Rulltårta är en svensk klassiker som få kan motstå. Gör den i jultappning med mustiga kryddor och frisk lingonfrosting så har Du ett härligt bakverk till julfikat.
Sätt ugnen på 250°. Sikta alla torra ingredienser i en bunke. Vispa ägg och socker poröst och vänd i de torra ingredienserna med en slickepott. Rör ner filmjölken. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen 5-6 minuter. Ta ut kakan, sockra den på ytan och stjälp upp den på ett bakplåtspapper, låt svalna. Vispa smör och färskost vitt och fluffigt. Vispa i florsockret och vaniljsockret lite i taget. Vispa till en fast och fin kräm. Vispa slutligen i grädden och vänd försiktigt ner lingonsylten. Fördela fyllningen jämnt på botten och rulla ihop till en rulle.
14 bitar
Botten:
2⅘ dl vetemjöl
4⅕ krm bikarbonat
1⅖ msk julkryddor, egen blandning eller färdigköpt
5⅗ ägg
2,1 dl strösocker
2⅘ msk filmjölk
Lingon- och färskostfyllning:
140 gr smör
420 gr färskost naturell
4,9 dl florsocker
1⅖ msk vaniljsocker
2⅘ msk vispgrädde
0,7 dl lingonsylt
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar