Kålpudding

Kålpudding, en riktigt svensk klassiker. Servera med kokt potatis, sås och rårörda lingon. Passa på att göra lite extra och frys in.

Värm ugnen till 200º. Koka riset enligt anvisning på förpackningen, om ni inte har ris över sedan tidigare. Låt kallna. Skär bort stocken på kålhuvudet och skär kålen i bitar. Fräs kålen i smör i en stekpanna, gärna i omgångar. Ringla över sirap och salta, fräs lite till. Lägg ihop all kål i stekpannan och häll på vattnet. Låt koka tills vattnet kokat bort. Skala och finhacka löken. Fräs löken mjuk i smör i en stekpanna. Blanda riset med lök, färs, kryddor, ägg och mjölk. Lägg hälften av kålen i botten på en smord ugnssäker form. Bred ut färsen och lägg på resten av kålen. Grädda i mitten av ugnen cirka 45 minuter. Klart.

10 portioner

1¼ dl ris, cirka 1,5 dl kokt

2 000 gr vitkål

62½ gr smör

5 msk sirap

1¼ tsk salt

2½ dl vatten

2½ gul lök

2½ msk smör

750 gr blandfärs

2½ tsk salt

2½ krm peppar

2½ ägg

2½ dl mjölk






Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning