Vägen kan ha flyttat sig 50 meter

De framvällande jordmassorna smulade sönder stora delar av vägbanan.

Stora delar av landskapet flyttade sig i lördagens skred. Skadorna är omfattande.

Det såg ut som att vägen har flyttats uppåt 50 meter, säger Anton Wikensten vid räddningstjänsten.

En Preemmack ligger mitt i det drabbade området.

Fokus för räddningstjänsten är att se till att reparationsarbetet efter lördagens skred kan genomföras på ett säkert sätt.

Vi lämnar inte förrän vi känner oss tillräckligt säkra med att det inte kommer att ske något ytterligare, säger Anton Wikensten, pressansvarig för räddningstjänstens stab för insatsen.

Bland annat har man haft att hantera ett mindre dieselläckage från en lastbil, och man tittar även på om de ökade vattenmängderna i Norumsån skulle kunna bli ett problem.

Ett annat viktigt arbete har varit att undersöka Preemmacken som ligger mitt i det berörda skredområdet.

Vi har tagit hjälp av expertis, inte minst ägarna själva, där vi kommit fram till att det inte finns några skador, säger Anton Wikensten

Är arbetet förenat med risker?

Det är ett skredområde och det finns så klart risker i ytterkanten, om det sker något litet ras eller skred, så vi behöver arbeta systematiskt, metodiskt och med hjälp av expertis från Statens geotekniska institut. Vi gör inget utan att ordentligt riskbedöma åtgärderna på det område vi ska beträda.

Många frågor kvarstår att besvara innan återuppbyggnaden kan påbörjas, enligt Trafikverket.

När det gäller ett sådant här omfattande återuppbyggnadsprojekt måste man börja i rätt ände, säger presschefen Bengt Olsson.

Behöver vi säkra så att marken inte rör sig på något ytterligare sätt – eller går det att bygga nu ändå? Det är sådana avvägningar våra geotekniker behöver beakta och analysera.

Verket har även arbetat med att skylta om omledningsvägarna så att det är tydligt utmärkt.

Vi har börjat titta på vad omledningsvägarna klarar av i belastning – hur tunga fordon de klarar av. De är inte byggda för hur tung trafik som helst, så vi undersöker om det är något vi behöver förhålla oss till, säger Olsson.

För det fortsatta arbetet krävs en projektledning på plats för att kunna sätta i gång och besvara vad som ska göras, hur det ska göras och när det kan göras, säger han.

Inom kommande dagar måste det ske ett projektmöte för att vi ska få fram en prognos värd namnet.

Från polisens håll fortsätter arbetet med att säkra platsen från allmänhet.

Det är fortfarande avspärrat. Arbetet med att hålla avspärrningarna kommer fortgå i dag, säger August Brandt, polisens presstalesperson.

Under natten har det varit "viss aktivitet" på platsen.

Det är mest nyfikna personer mellan 15 och 20 år som har kontrollerats, men ingen har rapporterats för brott.

Jordskredet i Stenungsund

Ett jordskred inträffade natten mot lördagen den 23 september 2023 vid E6 i höjd med Stenungsund.

Skredet ska ha startat vid klockan 01:20 natten mot lördagen, enligt information på Stenungsunds kommuns hemsida. Klockan 01:46 kom det första larmet till SOS Alarm.

Skredet ledde till omfattande skador på vägbanan och närliggande byggnader. Vägen förstördes helt i båda riktningarna. Flera bilar körde över kanten som uppstod då vägen bröts upp och fastnade nedanför. Tre personer fick föras till sjukhus med lindriga skador.

Enligt räddningstjänsten är de hårdast drabbade delarna av skredområdet omkring 150 gånger 100 meter. Totalt har skredet berört ett område om cirka 700 gånger 200 meter.

Inom det värst drabbade området ligger en Preem-mack, en Burger King-restaurang, en biltvätt samt ett Byggmaxvaruhus. Bilder från platsen visar hur delar av taket till Burger King har rasat in.

Intill ligger även en byggarbetsplats där det tidigare har genomförts sprängningar. Polisen har inlett en förundersökning om grov allmänfarlig ödeläggelse för att undersöka kopplingar till skredet.

Trafikverket bedömer att det kommer att ta "många månader" att återställa vägbanan.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning