Fortsätt till huvudinnehåll

Grattis i helgen blir det tokrea på el

Rejält blåsväder på ingång gör att elpriserna åker i botten. Under lördagsdygnet är elpriset på minus nästan varje timme i hela landet, enligt prissättningen på elbörsen Nord Pool.

Även under fredagen var det rea på el, med ett snittpris på sex öre och med många enskilda timmar med teoretiska minuspriser, också det i samtliga fyra elprisområden.

När elförbrukningen som vanligt åker ner under helgen blir det extra billigt på lördag och förmodligen också på söndag.

Men så har det absolut inte sett ut tidigare under månaden, åtminstone inte i Sydsverige (elområde 4). Prisskillnaderna har varit ovanligt stora. Medan elen i resten av Sverige i flera dagar kostat runt tio öre har skåningar samma dag fått betala över en krona per kilowattimme (kWh).

En stor bidragande orsak är att överföringskapaciteten mellan elområde 3 och 4 är nedsatt till följd av underhållsarbete. En kärnkraftsreaktor vid Ringhals avstängd till följd av underhåll påverkar också möjligheten till elöverföring till Sydsverige negativt, enligt Svenska kraftnät.

Några minuspriser blir det dock aldrig fråga om för slutkonsumenten. Ovanpå börspriset tillkommer elskatt, moms och nätavgift på över en krona/kWh.

Enligt bland annat elhandlaren Tibber har det aldrig tidigare varit så många timmar med minuspriser som under den gångna sommaren. Allt mer vind- och solenergi gör priserna mer och mer svängiga.




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Klassisk smulpaj med äpple. En oemotståndlig efterrätt att bjuda med hemlagad vaniljsås, grädde med lite vaniljsocker i eller kvarg med smak av vanilj. Sätt ugnen på 225°. Blanda mjöl och socker i en bunke. Lägg i smöret skuret i bitar och finfördela allt till en grynig massa. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor och blanda med socker och kanel i en ugnssäker form. Fördela smuldegen över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter. Vaniljsås Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg i vaniljstången. Tillsätt mjölk och 1 dl grädde. Koka upp. Dra kastrullen från plattan och låt stå 10-15 minuter. Ta upp vaniljstången. Vispa ner äggulor, socker och potatismjöl. Hetta upp såsen på medelvärme under omrörning tills den börjar tjockna. Häll upp såsen i en skål och vispa den kall. Vispa resten av grädden och rör ner den i den kalla vaniljsåsen. Klart. Receptet gäller för 6 portioner 3 dl vetemjöl 3 msk strösocker 100 gr smör Fyllning: 4 äpple

Chucho Valdés får världen att lyssna till Kuba

Chucho Valdés är kubansk pianist, bandledare, kompositör och arrangör. Här med sin batátrumma. Chucho Valdés har fått elva Grammy, senast för bästa latin jazz-album. I april spelar han på Selamfestivalen i Stockholm, staden där hans far och läromästare Bebo Valdés satt bortglömd i trettio år. Genom åren, han är 78 idag, har pianisten, kompositören, arrangören och bandledaren Chucho Valdés arbetat med mängder av artister, musiker och projekt. Det mest kända är Irakere, som satte afrokubansk jazzrock på världskartan. I drygt trettio år ledde han denna supergrupp från Kuba. I sitt senaste projekt, ”Jazz Batá” , har han skalat ned sättningen till piano, kontrabas, congas och batá. Det är afrikanska ”talande” handtrummor som används i den kubanska santería-religionens heliga riter.

Risotto

Här kommer ett recept på en krämig och lyxig risotto, en italiensk maträtt som uppskattas av alla. Den här rätten passar utmärkt till middag och är dessutom enkel att variera. Konsten att lyckas med en risotto är att välja rätt ris. Både Arborio eller carnaroliris passar utmärkt. Smaka av risotton med salt och peppar innan servering. Koka upp buljongen och varmhåll under tiden Du lagar risotton. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i lite av smöret i en tjockbottnad kastrull på låg värme 8-10 minuter. Rör i riset och fräs ytterligare 5 minuter under omrörning tills det är lite genomskinligt. Höj värmen något. Tillsätt vin och ett par dl av den varma buljongen. Rör ofta i grytan. När vätskan kokat bort och riset ser ut som en lösare gröt är det dags att hälla på lite buljong till. Fortsätt hälla på buljong och röra ofta tills vätskan är slut och riset känns krämigt men fortfarande har en fast kärna. Ta från värmen. Rör i resten av smöret och osten. Smaka av risotton med salt och pepp