Panettone är en härlig, luftig fruktkaka bakad på vetedeg fylld med rommarinerade russin och apelsinskal. Det här är en förenklad variant då den äkta panettonen bakas på surdeg och tar minst två dagar att baka. Panettone är ett måste vid det italienska julfirandet.
Blanda apelsinskal och russin med rom och citronskal. Låt stå minst 3 timmar, gärna över natten. Värm mjölken till max 37°. Blanda ut jästen i mjölken och tillsätt ägg, socker, vaniljsocker och salt. Tillsätt mjölet och knåda till en fin deg i maskin. Låt jäsa övertäckt cirka 30 minuter. Tillsätt smöret i klickar under knådning i maskinen. Arbeta till en fin deg. Tillsätt frukten och arbeta tills den är väl inblandad. Låt jäsa cirka 1 timme. Fodra en form, cirka 20 cm i diameter med bakplåtspapper. Låt pappret komma upp cirka 5 cm ovanför kanten på formen. Ta upp degen på bakbordet och forma till en slät bulle. Lägg i formen och låt jäsa cirka 1 timme. Värm ugnen till 175°. Pensla degen med smält smör och grädda i nedre delen av ugnen i 1-1 ½ timme. Låt svalna cirka 10 minuter innan den tas ur formen. Pudra över florsocker innan kakan skärs upp.
10 bitar
83⅓ gr kanderade eller syltade apelsinskal
1⅔ dl russin gärna både vanliga och gula
3⅓ msk mörk rom eller pressad apelsinsaft
⅚ citron, finrivet skal
1⅔ dl mjölk
20⅚ gr jäst
1⅔ ägg
⅚ dl strösocker
1⅔ tsk vaniljsocker
⅖ tsk salt
8- 7½ dl vetemjöl
83⅓ gr smör
⅚ msk smör till pensling
Florsocker, till garnering
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar