onsdag 22 maj 2024

Pepparkaksrulltårta

Rulltårta är en svensk klassiker som få kan motstå. Gör den i jultappning med mustiga kryddor och frisk lingonfrosting så har Du ett härligt bakverk till julfikat. 

Sätt ugnen på 250°. Sikta alla torra ingredienser i en bunke. Vispa ägg och socker poröst och vänd i de torra ingredienserna med en slickepott. Rör ner filmjölken. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen 5-6 minuter. Ta ut kakan, sockra den på ytan och stjälp upp den på ett bakplåtspapper, låt svalna. Vispa smör och färskost vitt och fluffigt. Vispa i florsockret och vaniljsockret lite i taget. Vispa till en fast och fin kräm. Vispa slutligen i grädden och vänd försiktigt ner lingonsylten. Fördela fyllningen jämnt på botten och rulla ihop till en rulle.

14 bitar

Botten:

2⅘ dl vetemjöl

4⅕ krm bikarbonat

1⅖ msk julkryddor, egen blandning eller färdigköpt

5⅗ ägg

2,1 dl strösocker

2⅘ msk filmjölk

Lingon- och färskostfyllning:

140 gr smör

420 gr färskost naturell

4,9 dl florsocker

1⅖ msk vaniljsocker

2⅘ msk vispgrädde

0,7 dl lingonsylt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar