Fortsätt till huvudinnehåll

Håll kontroll på nya fästingarter

Flera nya fästingarter har upptäckts i Sverige de senaste åren. Senast i raden är brokig fårfästing som kan bära på smittor vi inte har, bland annat krimkongo blödarfebervirus. Än så länge har den smittan inte påträffats i Sverige. Hittar Du en ovanlig fästing kan Du bidra till forskningen genom att rapportera in den.

Brokig fårfästing, tajgafästing och flyttfågelfästing är tre nya fästingarter som har hittats i Sverige. Flera av de nya fästingsorterna kan bära på nya smittor, bland annat krimkongovirus, som kan orsaka blödarfeber med hög dödlighet. Fästingar som skickas in testas, och hittills har fästingarna inte burit på nya smittor.

Ett varmare och torrare klimat är gynnsamt för de fästingarter som kommer från sydligare breddgrader. Det ändrade klimatet, och att vi reser mer är troliga anledningar till att vi fått in fler de nya arterna.

Den brokiga fårfästingen finns vanligtvis i södra Europa, Centralasien och Mellanöstern. I dessa delar av världen sprids också den fästingburna blödarfebern. Det finns än så länge varken vaccin eller behandling som hjälper, och dödligheten är upp till 30%.

Allmänheten kan hjälpa till att kartlägga de nya fästingsorterna genom att rapportera in ovanliga fästingar till Rapportera fästing. Där finns bilder på de olika fästingsorterna, där Du kan välja vilken fästing som mest liknar den Du hittat.




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Klassisk smulpaj med äpple. En oemotståndlig efterrätt att bjuda med hemlagad vaniljsås, grädde med lite vaniljsocker i eller kvarg med smak av vanilj. Sätt ugnen på 225°. Blanda mjöl och socker i en bunke. Lägg i smöret skuret i bitar och finfördela allt till en grynig massa. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor och blanda med socker och kanel i en ugnssäker form. Fördela smuldegen över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter. Vaniljsås Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg i vaniljstången. Tillsätt mjölk och 1 dl grädde. Koka upp. Dra kastrullen från plattan och låt stå 10-15 minuter. Ta upp vaniljstången. Vispa ner äggulor, socker och potatismjöl. Hetta upp såsen på medelvärme under omrörning tills den börjar tjockna. Häll upp såsen i en skål och vispa den kall. Vispa resten av grädden och rör ner den i den kalla vaniljsåsen. Klart. Receptet gäller för 6 portioner 3 dl vetemjöl 3 msk strösocker 100 gr smör Fyllning: 4 äpple

Chucho Valdés får världen att lyssna till Kuba

Chucho Valdés är kubansk pianist, bandledare, kompositör och arrangör. Här med sin batátrumma. Chucho Valdés har fått elva Grammy, senast för bästa latin jazz-album. I april spelar han på Selamfestivalen i Stockholm, staden där hans far och läromästare Bebo Valdés satt bortglömd i trettio år. Genom åren, han är 78 idag, har pianisten, kompositören, arrangören och bandledaren Chucho Valdés arbetat med mängder av artister, musiker och projekt. Det mest kända är Irakere, som satte afrokubansk jazzrock på världskartan. I drygt trettio år ledde han denna supergrupp från Kuba. I sitt senaste projekt, ”Jazz Batá” , har han skalat ned sättningen till piano, kontrabas, congas och batá. Det är afrikanska ”talande” handtrummor som används i den kubanska santería-religionens heliga riter.

Risotto

Här kommer ett recept på en krämig och lyxig risotto, en italiensk maträtt som uppskattas av alla. Den här rätten passar utmärkt till middag och är dessutom enkel att variera. Konsten att lyckas med en risotto är att välja rätt ris. Både Arborio eller carnaroliris passar utmärkt. Smaka av risotton med salt och peppar innan servering. Koka upp buljongen och varmhåll under tiden Du lagar risotton. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i lite av smöret i en tjockbottnad kastrull på låg värme 8-10 minuter. Rör i riset och fräs ytterligare 5 minuter under omrörning tills det är lite genomskinligt. Höj värmen något. Tillsätt vin och ett par dl av den varma buljongen. Rör ofta i grytan. När vätskan kokat bort och riset ser ut som en lösare gröt är det dags att hälla på lite buljong till. Fortsätt hälla på buljong och röra ofta tills vätskan är slut och riset känns krämigt men fortfarande har en fast kärna. Ta från värmen. Rör i resten av smöret och osten. Smaka av risotton med salt och pepp