Den här läckra potatiskakan med brynt smör, vitlök och färska örter som timjan och rosmarin kan serveras som tillbehör till det mesta. Lägg ett bakplåtspapper i formen så inte smöret rinner ut. Potatisen ska bakas i smöret, det är det som är hemligheten till det goda. Potatisen blir mjuk i botten och krispigt ugnsstekt på toppen.
Värm ugnen till 200°. Knöla ihop ett bakplåtspapper och tryck ner pappret i en form, cirka 24 cm i diameter med pappret. Bryn smöret under ständig omrörning i en liten kastrull. Ta från värmen, häll över i en värmetålig skål och låt svalna. Skala och finhacka vitlöken, Plocka och hacka rosmarinen och hacka timjanen fint. Blanda ner vitlök och örter i det brynta smöret. Skär potatisen i cirka 2 mm tjocka skivor. Blanda väl med smöret i skålen. Ställ potatisskivorna omlott i formen. Börja utifrån och ställ skivorna tätt. Tillaga mitt i ugnen 50-60 minuter, tills potatisen är mjukt rakt igenom. Kontrollera med en provsticka.
10 portioner
2 250 gr fast potatis
312½ gr smör
5 vitlöksklyftor
5 msk hackad färsk rosmarin
1¼ kruka färsk timjan
2½ tsk salt
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar