Fortsätt till huvudinnehåll

Kennedy, USAs egen "kungafamilj"

Det finns ingen enskild familj som påverkat den amerikanska politiken så mycket som familjen Kennedy. 

Inför Ellis Island var de alla lika. Hit kom alla som emigrerat från sina hemländer för att hitta lyckan i den förlovade landet USA.

De hamnade alla i kön till kontroller, utfrågningar och bedömningar. Här var de alla bara ytterligare en individ som skulle igenom det nålsöga som immigrantionsmyndighetens anställda var. Här spelade efternamn och bakgrund ingen större betydelse. Det var en helt jämlik plats.

Det som klarade sig igenom och släpptes in på New Yorks gator, var framtiden ett oskrivet blad som de nu, individ för individ själva fick se till att fylla med sin livs historia.

Två av de som släpptes igenom och in på amerikansk mark, var paret Patrick Kennedy  och  Bridget Murphy. De kom från en framstående irländsk familj och ville nu pröva sin lycka i USA.

Paret hamnade i Boston där Patrick startade sin verksamhet och snart började familjen växa då parets barn kom till världen.

Det var speciellt den yngste sonen, Patrick Joseph “P J” Kennedy, som visade sig ha en mycket god känsla för affärer och lade grunden till familjens goda rykte i trakten.

Familjens stora klivin i de stora affärerna och den stora politikens sfär, kom emellertid med Joseph Patrick “Joe” Kennedy Sr och hans giftemål med Rose Fitzgerald.

Paret kombinerade ekonomi och politik på ett mycket framgångsrikt sätt, och när deras barnaskara växte till totalt nio, växte också förväntningarna och trycket på vad dessa barn skulle kunna göra för att ytterligare stärka familjens position.

När Joe och Rose barn växte upp, var de interna förväntningarna, och kanske också kraven, skyhöga. Arvet från familjens framgångsrika förfäder skulle förvaltas och helst också utvecklas.

Men olyckan började också följa familjen i spåren. Familjens äldste son förolyckades under WW2, en dotter omkom i en flygolycka, och när sonen John F Kennedy, mördades i Dallas under sin presidentperiod, var det som att familjens framgångar nu ständigt följdes av hemska motgångar.

Trots familjens motgångar, fanns det fortfarande sprängkraft i namnet Kennedy.

När så sorgen lagt sig efter John F Kennedy död, klev lillebror Robert F fram i rampljuset och kandiderade 1968 för Demokraterna för att bli USAs nästa president.

Med goda opinionssiffror i bagaget såg framtiden ljus ut för Robert F, men även denna gång kom en kula från en politisk motståndare att ända hans livs bana.

Så när nu Robert F Kennedys son och namne, Robert F Jr, just har avslutat sin presidentkampanj och oväntat och , enligt familjen ovärdigt, lämnat sitt stöd till Donald Trump, kanske det är den slutgiltiga spiken i kistan för familjen som under 100 år har färgat USAs politik som ingen annan.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Klassisk smulpaj med äpple. En oemotståndlig efterrätt att bjuda med hemlagad vaniljsås, grädde med lite vaniljsocker i eller kvarg med smak av vanilj. Sätt ugnen på 225°. Blanda mjöl och socker i en bunke. Lägg i smöret skuret i bitar och finfördela allt till en grynig massa. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor och blanda med socker och kanel i en ugnssäker form. Fördela smuldegen över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter. Vaniljsås Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg i vaniljstången. Tillsätt mjölk och 1 dl grädde. Koka upp. Dra kastrullen från plattan och låt stå 10-15 minuter. Ta upp vaniljstången. Vispa ner äggulor, socker och potatismjöl. Hetta upp såsen på medelvärme under omrörning tills den börjar tjockna. Häll upp såsen i en skål och vispa den kall. Vispa resten av grädden och rör ner den i den kalla vaniljsåsen. Klart. Receptet gäller för 6 portioner 3 dl vetemjöl 3 msk strösocker 100 gr smör Fyllning: 4 äpple

Chucho Valdés får världen att lyssna till Kuba

Chucho Valdés är kubansk pianist, bandledare, kompositör och arrangör. Här med sin batátrumma. Chucho Valdés har fått elva Grammy, senast för bästa latin jazz-album. I april spelar han på Selamfestivalen i Stockholm, staden där hans far och läromästare Bebo Valdés satt bortglömd i trettio år. Genom åren, han är 78 idag, har pianisten, kompositören, arrangören och bandledaren Chucho Valdés arbetat med mängder av artister, musiker och projekt. Det mest kända är Irakere, som satte afrokubansk jazzrock på världskartan. I drygt trettio år ledde han denna supergrupp från Kuba. I sitt senaste projekt, ”Jazz Batá” , har han skalat ned sättningen till piano, kontrabas, congas och batá. Det är afrikanska ”talande” handtrummor som används i den kubanska santería-religionens heliga riter.

Risotto

Här kommer ett recept på en krämig och lyxig risotto, en italiensk maträtt som uppskattas av alla. Den här rätten passar utmärkt till middag och är dessutom enkel att variera. Konsten att lyckas med en risotto är att välja rätt ris. Både Arborio eller carnaroliris passar utmärkt. Smaka av risotton med salt och peppar innan servering. Koka upp buljongen och varmhåll under tiden Du lagar risotton. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i lite av smöret i en tjockbottnad kastrull på låg värme 8-10 minuter. Rör i riset och fräs ytterligare 5 minuter under omrörning tills det är lite genomskinligt. Höj värmen något. Tillsätt vin och ett par dl av den varma buljongen. Rör ofta i grytan. När vätskan kokat bort och riset ser ut som en lösare gröt är det dags att hälla på lite buljong till. Fortsätt hälla på buljong och röra ofta tills vätskan är slut och riset känns krämigt men fortfarande har en fast kärna. Ta från värmen. Rör i resten av smöret och osten. Smaka av risotton med salt och pepp