Potatiskaka

Den här läckra potatiskakan med brynt smör, vitlök och färska örter som timjan och rosmarin kan serveras som tillbehör till det mesta. Lägg ett bakplåtspapper i formen så inte smöret rinner ut. Potatisen ska bakas i smöret, det är det som är hemligheten till det goda. Potatisen blir mjuk i botten och krispigt ugnsstekt på toppen.

Värm ugnen till 200°. Knöla ihop ett bakplåtspapper och tryck ner pappret i en form, cirka 24 cm i diameter med pappret. Bryn smöret under ständig omrörning i en liten kastrull. Ta från värmen, häll över i en värmetålig skål och låt svalna. Skala och finhacka vitlöken, Plocka och hacka rosmarinen och hacka timjanen fint. Blanda ner vitlök och örter i det brynta smöret. Skär potatisen i cirka 2 mm tjocka skivor. Blanda väl med smöret i skålen. Ställ potatisskivorna omlott i formen. Börja utifrån och ställ skivorna tätt. Tillaga mitt i ugnen 50-60 minuter, tills potatisen är mjukt rakt igenom. Kontrollera med en provsticka.

10 portioner

2 250 gr fast potatis

312½ gr smör

5 vitlöksklyftor

5 msk hackad färsk rosmarin

1¼ kruka färsk timjan

2½ tsk salt



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning