Tryffel är ett måste till julen. Att njuta av framför teven, vid paketöppningen eller för att runda av de digra måltiderna som hör julen till. Receptet går utmärkt att halvera.
Lägg chokladen i en bunke. Koka upp grädde, glykos, glögg, pepparkakskrydda och slå det över chokladen. Klicka i smöret och låt stå någon minut. Rör om kraftigt med en slickepott till en slät tryffel och smaka av med konjak. Plasta och ställ i kyl tills tryffeln har stelnat, cirka 2 timmar. Rulla tryffelsmeten till små bollar och ställ tillbaka i kylen någon timme. Hacka chokladen och smält den i micro eller över vattenbad. Blanda kanel och florsocker. Rulla varje tryffelkula i choklad och lägg på bakplåtspapper. Låt stelna lite och rulla sedan i kanel- och florsockerblandningen.
80 stycken
Tryffel
250 gr mjölkchoklad, hackad
250 gr mörk choklad, hackad
2½ dl vispgrädde
½ dl glykos
1½ dl glögg
1 tsk pepparkakskrydda
50 gr smör
1 msk konjak
Dopping
200 gr mörk choklad
Rullning
Malen kanel
Florsocker
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar