tisdag 5 augusti 2025

Potatistårta med oliver och färska örter

En rustik och smakrik potatistårta med svarta oliver, ost, vitlök och örter. Perfekt som vegetarisk rätt på buffén eller som ett vackert tillbehör till grillat. Potatisen bakas mjuk i en krämig äggstanning och tårtan får en härlig sälta från oliver och ost.

4 portioner

⅔ kg potatis

2 ägg

3⅓ dl matlagningsgrädde

⅓ dl färska örter, t ex basilika och rosmarin

1⅓ vitlöksklyfta, finhackade

⅔ tsk salt

⅔ krm svartpeppar

1⅓ dl utkärnade svarta oliver, grovhackade

100 gr riven ost

Färska blandade örter

Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft. Skala potatisen och skiva den tunt, gärna med en mandolin eller osthyvel. Vispa ihop ägg, grädde, örter och vitlök. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Smörj en springform, cirka 24 cm i diameter, med löstagbar kant. Varva potatis, grovhackade oliver, riven ost och äggstanning. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 1 ½ timme, eller tills potatisen är mjuk (känn med provsticka). Låt potatistårtan svalna minst 2 timmar i formen innan du lossar kanterna, då håller den formen bättre. Servera kall eller lätt uppvärmd och toppa med färska örter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Korv stroganoff med potatismos

Världens godaste vardagsrätt som hela familjen kommer att tycka om. 10 portioner 750 gr falukorv 2½ gul lök 5 msk tomatpuré 2½ msk smör- och...