Vaccin kan få sämre skyddseffekt hos vissa personer på grund av en viss levnadsvana.
Om en viss sak i vår vardag inte fungerar som den ska så kan det få flera konsekvenser. Det kan bland annat öka risken för svår covid hävdar expert.
Vad vi har för vanor kring sömnen inverkar på immunförsvaret som skyddar oss mot olika infektioner.
Exempelvis finns ett samband mellan sämre sömnkvalitet och ökad risk för svår covid.
Ungefär en tredjedel av svenskar uppger att de har problem med sömnen enligt folkhälsoforskningar. Var tionde person har så stora bekymmer att det klassas som insomni, en diagnos som innebär att man inte kan somna på kvällen, vaknar under natten och har en upphackad sömn, alternativt att man vaknar för tidigt på morgonen och inte kan somna om.
När individer har sovit mindre, exempelvis om man håller dem vakna efter en vaccination, så ser man ofta en något sämre skyddseffekt av vaccinen. Det ser man genom att mäta antikroppsnivåer.
Hur länge det sämre immunförsvaret sitter i är dock svårt att säga, men kanske några veckor eller månader.
Samtidigt vill vi inte stressa upp folk. Det är absolut inte så att skyddseffekten av vaccinet uteblir om man har sovit dåligt. Vaccinet är konstruerat för att ge ett starkt immunsvar, men det är ändå intressant att sömnen kan påverka graden av svaret. Det kan åtminstone tänkas ha betydelse på populationsnivå, det vill säga för vår folkhälsa.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar