Polenta

Polenta är malet majsmjöl som är populärt att äta i Italien. Den kan antingen kokas till en fluffig gröt som smaksätts med smör och ost. Gott att servera till grytor. Eller så får polentan stelna i kylen. Då går den bra att grilla eller steka i smör. Gott att servera till kött eller kyckling. Eller så kan den toppas med en rad olika saker, t ex vitlöksstekt svamp eller sardeller och persilja.

Polentagröt:

Koka upp vatten och buljongtärning, ta från värmen. Tillsätt polentan och rör medan den tjocknar. Blanda i parmesan och smör, smaka av med salt och peppar. Gott till grytor.

Fast polenta:

Tillaga polentan som ovan. Smörj en form, 20x30 cm, med olivolja. Häll polentan i formen och platta till. Låt stelna. Förvara i kylen. Skär upp i portionsbitar och stek i smör till fin färg på båda sidor vid servering. Toppa gärna nystekt polenta med ost, nötter och örter.

4 portioner

Polentagröt:

¾ liter vatten

1½ tärning grönsaksbuljong

1½ dl polenta

75 gr riven parmesanost

50 gr smör

Salt och svartpeppar

Förslag på topping till fast polenta:

Taleggio

Ädelostar

Blandade nötter

Färska örter

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning