Havre och blåbär är nordisk superfood som vi borde äta mycket mer av. Kombinera dem i den här ljuvliga desserten så boostar Du med näring samtidigt som Du bjuder på något riktigt gott. Om Du inte får tag i oxalis så fungerar det fint med citronmeliss eller mynta.
Havresmulor :
Sätt ugnen på 160°. Mixa havregrynen i kannmixer till ett mjöl. Vispa upp smöret med socker och olja. Tillsätt hjorthornssalt och havremjölet. Sprid ut smulorna på plåt med bakplåtspapper. Baka i mitten av ugnen cirka 15 minuter.
Blåbärskompott:
Koka upp sockret med hälften av blåbären. Koka 1 minut. Pressa saften av citronen i ett glas. Rör ner potatismjölet i citronsaften. Rör ner blandningen i kastrullen. Koka upp. Ta kastrullen från värmen. Rör ner resterande blåbär. Lägg i en skål och kyl.
Cheescakemousse:
Vispa grädden fluffig men inte hård och ställ åt sidan. Vispa ihop färskost, crème fraiche, florsockret och salt med elvisp till en fast kräm. Vänd försiktigt ner den vispade grädden och rör runt så det blandas ordentligt.
Servering:
Plocka oxalisbladen och finhacka stjälken. Fördela havresmulorna i tio glas. Lägg på blåbärskompotten, toppa med oxalisstjälkarna för att få en bra punktsyra. Avsluta med moussen och toppa med oxalisbladen.
10 portioner
Havresmulor :
5 dl havregryn
83⅓ gr smör
1⅔ dl strösocker
3⅓ msk rapsolja
2½ krm hjorthornssalt
Blåbärskompott:
1¼ dl strösocker
416⅔ gr frysta blåbär
⅚ citron, pressad saft
3⅓ tsk potatismjöl
Cheescakemousse:
1⅔ dl vispgrädde
250 gr färskost naturell
⅚ dl créme fraiche
1⅔ dl florsocker
⅚ krm salt
1⅔ kvist oxalis
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar