Fortsätt till huvudinnehåll

När Volvo skulle bli elektriskt, första gången

Hade Volvo hållit i sin elbilssatsning på 1970-talet kunde det lagt grunden till ett företag som i dag haft ett ointagligt försprång.

Det krävs ofta någon form av kris för att människan ska reagera. Och det krävs dessutom att krisen håller i sig för att reaktionen ska bli lite mer bestående än bara ett ryck i linan.

När 1970-talets glada dagar totalkraschade mot oljekrisens skoningslösa vägg fick det många att tänka om.

Det som nyss var den enda sanningen blev med ens totalt fel.

Bilbranschen var en av de branscher som drabbades hårt. Stora bilar med stora motorer blev plötsligt iskalla. Konsumenterna skrek plötsligt efter billiga bilar med små motorer.

Volvo var en av bolagen som djärvt klev in i den fullständigt omogna elbilsvärlden. Inte sedan 1910-talets glada experiment-dagar hade bilindustrin visat något större intresse för bilar som inte gick på fossila bränslen.

Eftersom det var bråda tider dröjde det inte länge förrän det stod en liten prototyp-bil på gården på Hisingen.


Modellnamnet var enkelt – EC – eller Electric Car som det logiskt stod för.

Bilen var en liten pluttbil på bara 2,68 meters längd men kunde med två personer ombord ändå komma upp i klart godkända 70 km/h.

Bakom sätena rymdes vettigt med packning så att bilen väl skulle kunna ha fungerat som en modern shopping- och stadsbil, om den hade kommit i produktion.

Till skillnad från pionjärerna på 1910-talet fick aldrig Volvoingenjörerna ordning på laddningen. Den lilla bilen fick tillbringa hela tio timmar vid laddstolpen för att kunna köras i två timmar.

Projekt EC blev bara en prototyp och oljekrisen gick snart över. Volvo laddade om bössan och utvecklade vidare sina familjebilar i stället.

Men tanken svindlar. Tänk om de fått ordning på ladd-tekniken redan då. Hur hade Volvo som företag då sett ut idag?



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Klassisk smulpaj med äpple. En oemotståndlig efterrätt att bjuda med hemlagad vaniljsås, grädde med lite vaniljsocker i eller kvarg med smak av vanilj. Sätt ugnen på 225°. Blanda mjöl och socker i en bunke. Lägg i smöret skuret i bitar och finfördela allt till en grynig massa. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor och blanda med socker och kanel i en ugnssäker form. Fördela smuldegen över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter. Vaniljsås Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg i vaniljstången. Tillsätt mjölk och 1 dl grädde. Koka upp. Dra kastrullen från plattan och låt stå 10-15 minuter. Ta upp vaniljstången. Vispa ner äggulor, socker och potatismjöl. Hetta upp såsen på medelvärme under omrörning tills den börjar tjockna. Häll upp såsen i en skål och vispa den kall. Vispa resten av grädden och rör ner den i den kalla vaniljsåsen. Klart. Receptet gäller för 6 portioner 3 dl vetemjöl 3 msk strösocker 100 gr smör Fyllning: 4 äpple

Chucho Valdés får världen att lyssna till Kuba

Chucho Valdés är kubansk pianist, bandledare, kompositör och arrangör. Här med sin batátrumma. Chucho Valdés har fått elva Grammy, senast för bästa latin jazz-album. I april spelar han på Selamfestivalen i Stockholm, staden där hans far och läromästare Bebo Valdés satt bortglömd i trettio år. Genom åren, han är 78 idag, har pianisten, kompositören, arrangören och bandledaren Chucho Valdés arbetat med mängder av artister, musiker och projekt. Det mest kända är Irakere, som satte afrokubansk jazzrock på världskartan. I drygt trettio år ledde han denna supergrupp från Kuba. I sitt senaste projekt, ”Jazz Batá” , har han skalat ned sättningen till piano, kontrabas, congas och batá. Det är afrikanska ”talande” handtrummor som används i den kubanska santería-religionens heliga riter.

Risotto

Här kommer ett recept på en krämig och lyxig risotto, en italiensk maträtt som uppskattas av alla. Den här rätten passar utmärkt till middag och är dessutom enkel att variera. Konsten att lyckas med en risotto är att välja rätt ris. Både Arborio eller carnaroliris passar utmärkt. Smaka av risotton med salt och peppar innan servering. Koka upp buljongen och varmhåll under tiden Du lagar risotton. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i lite av smöret i en tjockbottnad kastrull på låg värme 8-10 minuter. Rör i riset och fräs ytterligare 5 minuter under omrörning tills det är lite genomskinligt. Höj värmen något. Tillsätt vin och ett par dl av den varma buljongen. Rör ofta i grytan. När vätskan kokat bort och riset ser ut som en lösare gröt är det dags att hälla på lite buljong till. Fortsätt hälla på buljong och röra ofta tills vätskan är slut och riset känns krämigt men fortfarande har en fast kärna. Ta från värmen. Rör i resten av smöret och osten. Smaka av risotton med salt och pepp