Allergiska reaktioner mot nötter eller jordnötter visar sig ofta inom några minuter. Du kan få utslag, andningsbesvär och svullnader runt ögonen och i läpparna, tungan och svalget. Att utsättas för nötter eller jordnötter via luften eller huden ger inte allvarliga reaktioner.
Jordnötter är egentligen en baljväxt och inte en nöt. Du behöver därför inte vara allergisk mot nötter om Du inte tål jordnötter.
Allergiska reaktioner på nötter eller jordnötter kommer ofta inom några minuter. Du kan få mycket allvarliga symtom, men bara om Du själv har ätit nötterna eller jordnötterna.
Det här är vanliga symtom om Du har nötallergi eller jordnötsallergi:
Det kliar och Du blir svullen i läpparna, tungan och svalget
Du blir svullen i huden, särskilt runt ögonen
Du får så kallade nässelutslag som kliar intensivt
Du får andningsbesvär
Du får ont i magen, diarré och kräkningar
En del kan få en allergisk chock, men det är ovanligt. Det kallas också för anafylaxi. Det är en allvarlig reaktion som kommer snabbt och kan vara livshotande. Du kan bli medvetslös och få svårt att andas.
Om Du misstänker att Du har jordnötsallergi eller nötallergi men inte har besvär just nu kan Du kontakta en vårdcentral för att få komma på utredning.
Kontakta genast en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om Du får ett eller fler av följande besvär efter att ha ätit jordnötter eller nötter:
Du får ont i magen, diarré eller kräkningar
Du blir svullen i läpparna, tungan, svalget eller runt ögonen
Du får nässelutslag som kliar och blossar upp snabbt över kroppen
Du mår illa, känner Dig yr eller kallsvettas
Om vårdcentralen eller den jouröppna mottagningen är stängd, sök vård på en akutmottagning.
Om Du har akutläkemedel hemma ska Du ta det först och sedan ringa 112. Det är bra om Du har sällskap av någon tills hjälp kommer.
Ring genast 112 om Du har svårt att andas.
Be om hjälp av en annan person om Du mår väldigt dåligt, och undvik att vara själv.
Ring telefonnummer 1177 om Du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan Du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var Du kan söka vård.
Nötter och jordnötter kan ge allergiska reaktioner när Du äter dem, eller om Du äter livsmedel som varit i kontakt med nötter eller jordnötter.
Du som har nötallergi eller jordnötsallergi kan i sällsynta fall reagera väldigt kraftigt på små mängder av nöt eller jordnöt. Jordnöt är en av de vanligaste orsakerna till anafylaxi. Det är dock ovanligt med sådana kraftiga reaktioner, särskilt om Du bara fått i Dig en minimal mängd.
Jordnötsallergi uppkommer i barndomen och är en av de vanligaste matallergierna hos barn och ungdomar. Allergin finns ofta kvar hela livet.
Här är några exempel på nötter som kan orsaka allergi, hasselnöt, cashewnöt, paranöt, valnöt och pekannöt.
Du kan vara allergisk mot flera olika sorter eller bara mot en sort.
Korsallergi innebär att du reagerar på ett ämne som liknar det Du från början är allergisk mot.
Om Du har jordnötsallergi kan Du t ex korsreagera på andra baljväxter eftersom de innehåller liknande proteiner som jordnöten. I familjen baljväxter ingår även soja, ärtor, bönor, linser, bockhornsklöver, lupin och lakrits.
Många som är allergiska mot björkpollen har korsallergi mot nötter och jordnötter, eftersom det finns ämnen i nötter som liknar björkpollen. Det brukar bara ge lindriga besvär i munnen och halsen, eftersom de björkliknande allergenerna snabbt bryts ner genom matsmältningen och finns i så låg mängd.
Du som har korsallergi brukar inte reagera på enbart spår av nötter.
Det är viktigt att vara försiktig med allt Du äter för att undvika att få i Dig nötter och jordnötter som Du inte tål.
Läs alltid innehållsförteckningen när Du köper livsmedel. Tillverkarna är skyldiga att ange på förpackningen om ett livsmedel innehåller nötter eller jordnötter.
Nötter och jordnötter kan t ex finnas i följande produkter:
Müsli
Bröd
Kakor
Choklad
Godis
Nötter och jordnötter kan också finnas i panering, såser och färdiga maträtter, särskilt asiatiska. Även matoljor som har utvunnits från nötter kan innehålla proteinrester som kan ge reaktioner.
Du bör även vara försiktig med lösgodis. Det kan finnas spår av nötter från andra behållare i skopan som Du tar godis med.
När Du kommer till vården på allergiutredning får Du svara på frågor om vad Du ätit eller kommit i kontakt med innan Du fick reaktionen. Du får berätta om vilka symtom Du fick och hur snabbt de visade sig.
Det är vanligt att göra ett pricktest där ämnen testas direkt på huden. Resultatet visar sig efter ungefär 15 minuter.
Du kan också få lämna ett blodprov för att se om Du har allergiantikroppar i blodet.
Du som har lindriga allergiska besvär kan testa att behandla med antihistamin som finns att köpa receptfritt som tabletter eller flytande. Fråga på apoteket.
Om besvären inte ger med sig eller blir värre ska Du söka vård.
Du som har fått en allvarliga reaktion av nötter eller jordnötter behöver snabbt få vård. Du kan behöva få en spruta med adrenalin och luftrörsvidgande astmamedicin. Det är också vanligt att få antihistamin och kortison.
Du kan behöva stanna några timmar på mottagningen så att personalen ser att Du mår bra.
Du som har fått en allvarlig reaktion mot nötter eller jordnötter kan behöva ha akutläkemedel till hands. Det brukar vara adrenalinpennor som Du tar själv. Du brukar få två adrenalinpennor utskrivna ifall behandlingen behöver upprepas. Det är också vanligt att få antihistamin och astmaläkemedel utskrivet, och ibland även kortisontabletter.
När Du får en allvarlig reaktion ska Du alltid använda adrenalinpennan först. Adrenalinet kan göra att Du får hjärtklappning och känner Dig darrig, men det brukar gå över ganska snabbt.
Om Du får astmasymtom i samband med reaktionen ska Du ta luftrörsvidgande astmamedicin direkt efter sprutan. Ofta är det bra att även ta antihistamin som hejdar den allergiska reaktionen i kroppen.
Du kan även behöva ta kortisontabletter, t ex om Du har långt till sjukvård. Kortisonet dämpar inflammationen och minskar risken för besvär som kan komma i efterhand, eftersom det tar några timmar innan det når full effekt. Du kan också behöva upprepa adrenalinpennan eftersom adrenalinets effekt inte varar så länge.
Det är viktigt att Du får lära Dig i förväg hur adrenalinpennan ska användas, så att Du kan hantera den när det behövs. Vårdpersonalen visar Dig hur Du ska göra. Det är också bra om någon närstående vet hur adrenalinpennan ska användas.
Äldre barn med allergi kan ofta ta adrenalinpennan själv när de behöver. Till mindre barn ska en vuxen ge pennan.
Det är viktigt att närstående och skola eller förskola informeras om allergin och hur de ska göra vid en allvarlig reaktion.
I många fall kan jordnötsallergi förebyggas genom att tidigt introducera jordnötter i barns kost, helst före ett års ålder. Det är viktigt att ge barn jordnötter i finfördelad form, t ex som jordnötssmör, på grund av risken att sätta i halsen. Barnet behöver sedan äta jordnötter ofta och regelbundet för att bygga upp en tolerans.
Allergi innebär en överkänslighet mot ett visst ämne. Allergi utvecklas oftast i barndomen, men även vuxna kan få allergi. Ungefär en tredjedel av Sveriges befolkning har någon typ av allergi.
Ämnen som orsakar allergi kallas för allergener och kan finnas överallt i omgivningen. Det kan vara ämnen Du får i Dig via maten, luften, kontakt med huden eller i gift från bett.
Allergiska besvär uppstår när immunförsvaret reagerar på vissa ämnen för att skydda kroppen mot dem. Immunförsvaret producerar då allergiantikroppar som sätter sig på vissa celler i kroppen. Allergenen fastnar sedan på antikropparna och får cellerna att släppa ut histamin och andra retande ämnen. Det är dessa ämnen som framkallar den allergiska reaktionen.
Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning Du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.
Du ska få vara delaktig i Din vård. För att kunna vara det behöver Du förstå informationen som Du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska t ex få information om behandlingsalternativ och hur länge Du kan behöva vänta på vård.
Även barn ska få vara delaktiga i sin vård.
Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om Du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om Du t ex har en hörselnedsättning.
Du som behöver hjälpmedel ska få information om vad som finns. Du ska också få veta hur Du ska göra för att få ett hjälpmedel.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar