måndag 11 september 2023

Att leva med en transplanterad njure

Du kan ofta leva som vanligt efter en njurtransplantation. Men Du behöver ta olika läkemedel och regelbundet komma till sjukhuset på kontroller. Det är för att läkaren vill se att njuren fungerar som den ska.

Den här texten handlar om hur det är att leva med en donerad njure, vilken behandling Du kan behöva få vid komplikationer och hur Du kan planera om Du vill bli gravid.

En transplantation innebär en stor omställning i livet. Det är vanligt att ha funderingar om liv och död. Du kan känna tacksamhet, men ibland också skuldkänslor gentemot den som har donerat njuren. Du kan också känna Dig pressad av alla nya förväntningar och krav, både från Dig själv och från omgivningen.

Du kan Du bli tillfälligt nedstämd även om transplantationen har gått bra. Då kan Du få stöd från t ex en kurator.

En transplantation gör i de flesta fall att Du mår mycket bättre. Men behandlingen med läkemedel kan göra att Du får mindre ork och koncentrationsförmåga. Det blir oftast bättre när doserna sänks. Då brukar de flesta känna sig piggare. Men det är inte ovanligt att Du känner Dig kraftlös under en längre tid. Det kan påverka t ex i vilken mån Du klarar att arbeta eller studera.

Ibland kan läkemedlen påverka Ditt humör. Det gäller de immunhämmande läkemedlen som Du får efter en transplantation. Du kan få träffa en kurator, psykolog eller psykiatriker för samtal och stöd, om Du blir nedstämd av behandlingen.

En transplantation innebär oftast att Du mår mycket bättre än tidigare, även om Du får fortsätta ta läkemedel och gå på regelbundna läkarkontroller. Du kan i högre grad planera för t ex studier, yrkesliv, resor och socialt liv i övrigt.

Det kan ibland bli komplikationer efter en transplantation. Det kan t ex hända att kroppen försöker stöta bort den nya njuren, eller att Du får olika infektioner. Därför får Du komma på efterkontroller på en särskild mottagning för njurtransplantationer.

Det är viktigt att Du får behandling så snart som möjligt om Du får en infektion. Därför ska Du genast kontakta Din transplantationsmottagning där Du går på kontroller om Du får feber eller andra symtom som kan vara tecken på en infektion.

Ring genast 112 om Du mår mycket dåligt.

Ring telefonnummer 1177 om Du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan Du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var Du kan söka vård.

Ibland kan Du behöva opereras igen. Det brukar ske under den första tiden efter transplantationen, om det behövs. Det är mer ovanligt att behöva en ny operation när Du har haft den nya njuren en längre tid.

Kroppen kan ibland försöka stöta bort den nya njuren. Det sker då oftast under de första tre till sex månaderna efter transplantationen. Det kan hända en eller flera gånger. Det går ofta att behandla genom att Du får högre dos av de läkemedel som ska förhindra avstötningen. En avstötning går oftast att stoppa om Du får behandling i tid.

Det första tecknet på att kroppen försöker stöta bort njuren är att ämnet kreatinin ökar i blodet. Därför får Du lämna blodprover ofta. Det gäller särskilt under den första tiden efter transplantationen. Det är inte alltid som Du får några symtom på avstötning. Ibland kan det bara märkas på blodprovet.

Du kan också få olika besvär när kroppen försöker stöta bort den nya njuren. 

Det kan t ex vara något av följande symtom:

Du har ont i sidan eller ryggen där njuren finns

Du känner Dig sjuk eller får feber

Du går upp i vikt på kort tid

Du kissar mindre

Kroppen blir svullen

För att läkaren ska vara säker på att kroppen har börjat stöta bort den nya njuren tar hen ett vävnadsprov från njuren. Ett sådant vävnadsprov kallas biopsi och görs på röntgenavdelningen. Innan biopsin kommer Du till transplantationsmottagningen för förberedelse och för att få smärtstillande läkemedel och lugnande och avslappnande läkemedel.

Provsvaret från biopsin kommer inom ett dygn. Du får ännu mer av ett kraftigt immundämpande läkemedel om provet visar att kroppen försöker stöta bort njuren. Läkemedlet stoppar oftast kroppens försök att stöta bort den nya njuren.

Provsvaret från biopsin kan också visa andra orsaker till att njurvärdet har ökat. Då kan Du få en annan behandling.

Ibland kan den nya njuren börja fungera sämre efter ett tag, trots att Du tar immundämpande läkemedel. Vissa njursjukdomar kan komma tillbaka i den nya njuren

Du kan också få det som kallas för en kronisk avstötning. Det innebär att det långsamt bildas ärr i njurens vävnad. Dessa ärr leder med tiden till att njuren fungerar sämre. Det syns oftast inte i blodproverna till en början. Men efter ett tag kan läkaren se att halten av kreatinin i blodet sakta ökar.

Det är mycket ovanligt att den transplanterade njuren slutar fungera helt under det första året. Det är vanligare att en transplanterad njure som sakta förlorar sin funktion ändå fungerar bra under flera år.

Du kan ibland få kronisk avstötning redan under första året efter transplantationen. Men det är vanligare hos njurar som har fungerat bra i flera år. Det är oklart varför det blir så och det finns idag ingen bra behandling.

Ibland kan försämringen bromsas genom att Du får pröva kombinationer av nya läkemedel. Men om det inte hjälper kommer njuren så småningom sluta att fungera.

Ibland händer det att njuren ändå slutar att fungera efter en tid. Då behöver Du börja med dialysbehandling. Ibland opereras den transplanterade njuren bort.

Det är möjligt att bli transplanterad flera gånger. 

Det är vanligt att ha högt blodtryck om Du har en njursjukdom. Då får Du behandling med läkemedel som sänker blodtrycket.

Det är vanligt att blodtrycket är för högt också efter en transplantation. Blodtrycket påverkas av hur den nya njuren fungerar. Blodtrycket är oftast högre om den nya njuren inte fungerar så bra. Några av de immundämpande läkemedlen kan också höja blodtrycket.

Blodtrycket förbättras ofta efter första halvåret, när den nya njuren fungerar bra och Du kan minska på den immundämpande medicinen.

Njursjukdomar gör att Du oftare kan få sjukdomar i hjärtat och i blodkärlen. Risken att få kärlsjukdomar är högre om Du också har diabetes. Du behöver kontrollera Ditt blodsocker ofta efter en transplantation för att få rätt dos av insulin. 

De nödvändiga immundämpande läkemedlen ökar risken att för att Du ska få diabetes efter transplantationen. Ofta kan kroppen tillverka det extra insulin som behövs, men ibland räcker det inte. Då behöver Du få behandling. Ibland försvinner sjukdomen av sig själv och då behövs ingen behandling.

Du får behandling med insulin eller tabletter om Du behöver det. Det viktigt att Du ska ha en diabetessköterska till hjälp om Du får diabetes. Oftast är det bäst att detta sker via Din vårdcentral. Du får oftast läkemedel mot diabetes via Din läkare på vårdcentralen. Ibland kan Din njurläkare sköta det.

Du får sänkt dos av de immundämpande läkemedlen efter en tid. Ibland kan Du då också ta mindre doser av diabetesläkemedel. Ibland kan Du sluta ta dem helt.

Du kan ofta påverka Ditt blodsocker själv, om det är för högt. Det kan t ex vara att gå ner i vikt om Du har övervikt. Du kan också vara mer fysiskt aktiv. Ibland kan Du få fysisk aktivitet på recept.

Du som har diabetes före transplantationen måste oftast ändra Din insulindosering när den nya njuren börjar fungera. Det beror på att insulinets omsättning i kroppen förändras när njurens funktion i kroppen är bättre. Det beror också på att Du oftast får bättre aptit för att Du mår bättre och för att Du tar kortison. Samtidigt blir Du ofta mer rörlig och börjar träna mer än före operationen. Allt detta gör att blodsockret kan bli svårare att reglera den första tiden.

När Du tar immunhämmande behandling ökar risken för tumörer. Framför allt gäller detta hudtumörer.

Alla som transplanteras undersöks därför av hudläkare enligt ett särskilt program som varje region har. Det är också viktigt att Du rapporterar om Du får nya symtom till Din behandlande läkare.

Det går inte att säga hur länge en njure fungerar efter en transplantation. För många kan njuren fungera i många år. För en del fungerar njuren bara under en kort tid. Det är svårt att veta hur det kommer att gå för just Dig. 

Det beror på olika saker, t ex det här:

Den njursjukdom Du har före transplantationen

Det blir komplikationer efter transplantationen

Njursjukdomen kommer tillbaka i den nya njuren

Det finns oftast möjlighet att få en ny njure transplanterad, om den transplanterade njuren slutar att fungera. En del får njurtransplantation flera gånger under sitt liv.

Din behandlande läkare tar beslut om detta i samråd med en kirurg som är specialist på njurtransplantationer.

Du som har slutat att ha mens under en dialysbehandling får ofta tillbaka den efter en njurtransplantation. Det ökar möjligheterna att bli gravid.

För att kroppen ska läka bör Du undvika att bli gravid under det första året efter njurtransplantationen. Därefter är det bra om Du pratar med Din transplantationsläkare eller njurläkare och med en gynekolog om Du planerar att bli gravid. På så sätt kan Du få rätt hjälp under graviditeten.

Du som är man och får behandling med dialys har ofta sämre spermiekvalitet. Men det kan bli bättre efter transplantation. Du som har fått en transplantation och planerar att skaffa barn bör samråda med Din behandlande läkare. Du kan ibland behöva göra ändringar i Din immunhämmande behandling.

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning Du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

För att Du ska kunna vara delaktig i Din vård och behandling är det viktigt att Du förstår informationen Du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om Du inte förstår. Du ska t ex få information om behandlingsalternativ och hur länge Du kan behöva vänta på vård och behandling. Barn ska också vara delaktiga i sin vård. Ju äldre barnet är desto viktigare är det.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om Du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om Du har en hörselnedsättning. 

Om Du behöver hjälpmedel ska Du få information om vad som finns och hur Du får det.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bruna bönor med fläsk

Bruna bönor med fläsk är riktigt ordentlig husmanskost. Bönorna smaksätts med sirap och ättika. Det salta krispiga fläsket är det självklara...