Baklava

Baklava är ett mycket populär bakverk i mellanöstern. Den kan tillagas på en mängd olika sätt, men den ska alltid innehålla filodeg, smör och nötter. Variera gärna mandlar och nötter efter egen smak. Smaksätt med kanel och apelsinblomsvatten om du önskar. Njut av Din krispiga baklava när den svalnat något.

Värm ugnen till 175°. Smält smöret och låt svalna. Hacka mandel och nötter. Mortla kardemumman. Blanda allt i en skål. Pensla en ugnssäker form cirka 22x22 cm med smör. Skär till filodegen så arken passar formen. Pensla ett filodegsark i taget med smör och lägg i formen. Upprepa tills hälften av filodegen, cirka 10 ark, ligger i formen. Fördela nötterna i formen. Fortsätt fylla på med filodeg som tidigare. Pensla ovansidan med smör. Skär baklavan i 24 bitar med en vass kniv. Se till att Du skär igenom alla lager. Baka i mitten av ugnen 50-60 minuter till gyllenbrun färg. Koka sockerlagen tills den är helt klar och genomskinlig under försiktigt omrörning. Häll sockerlagen över baklavan direkt när den tagits ur ugnen. Toppa varje bit med hackade pistagenötter. Klart.

24 bitar

200 gr smör

2 dl sötmandel

2 dl valnötter

1 tsk kardemummakärnor

Cirka 500 gr filodeg, cirka 20 ark

Sockerlag:

3 dl strösocker

1 dl vatten

1 tsk citronsaft

1 dl hackade pistagenötter, till garnering




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning