De allra flesta har någon gång haft sura uppstötningar eller halsbränna. Det är för det mesta ofarligt, men du kan uppleva obehag och besvär. Halsbrännan påverkar inte bara magsäcken, utan också slemhinnan i halsen vilken är mycket tunn.
Ungefär en femtedel av Sveriges befolkning upplever återkommande besvär med halsbränna och tar även ibland medicin mot detta.
När ventilen mellan matstrupe och magsäck, den övre magmunnen, inte sluter tätt kan Du drabbas av halsbränna. Det innebär att Du kan få sura uppstötningar eller någon typ av smärtor bakom bröstbenet. Halsbränna kallas även för magsaftsreflux. Halsbränna är i de allra flesta fall ofarligt och det finns behandling och produkter som kan mildra och bota besvären. Har Du mycket besvär är det viktigt att få behandling.
Halsbränna kan leda till att det känsliga slemskiktet i matstrupen skadas, då magsyran som kommer upp i matstrupen är starkt frätande. Långvariga besvär kan leda till att matstrupen inflammeras.
Symtom vid halsbränna
Halsbränna eller bröstbränna
Sura uppstötningar
Ont i maggropen, det vill säga mitt i övre delen av magen
Andra symtom kan vara att Du drabbas av hosta på natten, har slem i luftrör och hals, långdragen heshet eller astmaliknande symtom. Det kan också göra ont i halsgropen eller upplevas svårt att svälja. Man kan även få skador i munnen på slemhinnor och tänder av den starka magsyran.
Faktorer som kan öka risken att drabbas av halsbränna:
Övervikt eller fetma
Dryck och livsmedel med hög syrahalt eller hög fetthalt
Magkatarr
Graviditet
Vissa typer av läkemedel
I de fall halsbrännan förekommer ofta, eller kräver mer regelbunden medicinering, behöver läkare göra en grundlig medicinsk undersökning. Man behöver i så fall ta reda på om det föreligger någon sjukdom i samband med halsbrännan.
I de allra flesta fall kan Du dock behandla Din halsbränna på egen hand genom receptfria produkter och med förebyggande åtgärder.
På apotek finns det receptfria produkter som kan hjälpa Dig med Din halsbränna. Om Du ofta har besvär behöver Du kontakta vården, Du kan då få en del av dessa utskrivna på recept. Målet med behandlingen är att mildra besvären och många av dessa verkar snabbt.
För tillfällig halsbränna finns det syrabindande produkter (antacida) som Du kan ta i anslutning till att besvären uppkommer. De hjälper till att neutralisera magsyran. Antacida finns t ex som tuggtabletter eller i flytande form, och har vanligen en mycket snabbt insättande effekt. Produkter som innehåller alginsyra bildar ett skyddande lager i magsäcken och förhindrar att magsyran kommer upp i matstrupen.
För Dig som drabbas av halsbränna mycket ofta finns det två typer av långtidsverkande receptfria läkemedel, H2-blockerare respektive protonpumpshämmare. Bägge minskar produktionen av magsyra, men skiljer sig i hur snabbt de verkar och hur långvarig effekten blir. Om besvären ändå når de sköra slemhinnorna i halsen, finns det idag produkter som verkar genom att bilda en hinna som förhindrar skador i halsen.
Du kan testa dig fram och även komplettera en produkt med ytterligare för att få maximal hjälp och effekt. Prata med apotekspersonalen som hjälper Dig hitta rätt.
För de allra flesta går det att komma till rätta med halsbränna. Det kan vara både obehagligt och jobbigt när det väl händer, men genom att exempelvis hålla lite kontroll på vad vi stoppar i oss minskar risken att drabbas.
Om Du ändå besväras av halsbränna finns det god hjälp att få. Tveka inte att höra av Dig till vården om besvären är långvariga, då behöver Du en noggrann utredning så att man kan sätta in rätt behandling i tid. Men för majoriteten räcker den receptfria behandling som finns att tillgå idag.
I följande fall bör Du kontakta vården:
Har bröstsmärta som ökar vid fysisk ansträngning
Har svåra bröst- eller magsmärtor
Har hosta på natten med astmaliknande andningsbesvär
Har svart eller blodblandad avföring eller kräkning som liknar kaffesump
Går ner i vikt eller är mycket trött utan att förstå orsaken
Har halsbränna och magbesvär för första gången och är över 45 år
Har halsbränna som upprepade gånger kombineras med svårighet att svälja
Tar ett receptbelagt läkemedel som kan ge halsbränna
Haft halsbränna och sura uppstötningar dagligen i mer än tre veckor
Är under 16 år och får besvär med halsbränna
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar