måndag 27 maj 2024

Jultryffel

Tryffel är ett måste till julen. Att njuta av framför teven, vid paketöppningen eller för att runda av de digra måltiderna som hör julen till. Receptet går utmärkt att halvera. 

Lägg chokladen i en bunke. Koka upp grädde, glykos, glögg, pepparkakskrydda och slå det över chokladen. Klicka i smöret och låt stå någon minut. Rör om kraftigt med en slickepott till en slät tryffel och smaka av med konjak. Plasta och ställ i kyl tills tryffeln har stelnat, cirka 2 timmar. Rulla tryffelsmeten till små bollar och ställ tillbaka i kylen någon timme. Hacka chokladen och smält den i micro eller över vattenbad. Blanda kanel och florsocker. Rulla varje tryffelkula i choklad och lägg på bakplåtspapper. Låt stelna lite och rulla sedan i kanel- och florsockerblandningen.

80 stycken

Tryffel

250 gr mjölkchoklad, hackad 

250 gr mörk choklad, hackad

2½ dl vispgrädde

½ dl glykos

1½ dl glögg

1 tsk pepparkakskrydda

50 gr smör

1 msk konjak

Dopping

200 gr mörk choklad

Rullning

Malen kanel

Florsocker

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar