Vår tid är nu

"Kulissen" för slutscenen i avsnitt 20. Kungsgatan i Stockholm, vy från Malmskillnadsbron västerut, 1964.

Vår tid är nu är en svensk dramaserie i 32 avsnitt uppdelad i fyra säsonger. Serien hade premiär i Sveriges Television 2 oktober 2017. Produktionen är en av Sveriges Televisions största dramasatsningar genom tiderna och spänner över flera decennier, med avstamp vid krigsslutet år 1945. I huvudrollerna syns Hedda Stiernstedt, Charlie Gustafsson, Mattias Nordkvist, Adam Lundgren, Suzanne Reuter och Josefin Neldén. Huvudförfattare är Ulf Kvensler efter en idé av Johan Rosenlind och skapad och skriven av Ulf Kvensler, Malin Nevander och Johan Rosenlind. Huvudregissör är Harald Hamrell (säsong 1–3) och Måns Herngren (säsong 4). Programmet vann Kristallen 2018 för årets TV-drama och Hedda Stiernstedt för årets kvinnliga skådespelerska i en tv-produktion i serien. Inspelningsplats för serien har till stora delar varit Göteborg och Kungsbacka.

Den borgerliga familjen Löwander, syskonen Gustaf, Peter och Nina samt mamma Helga, driver en av Stockholms populäraste restauranger, Djurgårdskällaren, när andra världskriget tar slut. Äldste sonen Gustaf har tagit krogen genom de tuffa krigsåren och vill driva verksamheten som den alltid sett ut, medan systern Nina förälskar sig i kökspojken Calle med arbetarklassbakgrund och välkomnar den nya tidsandan. Mellansonen Peter återvänder till huvudstaden från ett flyktingläger där han har jobbat under krigsåren och inser snart att familjeföretaget har problem. Samtidigt har mamma Helga genom kökschefen Stig "Stickan" Backe fortfarande örnkoll på verksamheten. I matsalen huserar familjen Löwanders trotjänare, hovmästare "Bellan" Roos.

Huvudförfattare för serien är Ulf Kvensler och huvudregissör Harald Hamrell. Serien, vars två första säsonger spelades in samtidigt, är en samproduktion mellan Sveriges Television, Viaplay och Film i Väst. Inspelningarna inleddes i maj 2016 och har mestadels skett i Göteborg. Serien har delvis spelats in i Kungsbacka skärgård och på Gåsevadholms slott i Fjärås, Kungsbacka.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning