Här är tio vanliga fobier att känna till

Fobier finns i många olika varianter: allt från akrofobi (höjdskräck), till trypofobi (fobi mot små hål). Fobier kan kraftigt begränsa livet för den som är drabbad, men går att behandla. 

Att ha en fobi för något innebär att Du har en mycket intensiv rädsla för något. Fobin ger fysiska symptom när Du utsätts, eller tänker tanken på att utsättas, för det som skrämmer dig. 

Symptomen varierar, men kan exempelvis vara:

Stark ångest eller panikattacker

Svårt att andas

Hjärtklappning

Snabb puls

Illamående

Yrsel

Svettningar

Att Du får verkliga, kroppsliga symptom av en fobi beror på att kroppen producerar ett överflöd av stresshormoner när Du utsätts för rädslan, vilket i sin tur påverkar blodtrycket, en fobi kan vara så stark att den begränsar ditt dagliga liv. Då är det viktigt att Du får behandling.

Det finns flera orsaker till varför man har en viss fobi. Det kan dels handla om ärftlighet och medfödd instinkt, men kan även grunda sig i inlärda beteenden.

Om Du har haft en obehaglig upplevelse kring något, kanske har Du t ex varit med om kraftig turbulens på ett flygplan och känt mycket stark rädsla, så kan det skapa en skräck för att flyga igen. Om Du efter den traumatiska upplevelsen konsekvent undviker flygplan kan fobin växa sig starkare.

Lista över tio vanliga fobier

Akrofobi

Kallas även för höjdskräck. En av de vanligaste fobierna.

Agorafobi

Kallas även för torgskräck och är en rädsla för offentliga platser, tomma eller trånga, som är svåra att fly från.

Social fobi

Kallas även för social ångest och innebär en rädsla för sociala sammanhang.

Trypofobi

Rädslan för ytor med små, oregelbundna hål.

Emetofobi

Rädslan för illamående och att kräkas.

Klaustrofobi

Kallas även för cellskräck och är en rädsla för att bli instängd i trånga utrymmen.

Erytofobi

Rädslan för att rodna.

Hypokondri

Kallas även för hälsoångest och är en rädsla för att drabbas av svår sjukdom.

Arachnofobi

Rädslan för spindlar.

Aerodromofobi

Rädslan för att flyga.

Om en fobi styr Din vardag är det viktigt att Du får behandling. Genom att stegvis närma Dig det som Du är rädd för, kan Du på sikt besegra Din fobi. När Du söker vård för Din fobi gör psykologen först en bedömning kring om fobin lämpar sig för digital behandling. 

Behandlingen går ut på att Du, med rätt stöd och på ett kontrollerat sätt, exponerar dig för rädslan stegvis. Genom att träna på att stanna kvar i en situation som känns obehaglig, får Du nya erfarenheter av situationen som kan hjälpa Dig handskas med en lite svårare situation, som i sin tur ger erfarenheter av att klara av en ännu svårare situation, målet är att komma till en punkt där Du inte längre undviker det som skrämmer Dig, även om Du fortfarande kan känna vissa obehagskänslor kring situationen.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning