Fortsätt till huvudinnehåll

Aloo gobi

Aloo gobi är en klassisk och populär indisk vegetarisk rätt som består av potatis (aloo) och blomkål (gobi). Den är kryddad med spiskummin, chilipulver, garam masala och rikligt med färsk ingefära. Denna rätt är känd för sin fylliga smak och milda hetta. Välj om Du vill servera aloo gobi med basmatiris eller naanbröd.

Skala och finhacka lök, vitlök och ingefära. Dela blomkålen i buketter. Skala och tärna potatisen. Tärna tomaterna. Hetta upp smör- och rapsolja i en stekgryta eller kastrull. Fräs lök, vitlök, ingefära och potatis 4-5 minuter på medelvärme. Tillsätt tomat och samtliga kryddor. Fräs ytterligare 2-3 minuter. Rör ner blomkål, kokosmjölk, vatten, crème fraiche, honung och salt. Låt sjuda 10-15 minuter, tills potatisen är mjuk. Häll av och skölj kikärterna. Rör ner i grytan tillsammans med lime. Smaka av med salt. Toppa aloo gobi med flagad mandel, koriander och strimlad chili. Servera med naanbröd eller basmatisris.

4 portioner

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

50 gr färsk ingefära

1 blomkålshuvud

500 gr fast potatis

2 tomater

3 msk smör- och rapsolja

1 msk chilipulver

1 msk malen spiskummin

1 msk garam masala

1 tsk malen gurkmeja

4 dl kokosmjölk

2 dl vatten

2 dl crème fraiche

1 msk honung

Cirka 4 dl kokta kikärter

1 lime, finrivet skal och saft

3 tsk salt

Till servering:

1 dl mandelspån

1 kruka färsk koriander eller mynta

1 färsk röd chili, strimlad

Naanbröd eller basmatiris

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Klassisk smulpaj med äpple. En oemotståndlig efterrätt att bjuda med hemlagad vaniljsås, grädde med lite vaniljsocker i eller kvarg med smak av vanilj. Sätt ugnen på 225°. Blanda mjöl och socker i en bunke. Lägg i smöret skuret i bitar och finfördela allt till en grynig massa. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor och blanda med socker och kanel i en ugnssäker form. Fördela smuldegen över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter. Vaniljsås Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg i vaniljstången. Tillsätt mjölk och 1 dl grädde. Koka upp. Dra kastrullen från plattan och låt stå 10-15 minuter. Ta upp vaniljstången. Vispa ner äggulor, socker och potatismjöl. Hetta upp såsen på medelvärme under omrörning tills den börjar tjockna. Häll upp såsen i en skål och vispa den kall. Vispa resten av grädden och rör ner den i den kalla vaniljsåsen. Klart. Receptet gäller för 6 portioner 3 dl vetemjöl 3 msk strösocker 100 gr smör Fyllning: 4 äpple

Chucho Valdés får världen att lyssna till Kuba

Chucho Valdés är kubansk pianist, bandledare, kompositör och arrangör. Här med sin batátrumma. Chucho Valdés har fått elva Grammy, senast för bästa latin jazz-album. I april spelar han på Selamfestivalen i Stockholm, staden där hans far och läromästare Bebo Valdés satt bortglömd i trettio år. Genom åren, han är 78 idag, har pianisten, kompositören, arrangören och bandledaren Chucho Valdés arbetat med mängder av artister, musiker och projekt. Det mest kända är Irakere, som satte afrokubansk jazzrock på världskartan. I drygt trettio år ledde han denna supergrupp från Kuba. I sitt senaste projekt, ”Jazz Batá” , har han skalat ned sättningen till piano, kontrabas, congas och batá. Det är afrikanska ”talande” handtrummor som används i den kubanska santería-religionens heliga riter.

Risotto

Här kommer ett recept på en krämig och lyxig risotto, en italiensk maträtt som uppskattas av alla. Den här rätten passar utmärkt till middag och är dessutom enkel att variera. Konsten att lyckas med en risotto är att välja rätt ris. Både Arborio eller carnaroliris passar utmärkt. Smaka av risotton med salt och peppar innan servering. Koka upp buljongen och varmhåll under tiden Du lagar risotton. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i lite av smöret i en tjockbottnad kastrull på låg värme 8-10 minuter. Rör i riset och fräs ytterligare 5 minuter under omrörning tills det är lite genomskinligt. Höj värmen något. Tillsätt vin och ett par dl av den varma buljongen. Rör ofta i grytan. När vätskan kokat bort och riset ser ut som en lösare gröt är det dags att hälla på lite buljong till. Fortsätt hälla på buljong och röra ofta tills vätskan är slut och riset känns krämigt men fortfarande har en fast kärna. Ta från värmen. Rör i resten av smöret och osten. Smaka av risotton med salt och pepp