Potatisfondant

Potatisfondant är potatis som är skuren i cylindrar och tillagad med smör och fond. Ett mycket gott och lyxigt sätt att tillaga potatis på. Passar utmärkt att servera till en bit kött eller kyckling.

Värm ugnen till 225°. Skala potatisarna och skär av ändarna så de kan stå upp. Dela potatisarna på mitten. Låt potatisarna ligga i kallt vatten cirka 5 minuter. Häll av vattnet och lägg upp potatisen på en ren handduk. Torka potatisen helt torr. Värm en ugnstålig stekpanna med lock. Häll i rapsoljan och stek potatisarna på båda sidor till fin färg. Lägg med örtkvistarna mot slutet av stekningen. Klicka i smöret, salta och peppra. Häll på vattnet blandat med fonden. Låt koka upp och lägg på locket. Ställ in i ugnen och låt stå cirka 30 minuter. Ta av locket de sista 10 minuter. Späd eventuellt med vatten om det blir för torrt i pannan.

10 portioner

20 stora potatisar

5 msk rapsolja

12½ kvist färsk timjan

5 msk smör

Salt och svartpeppar

5 dl vatten

2½ msk kyckling- eller kalvfond

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning