Många anledningar att dra ner på socker

Forskare i USA och Kina har gjort en gigantisk sammanställning av 8601 studier om hur socker påverkar vår hälsa. De konstaterar att det är viktigt att dra ner på mängden socker i mat och dryck, inte minst bland barn och ungdomar. Många i befolkningen får i sig mer socker än rekommenderat, vilket kan kopplas till ökad risk för bland annat fetma, diabetes, psykisk ohälsa och hjärtproblem.

Nyligen publicerades en artikel i medicintidskriften British Medical Journal, där amerikanska och kinesiska forskare har sammanställt all forskning de kunnat hitta om hur socker i mat och dryck påverkar hälsan. Materialet omfattar 8 601 forskningsstudier och gällde så kallade fria sockerarter i mat och dryck, det vill säga tillsatt socker och socker som finns naturligt i sockerlag, honung, sirap och fruktjuicer.

Forskarna kunde inte se några tydliga fördelar med att tillsätta fria sockerarter i mat och dryck, men däremot många nackdelar, bland annat ökad risk för

Fetma

Diabetes

Hjärtsjukdom

Gikt

Flera former av cancer

Depression

Karies

Forskarna kommenterar att många studier på området har sämre kvalitet än önskat, och att det skulle behövas mer forskning för att säkerställa sambanden. 

Men även med det underlag som finns idag finns belägg för några rekommendationer:

Att minska sitt intag av fria sockerarter (tillsatt socker, honung etc) till mindre än 25 gr per dag, vilket motsvarar ungefär sex teskedar

Att minska intaget av läsk och söta drycker (inklusive juice), max 2-3,5 dl per vecka

Att förändra konsumtionsmönstret hos barn och tonåringar, som generellt sett får i sig för mycket socker

Den mängd socker forskarna rekommenderar är mindre än den mängd som WHO och Livsmedelsverket rekommenderar, som ligger på 50-75 gr per dag. Värt att notera är att WHO har gjort ett tillägg om att intaget gärna bör ligga ännu lägre, motsvarande 25 gr per dag

Att dra ner på godis, läsk, söta drycker och bakverk är givetvis en bra metod. Men för att komma ner under de rekommenderade nivåerna behöver Du också se över den vanliga maten, särskilt den Du inte lagat själv. 

Här är exempel på livsmedel som ofta innehåller onödigt socker:

Fruktyoughurt

Ketchup

Kaviar

Färdiglagad mat

Sötat matbröd

Messmör

Nyponsoppa

Flingor och müsli

Färdig sås

Måltidsersättning, bars eller drycker

 



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning