Aloo gobi är en klassisk och populär indisk vegetarisk rätt som består av potatis (aloo) och blomkål (gobi). Den är kryddad med spiskummin, chilipulver, garam masala och rikligt med färsk ingefära. Denna rätt är känd för sin fylliga smak och milda hetta. Välj om Du vill servera aloo gobi med basmatiris eller naanbröd.
Skala och finhacka lök, vitlök och ingefära. Dela blomkålen i buketter. Skala och tärna potatisen. Tärna tomaterna. Hetta upp smör- och rapsolja i en stekgryta eller kastrull. Fräs lök, vitlök, ingefära och potatis 4-5 minuter på medelvärme. Tillsätt tomat och samtliga kryddor. Fräs ytterligare 2-3 minuter. Rör ner blomkål, kokosmjölk, vatten, crème fraiche, honung och salt. Låt sjuda 10-15 minuter, tills potatisen är mjuk. Häll av och skölj kikärterna. Rör ner i grytan tillsammans med lime. Smaka av med salt. Toppa aloo gobi med flagad mandel, koriander och strimlad chili. Servera med naanbröd eller basmatisris.
4 portioner
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
50 gr färsk ingefära
1 blomkålshuvud
500 gr fast potatis
2 tomater
3 msk smör- och rapsolja
1 msk chilipulver
1 msk malen spiskummin
1 msk garam masala
1 tsk malen gurkmeja
4 dl kokosmjölk
2 dl vatten
2 dl crème fraiche
1 msk honung
Cirka 4 dl kokta kikärter
1 lime, finrivet skal och saft
3 tsk salt
Till servering:
1 dl mandelspån
1 kruka färsk koriander eller mynta
1 färsk röd chili, strimlad
Naanbröd eller basmatiris
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar