Orättvisa diagnoser avslöjas

Det skiljer sig stort i landet när det kommer att diagnostisera vanligt sjukdom. Det avslöjas i Sveriges Televisionprogrammet Uppdrag granskning.

Doktoranden och läkaren Michael Axenhus har undersökt hur möjligheten att få en demensdiagnos ser ut beroende var i Sverige man bor, skriver Aftonbladet. Och det visade sig vara stora skillnander vilket har uppmärksammats i Sveriges Televisions Uppdrag granskning och dokumentärserien “När jag inte längre minns Dig”.

Storstadsregioner som Stockholm och Uppsala sticker ut med fem gånger fler diagnostiserade jämfört med Jämtland som tillsammans med Kronoberg och Värmland ligger i botten på listan över antalet diagnoser i förhållande till invånare.

Läkaren tolkar sifforna som en nedprioritering av demensvården inom vissa regioner. Och det är en av de sköraste patientgrupperna som blir lidande av detta.

I Stockholm finns en välutvecklad specialistvård, här är det relativt lätt att komma i kontakt med en läkare. I andra regioner finns kanske ingen minnesmottagning eller någon minnesläkare överhuvudtaget, säger Michael Axenhus till tidningen.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning