Kålpudding, en riktigt svensk klassiker. Servera med kokt potatis, sås och rårörda lingon. Passa på att göra lite extra och frys in.
Värm ugnen till 200º. Koka riset enligt anvisning på förpackningen, om ni inte har ris över sedan tidigare. Låt kallna. Skär bort stocken på kålhuvudet och skär kålen i bitar. Fräs kålen i smör i en stekpanna, gärna i omgångar. Ringla över sirap och salta, fräs lite till. Lägg ihop all kål i stekpannan och häll på vattnet. Låt koka tills vattnet kokat bort. Skala och finhacka löken. Fräs löken mjuk i smör i en stekpanna. Blanda riset med lök, färs, kryddor, ägg och mjölk. Lägg hälften av kålen i botten på en smord ugnssäker form. Bred ut färsen och lägg på resten av kålen. Grädda i mitten av ugnen cirka 45 minuter. Klart.
10 portioner
1¼ dl ris, cirka 1,5 dl kokt
2 000 gr vitkål
62½ gr smör
5 msk sirap
1¼ tsk salt
2½ dl vatten
2½ gul lök
2½ msk smör
750 gr blandfärs
2½ tsk salt
2½ krm peppar
2½ ägg
2½ dl mjölk
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar