs beslut i juli så påverkar visserligen Leqembi de underliggande orsakerna till alzheimer, men effekten var liten på patienternas symptom och sjukdomsutveckling. Hälsovinsten är inte tillräcklig i förhållande till eventuella nackdelar och biverkningar, som svullnad och risk för blödningar i hjärnan, enligt EMA.

Med ungefär samma resonemang bedömer den brittiska myndigheten Nice att läkemedlet inte kommer subventioneras.

Läkemedlet har tidigare godkänts i bland annat USA, Japan och Kina. Det svenska företaget Bioarctic, som ligger bakom upptäckten som ligger till grund för läkemedlet, har begärt en omprövning av EMAs beslut.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Klassisk smulpaj med äpple. En oemotståndlig efterrätt att bjuda med hemlagad vaniljsås, grädde med lite vaniljsocker i eller kvarg med smak av vanilj. Sätt ugnen på 225°. Blanda mjöl och socker i en bunke. Lägg i smöret skuret i bitar och finfördela allt till en grynig massa. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor och blanda med socker och kanel i en ugnssäker form. Fördela smuldegen över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter. Vaniljsås Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg i vaniljstången. Tillsätt mjölk och 1 dl grädde. Koka upp. Dra kastrullen från plattan och låt stå 10-15 minuter. Ta upp vaniljstången. Vispa ner äggulor, socker och potatismjöl. Hetta upp såsen på medelvärme under omrörning tills den börjar tjockna. Häll upp såsen i en skål och vispa den kall. Vispa resten av grädden och rör ner den i den kalla vaniljsåsen. Klart. Receptet gäller för 6 portioner 3 dl vetemjöl 3 msk strösocker 100 gr smör Fyllning: 4 äpple

Chucho Valdés får världen att lyssna till Kuba

Chucho Valdés är kubansk pianist, bandledare, kompositör och arrangör. Här med sin batátrumma. Chucho Valdés har fått elva Grammy, senast för bästa latin jazz-album. I april spelar han på Selamfestivalen i Stockholm, staden där hans far och läromästare Bebo Valdés satt bortglömd i trettio år. Genom åren, han är 78 idag, har pianisten, kompositören, arrangören och bandledaren Chucho Valdés arbetat med mängder av artister, musiker och projekt. Det mest kända är Irakere, som satte afrokubansk jazzrock på världskartan. I drygt trettio år ledde han denna supergrupp från Kuba. I sitt senaste projekt, ”Jazz Batá” , har han skalat ned sättningen till piano, kontrabas, congas och batá. Det är afrikanska ”talande” handtrummor som används i den kubanska santería-religionens heliga riter.

Risotto

Här kommer ett recept på en krämig och lyxig risotto, en italiensk maträtt som uppskattas av alla. Den här rätten passar utmärkt till middag och är dessutom enkel att variera. Konsten att lyckas med en risotto är att välja rätt ris. Både Arborio eller carnaroliris passar utmärkt. Smaka av risotton med salt och peppar innan servering. Koka upp buljongen och varmhåll under tiden Du lagar risotton. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i lite av smöret i en tjockbottnad kastrull på låg värme 8-10 minuter. Rör i riset och fräs ytterligare 5 minuter under omrörning tills det är lite genomskinligt. Höj värmen något. Tillsätt vin och ett par dl av den varma buljongen. Rör ofta i grytan. När vätskan kokat bort och riset ser ut som en lösare gröt är det dags att hälla på lite buljong till. Fortsätt hälla på buljong och röra ofta tills vätskan är slut och riset känns krämigt men fortfarande har en fast kärna. Ta från värmen. Rör i resten av smöret och osten. Smaka av risotton med salt och pepp