Äggtoddy

Äggtoddy, eller Eggnog, är en krämig och god drink. Den är särskilt populär runt jul och påsk. Grundingredienserna i en äggtoddy är ägg, socker, mjölk och grädde. Utöver dessa kan man tillsätta en spritsort som man själv tycker är god och krydda den med olika kryddor. Det går också bra att utesluta alkohol helt och hållet för att få en variant som passar bra för barn. Här nedan har vi sammanställt ett enkelt grundrecept som är bra att utgå från och som enkelt kan justeras och kryddas utifrån eget tycke och smak.

Grundrecept (cirka 6-8 drinkar)

4 st ägg

1 dl socker

3 dl mjölk

2 dl grädde

8 cl mörk rom

Muskot

Separera äggen. Lägg äggulorna i en skål/bunke och spara äggvitorna (de används senare i receptet). Tillsätt sockret till äggulorna och vispa poröst. Tillsätt grädde och mjölk. Värm upp blandningen i en kastrull under omrörning. Här är det viktigt att man inte överstiger 80 grader eftersom äggen kan koagulera (och då blir det äggröra). Använd en stektermometer för att hålla kontroll. När blandningen nått 75 grader, ta bort kastrullen från spisen och ställ i ett isbad eller kallvattenbad så att temperaturen inte fortsätter stiga. Tillsätt mörk rom (eller valfri spritsort som Du tycker om). Riv ner muskotnöt efter smak. Vispa äggvitorna fluffiga i en separat bunke. Vänd ner ägg- och mjölkblandningen i äggvitorna och blanda ihop allt. Häll upp på flaska eller glasburk och förvara i kylen tills den är riktigt kall. Vid servering, ta ut flaskan ur kylen, skaka om den och häll upp i glas. Garnera med riven muskot på toppen.

För en kall version, förvara drinken i kylen och skaka om den innan servering. Vill Du dricka Din äggtoddy varm är det bara att hetta upp den färdiga blandningen på spisen. Kom ihåg att hålla kontroll på temperaturen så att den inte blir för varm. Servera sedan i en mugg eller värmetåligt glas.

En äggtoddy kan kryddas i princip hur man vill. För en julig kryddning kan man t ex tillsätta kryddnejlika, kardemumma, kanel och ingefära i blandningen under tiden som man hettar upp den på spisen. När man tar bort kastrullen från spisen silar man av kryddorna. Det är också gott att tillsätta lite vaniljpulver i grundreceptet.

Det går bra att använda de flesta spritsorterna i en egg nog. Mest populärt är det med rom, men även konjak och whiskey är vanligt. Hur mycket sprit man tillsätter är också en smaksak och det är enkelt att justera mängden utifrån vad man själv tycker blir gott. I grundreceptet har vi hållit nere mängden alkohol för att ge mer utrymme åt de andra smakerna.

Drinken passar väldigt bra i en alkoholfri version. Då utesluter man helt enkelt sprit ur receptet. På sätt får man en äggtoddy som alla kan njuta av, även barn.





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning