Stekt ris med grönsaker och ägg är en lättlagad vardagsrätt. Ett utmärkt sätt att ta tillvara ris och grönsaker som blivit över. Äggen som blandas ner gör det stekta riset krämigt och dressingen med brynt smör, soja och lime ger rätten dess rätta karaktär.
Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Skala och skär tunna stavar av moroten. Strimla paprika och sockerärter. Skala och finhacka vitlöken. Bryn smöret till dressingen under omrörning. Häll över i en värmetålig skål och rör ner övriga ingredienser. Hetta upp matoljan i en rymlig stekpanna. Stek alla grönsaker med vitlök och chili flakes på hög värme 2–3 minuter. Tillsätt riset och knäck ner äggen. Stek under omrörning tills äggen stelnat. Blanda ner dressingen. Toppa stekt ris med koriander och rostad lök. Servera direkt. Klart.
10 portioner
7½ dl jasminris
2½ morot
2½ röd paprika
375 gr sockerärter
7½ vitlöksklyfta
5 msk matolja
2½ tsk chili flakes
5 ägg
Dressing:
125 gr smör
1¼ dl japansk solja
2½ lime, saft
2½ msk sesamolja
2½ msk strösocker
2½ tsk flingsalt
Till servering:
Färsk koriander
Rostad lök
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar