Fortsätt till huvudinnehåll

Då kan vardagsrummet bidra till stress

Vardagsrum med ljusa möbler

Det är viktigt att planera rumsfunktioner först och belysningen därefter. Att installera rätt vägglampor, dimmers eller taklampor kan bidra till ett mer rogivande rum, konstaterar Wiese.

För många är vardagsrummet en fredad zon för avkoppling framför tvn och rätt inredd kan rummet bli en oas för stresshantering. Omvänt kan det öka stressen.

I Business Insider har terapeuterna Cecille Ahrens, Mark Loewen, Weena Wise och Ariel Sank Wallins delat med sig av sina idéer och tankar om trender och föremål i vardagsrum som ökar stress.

Det kan vara så enkelt som att städa, eller kanske anlita inredningshjälp.

Ljusa, väldesignade möbler ser inbjudande ut i ett rum, samtidigt som en oklanderlig showroomkänsla kan få gäster att inte känna sig helt avslappnade; de får ju inte fläcka ned på något sätt.

För äldre personer är det extra viktigt med trivsel, eftersom hemmet ofta representerar deras trygghet.

Det är allmänt känt att direkt dagsljusinsläpp har stor betydelse för välmående. I de flesta länder finns regler för hur mycket dagsljusinsläpp olika rum ska ha.

Enligt Weena Wise är det svårt att arbeta i rum med brist på ljus samtidigt som en stark, icke dimbar belysning hindrar sömn och ökar stress.

Det är viktigt att planera rumsfunktioner först och belysningen därefter. Att installera rätt vägglampor, dimmers eller taklampor kan bidra till ett mer rogivande rum, konstaterar Weena Wise.

Cecille Ahrens betonar både dagsljus och neutrala färgtoner.

Enligt Cecille Ahrens är buller en vanlig stressfaktor, vilket bland annat omfattar tv-apparater och konversationer.

Om tvn får Dig att känna Dig stressad rekommenderar Loewen att lyssna på vacker musik i stället.

Ostädade rum och kaos är en annan stressfaktor, enligt både Ahrens och Wise.

Ett rörigt utrymme signalerar kaos vilket i sin tur skapar stress och spänningar, konstaterar Cecille Ahrens.

Mark Loewen tror att ostädade rum kan orsaka visuell överrumpling för hjärnan, vilket bidrar till olust och stress. Rum under renovering är ett bra exempel på när miljöer upplevs ogästvänliga.

Genom att frigöra utrymme ger du även ditt sinne en paus, säger han till Business Insider.

Under pandemin var det svårt för alla som jobbade hemifrån att separera arbete från ledig tid, vilket bidrog till att en del kände sig stressade.

Genom att skapa en separat del för arbete och en annan för ledig tid och har du upprättat en både fysisk och mental barriär, förklarar Cecille Ahrens som poängterar betydelsen av att skilja på arbete och fritid.

Ariel Sank Wallins tillägger att det kan vara svårt att separera arbete och ledig tid på ett litet utrymme. Det kan då räcka med att byta bord eller stol samtidigt som du måste ha ett flexiblare tänk. Det blir som att trolla.

Compact living har blivit lite av en trend i större städer där boendepriserna skjutit i höjden. Att stuva in ett hems funktioner på en liten yta är svårt och ställer krav på snillrikhet och uppfinningsförmåga. Det ska ju också bli trivsamt.

På en så liten yta flätas arbete och fritid ofta ihop, men genom smarta lösningar och strategier kan det fungera mycket väl. De flesta studentboenden är trots allt compact living som fungerar ganska bra trots svårigheten att skilja arbete från ledig tid ytmässigt sett.

Skippa städningen och minska vardagsstressen 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Klassisk smulpaj med äpple. En oemotståndlig efterrätt att bjuda med hemlagad vaniljsås, grädde med lite vaniljsocker i eller kvarg med smak av vanilj. Sätt ugnen på 225°. Blanda mjöl och socker i en bunke. Lägg i smöret skuret i bitar och finfördela allt till en grynig massa. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor och blanda med socker och kanel i en ugnssäker form. Fördela smuldegen över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter. Vaniljsås Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg i vaniljstången. Tillsätt mjölk och 1 dl grädde. Koka upp. Dra kastrullen från plattan och låt stå 10-15 minuter. Ta upp vaniljstången. Vispa ner äggulor, socker och potatismjöl. Hetta upp såsen på medelvärme under omrörning tills den börjar tjockna. Häll upp såsen i en skål och vispa den kall. Vispa resten av grädden och rör ner den i den kalla vaniljsåsen. Klart. Receptet gäller för 6 portioner 3 dl vetemjöl 3 msk strösocker 100 gr smör Fyllning: 4 äpple

Chucho Valdés får världen att lyssna till Kuba

Chucho Valdés är kubansk pianist, bandledare, kompositör och arrangör. Här med sin batátrumma. Chucho Valdés har fått elva Grammy, senast för bästa latin jazz-album. I april spelar han på Selamfestivalen i Stockholm, staden där hans far och läromästare Bebo Valdés satt bortglömd i trettio år. Genom åren, han är 78 idag, har pianisten, kompositören, arrangören och bandledaren Chucho Valdés arbetat med mängder av artister, musiker och projekt. Det mest kända är Irakere, som satte afrokubansk jazzrock på världskartan. I drygt trettio år ledde han denna supergrupp från Kuba. I sitt senaste projekt, ”Jazz Batá” , har han skalat ned sättningen till piano, kontrabas, congas och batá. Det är afrikanska ”talande” handtrummor som används i den kubanska santería-religionens heliga riter.

Risotto

Här kommer ett recept på en krämig och lyxig risotto, en italiensk maträtt som uppskattas av alla. Den här rätten passar utmärkt till middag och är dessutom enkel att variera. Konsten att lyckas med en risotto är att välja rätt ris. Både Arborio eller carnaroliris passar utmärkt. Smaka av risotton med salt och peppar innan servering. Koka upp buljongen och varmhåll under tiden Du lagar risotton. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i lite av smöret i en tjockbottnad kastrull på låg värme 8-10 minuter. Rör i riset och fräs ytterligare 5 minuter under omrörning tills det är lite genomskinligt. Höj värmen något. Tillsätt vin och ett par dl av den varma buljongen. Rör ofta i grytan. När vätskan kokat bort och riset ser ut som en lösare gröt är det dags att hälla på lite buljong till. Fortsätt hälla på buljong och röra ofta tills vätskan är slut och riset känns krämigt men fortfarande har en fast kärna. Ta från värmen. Rör i resten av smöret och osten. Smaka av risotton med salt och pepp