Stekt ris

Stekt ris med grönsaker och ägg är en lättlagad vardagsrätt. Ett utmärkt sätt att ta tillvara ris och grönsaker som blivit över. Äggen som blandas ner gör det stekta riset krämigt och dressingen med brynt smör, soja och lime ger rätten dess rätta karaktär.

Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Skala och skär tunna stavar av moroten. Strimla paprika och sockerärter. Skala och finhacka vitlöken. Bryn smöret till dressingen under omrörning. Häll över i en värmetålig skål och rör ner övriga ingredienser. Hetta upp matoljan i en rymlig stekpanna. Stek alla grönsaker med vitlök och chili flakes på hög värme 2–3 minuter. Tillsätt riset och knäck ner äggen. Stek under omrörning tills äggen stelnat. Blanda ner dressingen. Toppa stekt ris med koriander och rostad lök. Servera direkt. Klart.

10 portioner

7½ dl jasminris

2½ morot

2½ röd paprika

375 gr sockerärter

7½ vitlöksklyfta

5 msk matolja

2½ tsk chili flakes

5 ägg

Dressing:

125 gr smör

1¼ dl japansk solja

2½ lime, saft

2½ msk sesamolja

2½ msk strösocker

2½ tsk flingsalt

Till servering:

Färsk koriander

Rostad lök



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning