En rustik och smakrik potatistårta med svarta oliver, ost, vitlök och örter. Perfekt som vegetarisk rätt på buffén eller som ett vackert tillbehör till grillat. Potatisen bakas mjuk i en krämig äggstanning och tårtan får en härlig sälta från oliver och ost.
4 portioner
⅔ kg potatis
2 ägg
3⅓ dl matlagningsgrädde
⅓ dl färska örter, t ex basilika och rosmarin
1⅓ vitlöksklyfta, finhackade
⅔ tsk salt
⅔ krm svartpeppar
1⅓ dl utkärnade svarta oliver, grovhackade
100 gr riven ost
Färska blandade örter
Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft. Skala potatisen och skiva den tunt, gärna med en mandolin eller osthyvel. Vispa ihop ägg, grädde, örter och vitlök. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Smörj en springform, cirka 24 cm i diameter, med löstagbar kant. Varva potatis, grovhackade oliver, riven ost och äggstanning. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 1 ½ timme, eller tills potatisen är mjuk (känn med provsticka). Låt potatistårtan svalna minst 2 timmar i formen innan du lossar kanterna, då håller den formen bättre. Servera kall eller lätt uppvärmd och toppa med färska örter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar