Fortsätt till huvudinnehåll

Han var originalet till Karl-Alfred

Den plirande och starke tecknade sjömannen Karl-Alfred hade sin förebild i en fullt levande människa. Hans namn var Frank “Rocky” Fiegel.

Bakom varje stor man står det en kvinna, heter det ju. Och bakom varje tecknad figur finns det också ofta en verklig individ som mer eller mindre fått stå modell.

Och tro det eller ej, detta gäller även den smått märklige och halvknasiga tecknade sjömannen Karl-Alfred.

Förlagan hette Frank “Rocky” Fiegel. Han föddes 1868 i Polen och emigrerade redan som ung till USA tillsammans med sina föräldrar och hamnade så småningom i en liten stad i staten Illinois.

Men landbacken blev snart för tråkig för den ivrige unge mannen. Sjön, havet och äventyret lockade och snart hade han tagit sig till kusten och mönstrat på ett fartyg ut på de sju haven.

Det kom att bli hela 20 år på olika fartyg på en ständig resa runt jorden innan Fiegel slutligen klev iland och bosatte sig i staden Chester, tillbaka i Illinois.

Han fick snart jobb på den lokala puben, Weibusch Tavern, där han stod bakom bardisken och hanterade stadens mer eller mindre stökiga invånare, samtliga som han hanterade på sitt eget lilla sätt.

Frank “Rocky” Fiegel var nämligen aldrig rädd för att ta till nävarna när det, enligt honom, behövde skipas rättvisa. Åren på sjön hade gett honom både styrka och teknik i ämnet, vilket gjorde att han oftast avgick med segern i de fighter han gav sig in i.

Men det gav honom även en och annan smäll, vilket bland annat gjorde att hans ena öga blev deformerat till ett “pop-eye”.

Men har var också en otrolig historieberättare. Alltid med pipan fastklämd i ena mungipan, berättade han med seglarknarrig röst om sina äventyr på de sju haven.

Några säkerligen sanna, men många säkerligen påhittade. Men vad gör det? 

En bra historia framförd av en bra berättare är nog så kul att lyssna på.

Historien om Frank “Rocky” Fiegel hade nog fallit i glömska om inte Elzie Crisler Segal också vuxit upp i samma stad.

Han hade som ung suttit och lyssnat i timmar på Fiegels historier vid bardisken och fångats av både hans berättelser, men också om honom som person.

När så Elzie Crisler Segal började teckna i vuxen ålder mindes han sin barndoms berättare vid bardisken och började skissa på den personlighet som sedan skulle växa fram till Popeye.

Men först tillfrågades Fiegel om det var OK för honom att “bli” seriefigur. Och som den uppmärksamhetstörstande individ han var gav han sitt godkännande.

Så blev det som det blev. Poeye blev världskändis. Elzie Crisler Segal blev både berömd och förmögen på sin figur, men glömde aldrig bort inspirationskällan Fiegel som löpande, under resten av sin levnad, fick en viss procent på Popeyes intäkter.

Och, just det, Olivia i serien är också hon hämtad från samma lilla stad i Illinois. Tänk vad mycket ett samhälle kan innehålla, bara Du öppnar ögonen.

Det är nu Du ska investera i serier. 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Klassisk smulpaj med äpple. En oemotståndlig efterrätt att bjuda med hemlagad vaniljsås, grädde med lite vaniljsocker i eller kvarg med smak av vanilj. Sätt ugnen på 225°. Blanda mjöl och socker i en bunke. Lägg i smöret skuret i bitar och finfördela allt till en grynig massa. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor och blanda med socker och kanel i en ugnssäker form. Fördela smuldegen över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter. Vaniljsås Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg i vaniljstången. Tillsätt mjölk och 1 dl grädde. Koka upp. Dra kastrullen från plattan och låt stå 10-15 minuter. Ta upp vaniljstången. Vispa ner äggulor, socker och potatismjöl. Hetta upp såsen på medelvärme under omrörning tills den börjar tjockna. Häll upp såsen i en skål och vispa den kall. Vispa resten av grädden och rör ner den i den kalla vaniljsåsen. Klart. Receptet gäller för 6 portioner 3 dl vetemjöl 3 msk strösocker 100 gr smör Fyllning: 4 äpple

Chucho Valdés får världen att lyssna till Kuba

Chucho Valdés är kubansk pianist, bandledare, kompositör och arrangör. Här med sin batátrumma. Chucho Valdés har fått elva Grammy, senast för bästa latin jazz-album. I april spelar han på Selamfestivalen i Stockholm, staden där hans far och läromästare Bebo Valdés satt bortglömd i trettio år. Genom åren, han är 78 idag, har pianisten, kompositören, arrangören och bandledaren Chucho Valdés arbetat med mängder av artister, musiker och projekt. Det mest kända är Irakere, som satte afrokubansk jazzrock på världskartan. I drygt trettio år ledde han denna supergrupp från Kuba. I sitt senaste projekt, ”Jazz Batá” , har han skalat ned sättningen till piano, kontrabas, congas och batá. Det är afrikanska ”talande” handtrummor som används i den kubanska santería-religionens heliga riter.

Risotto

Här kommer ett recept på en krämig och lyxig risotto, en italiensk maträtt som uppskattas av alla. Den här rätten passar utmärkt till middag och är dessutom enkel att variera. Konsten att lyckas med en risotto är att välja rätt ris. Både Arborio eller carnaroliris passar utmärkt. Smaka av risotton med salt och peppar innan servering. Koka upp buljongen och varmhåll under tiden Du lagar risotton. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i lite av smöret i en tjockbottnad kastrull på låg värme 8-10 minuter. Rör i riset och fräs ytterligare 5 minuter under omrörning tills det är lite genomskinligt. Höj värmen något. Tillsätt vin och ett par dl av den varma buljongen. Rör ofta i grytan. När vätskan kokat bort och riset ser ut som en lösare gröt är det dags att hälla på lite buljong till. Fortsätt hälla på buljong och röra ofta tills vätskan är slut och riset känns krämigt men fortfarande har en fast kärna. Ta från värmen. Rör i resten av smöret och osten. Smaka av risotton med salt och pepp