Kallbrand

Du kan få kallbrand om blodcirkulationen i en kroppsdel allvarligt försämras. Det beror vanligtvis på rökning, åderförfettning, diabetes eller en svår köldskada. Behandlingen består av att försöka förbättra den cirkulation som eventuellt finns kvar genom en operation. Då tas även död vävnad bort. Du kan också behöva få antibiotika om Du har fått en infektion.

Kallbrand kallas även gangrän och innebär att vävnaden dör. Kallbrand är vanligast i fingrar, fötter, tår eller ben.

Så kallad fuktig kallbrand kan uppstå i sår som är infekterade och där blodcirkulationen är dålig. Bakterier bildar då gifter. Det kan ibland finnas risk att infektionen sprids till området runt omkring eller till andra delar av kroppen.

Så kallad torr kallbrand kan Du få om Du förfryser Dig. Då blir det ingen infektion och kallbranden sprider sig inte utanför det område där Du har fått den.

Så kallad gaskallbrand orsakas av en bakterie som producerar gas. Det är en mycket ovanlig form av kallbrand.

Kroppsdelen som Du har fått kallbrand i kan först bli röd och göra mycket ont. Kroppsdelen kan också bli svullen och det kan bildas blåsor. De är ofta fyllda med vätska.

Sedan domnar kroppsdelen och blir torr, skrynklig och missfärgad. Huden kan vara allt från blek till blå, lila, bronsfärgad, röd och till slut svart. Du kan också få feber.

När vävnaden är död gör det inte ont i kroppsdelen längre. Vävnaden är då oftast svart och den känns sval eller kall. Det kan även lukta illa om det är en fuktig kallbrand.

Kontakta en vårdcentral om Du har sår eller köldskador som inte läker som de ska. Om det är helg kan Du vänta tills det blir vardag. Många mottagningar kan Du kontakta genom att logga in.

Sök vård direkt på en vårdcentral eller jouröppen mottagning om Du har mycket ont i en kroppsdel med sår eller köldskador. Om det är stängt på vårdcentralen eller den jouröppna mottagningen, sök vård på en akutmottagning.

Ring telefonnummer 1177 om Du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan Du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var Du kan söka vård.

Att sluta röka är mycket viktigt eftersom rökning ökar åderförfettningen. Ta kontakt med Din vårdcentral om Du har svårt att sluta röka och behöver hjälp.

Det är viktigt för Dig som har diabetes att ha den under god kontroll. Du behöver ta hand om Dina fötter för att undvika sår som kan utvecklas till kallbrand. Ett högt blodsockervärde under en längre tid ökar risken för sämre blodcirkulation i fötterna. Det kan göra att Du får ett sår utan att Du märker det och såret tar längre tid att läka. Det kan också infekteras lättare.

Här är några råd om hur Du ska sköta Dina fötter:

Ha rena strumpor och skor som inte är för trånga

Undersök fötterna regelbundet om Du har fått förhårdnader, skavsår eller sår

Smörj fötterna med mjukgörande kräm för att inte få torrsprickor

Besök en fotterapeut regelbundet, särskilt om Du inte kan sköta Dina fötter själv

Ta hand om sår som uppstår och var uppmärksam på om ett sår läker långsammare än vanligt eller blir infekterat

Det är viktigt att Du får blodtrycket och kolesterolvärdena undersökta regelbundet så att de kan behandlas om det behövs.

Läkaren på vårdcentralen undersöker Dig och bedömer om kallbranden behöver behandlas akut eller om det kan vänta.

Vid åderförkalkning i benen som är så utbredd att Du har fått sår som inte läker eller kallbrand skriver läkaren remiss till operation hos en kirurg.

Kallbrand som har orsakats av dålig blodcirkulation behöver oftast opereras. Då öppnas blodkärlen upp för att förbättra blodcirkulationen så att kallbranden inte ska sprida sig ytterligare. Vävnad som har dött behöver också opereras bort.

Det är vanligt att behöva få antibiotika direkt i blodet i samband med operationen om Du har infekterade sår. Det är också vanligt att få behandling med smärtstillande läkemedel.

Du kan behöva opereras akut om Du får fuktig kallbrand i en kroppsdel eftersom det då finns risk för sepsis, som även kallas blodförgiftning.

Vävnaden lossnar av sig själv när den har dött om Du har torr kallbrand efter en köldskada.

Ibland går det inte att rädda kroppsdelen som har kallbrand genom operation. Då blir det nödvändigt med amputation. Det går ofta att få en protes som ersätter kroppsdelen.

Kallbrand på grund av en infektion kan sprida sig till resten av kroppen och orsaka sepsis, som kan vara livshotande.

Den vanligaste orsaken till svårläkta sår på fötter och kallbrand är åderförfettning som har försämrat blodcirkulationen.

Det här är några andra orsakerna till kallbrand:

En allvarlig bakterieinfektion har förstört vävnaden

En allvarlig skada efter ett olycksfall har nått djupt liggande muskler och gjort att det har kommit in bakterier där

En köldskada har orsakat torr kallbrand

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning Du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

För att Du ska kunna vara delaktig i Din vård och behandling är det viktigt att Du förstår informationen Du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om Du inte förstår. Du ska t ex få information om behandlingsalternativ och hur länge Du kan behöva vänta på vård och behandling.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om Du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om Du har en hörselnedsättning.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning