fredag 31 maj 2024

Det nya utbrottet av apkoppor

Mpox, tidigare apkoppor, är en ovanlig sjukdom som orsakas av ett virus. Just nu utreds ett utbrott i Stockholmsområdet. 

Mpox är en virussjukdom som främst förekommer hos gnagare som lever i regnskogarna i central- och västafrika. Mpox är en så kallad zoonos, en sjukdom som sprids mellan djur och människor, men kan också spridas mellan människor. 

Sjukdomen är ovanlig, men den senaste tiden har allt fler fall av mpox noterats i flera olika länder, även i Sverige. Sedan 2022 klassas mpox som en allmänfarlig sjukdom i Sverige.

Mpox kan dels smitta från djur till människa och dels mellan människor. Sexuell kontakt utgör en större risk att smittas, liksom nära hudkontakt med en infekterad person som har blåsor.

Alla sätt som mpox kan smitta på är ännu inte helt klarlagda. Det är dock sannolikt att mpox även smittar via luftvägar, skadad hud, slemhinnor, sädesvätska och slidsekret.

Mpox kan ge hudutslag i form av vätskefyllda blåsor samt feber, svullna lymfkörtlar och allmän sjukdomskänsla. Blåsorna förekommer framför allt där huden varit i kontakt med viruset, men kan även sprida sig till andra delar av kroppen.

Det finns vaccin mot mpox, och ovaccinerade personer med ökad risk att smittas rekommenderas vaccination. Nära hudkontakt med en infekterad person som har blåsor och sexuella kontakter utgör en särskild hög smittrisk, särskilt inom gruppen män som har sex med män.

Om Du tror Du har en ökad risk att smittas av mpox kan Du kontakta sjukvården för rådgivning och eventuell vaccination. Du kan också erbjudas vaccination om Du har utsatts för smitta, men vaccinationen behöver då ske snarast. 

Det är alltid en läkare som bedömer om Du har behov av att vaccineras. 

Du kan skydda Dig mot mpox genom att undvika närkontakt med smittade djur och människor. Sexuell kontakt verkar i dagsläget utgöra en större risk för att smittas. 

Eftersom det i dagsläget inte är helt klarlagt hur mpox sprids, kan det komma ytterligare råd om hur Du kan skydda Dig i takt med att ny information blir tillgänglig. 

För de allra flesta behövs ingen behandling mot mpox utan sjukdomen läker ut av sig själv på ungefär två till fyra veckor. Vid allvarlig sjukdom finns det läkemedel som bedöms ha viss effekt. 

Mpox är sedan 2022 klassad som en allmänfarlig sjukdom enligt smittskyddslagen. Om Du misstänker mpox ska Du därför snarast kontakta 1177 för att få vidare instruktioner för provtagning och eventuell vaccination. Vaccin som ges efter att man utsatts för smitta ska helst ges inom fyra dagar efter att man utsatts för smitta. 

Det är viktigt att Du undviker nära hudkontakt med både människor och däggdjur om Du misstänker att Du har smittats.



Herpes i munnen

Herpes är ett mycket vanligt virus som finns i kroppen hos de flesta. Det kan ge munsår. Munsåret läker efter cirka en vecka, men kan komma tillbaka. Det finns behandling som lindrar. Undvik att pussas, kyssas eller ha munsex när Du själv eller någon annan har munsår med blåsor.

Viruset kallas också herpes simplex och kan överföras till andra delar av kroppen. Då kan Du få herpes i underlivet eller t ex i ögonen.

Herpesvirus kan orsaka munsår, med ömmande och vätskefyllda blåsor.

Det är vanligt med blåsor, svullnad och smärta när Du har herpes.

Då kan du få följande symtom:

Det blir rött och svullet

Det kan göra ont och kännas ömt

Det kan kännas pirrande, stickande och pulserande

Det kliar

Efter några dagar bildas små vätskefyllda blåsor, som ofta sitter i grupp

När man får herpes för första gången kan symtomen vara väldigt olika från person till person.

En del märker inga symtom alls. Andra får blåsor eller sår runt munnen som gör ont.

En del kan även få något eller några av följande symtom:

Hög feber

Ont i halsen

Svullna lymfkörtlar

Första gången Du får herpes kan Du få feber i några dygn. Det kan även ta upp till tre veckor innan symtomen försvinner. Munherpes brukar inte ge några ärr.

De flesta är barn när de får herpes. Barn får framför allt svullet, rött och lättblödande tandkött och blåsor på tungan. De kan också få feber och svullna lymfkörtlar.

Tonåringar kan ibland få symtom som påminner om halsfluss när de får herpes. En del får inga blåsor alls.

Det händer att herpes överförs till ögat, men det är ovanligt. Då kan Du få en inflammation i hornhinnan. Ögat blir då rött, gör ont och tåras.

Ungefär en av tre som smittas av viruset får herpes vid flera tillfällen. Ett vanligt första symtom är en pirrande och pulserande känsla i läpparna eller huden kring munnen om Du får herpes på nytt.

Såren läker ofta inom en vecka om Du får herpes på nytt.

Du kan ha herpes även utan att få symtom som munsår.

Undvik att peta på blåsorna och sårskorporna. De kan bli infekterade och då tar det längre tid för dem att läka. Undvik också att ha smink, vanliga hudkrämer eller vanliga plåster på såren. Såren läker bäst om de hålls så torra som möjligt.

Det finns antiviruskrämer och särskilda plåster som Du kan använda på munsåren. De kan köpas receptfritt på apotek. Krämerna och munsårsplåstren har viss effekt. De kan göra att Du får mindre ont och att blåsorna läker fortare.

Krämerna och munsårsplåstren fungerar bäst om Du börjar använda dem redan när Du börjar känna den stickande känslan av att ett munsår är på väg att komma. Krämerna får användas från tolv års ålder.

Om barnet behöver stanna hemma

Hur barnet mår avgör om barnet behöver vara hemma från förskolan eller skolan.

Barnet ska orka vara i en barngrupp hela dagen och delta i de vanliga aktiviteterna. Han/hon ska också ha varit feberfri i ett dygn utan att ha tagit febernedsättande läkemedel.

Munsår överförs när huden eller slemhinnorna kommer i direktkontakt med sekretet i en herpesblåsa. Herpes smittar framför allt genom pussar och kyssar.

Det brukar ta mellan två dagar och två veckor från att Du har blivit smittad tills Du får de första symtomen.

Det är störst risk att du överför viruset under de första dagarna som Du har symtom, framför allt det första dygnet.

När blåsorna har börjat torka in och en sårskorpa har bildats minskar risken att Du smittar.

Du kan ha en herpesinfektion utan att ha några symtom. Då kan Du ändå vara smittsam, utan att veta om det.

Det finns två typer av viruset. Typ 1 orsakade förr nästan bara blåsor runt munnen. I dag är typ 1 en vanlig orsak även till herpes i underlivet. Typ 2 orsakar främst herpes i underlivet.

Herpes kan smitta även till andra delar av kroppen, som exempelvis ögonen.

Herpes stannar kvar i kroppen efter att Du blivit sjuk första gången, även när besvären har gått över.

De flesta vuxna har eller har någon gång haft herpes. Ungefär en tredjedel har återkommande besvär. De nya perioderna med besvär kan komma om Du har en infektion i kroppen, som exempelvis en förkylning.

Besvären kan ibland komma tillbaka om Du är stressad, i samband med att Du vistats i starkt solljus eller vid mens. Ibland kommer besvären utan att det finns någon tydlig orsak.

Om Du en gång har smittats med herpes stannar viruset kvar i kroppen. Då kan Du inte bli smittad igen, t ex om Du pussar någon som har munsår.

Ju äldre Du blir desto mer sällan brukar besvären komma.

Det finns några saker Du kan göra för att förebygga en period med munsår:

Undvik att pussas och kyssas om Du eller den andra personen har symtom på herpes

Använd en skärmmössa, solkräm eller solstift om Du ska vara ute i starkt solljus

Tvätta händerna ofta och använd gärna handsprit för att undvika att viruset sprids t ex om Du tar någon i hand

Använd kondom eller slicklapp vid sex. Det ger inget säkert skydd, utan skyddar bara de delar av kroppen som täcks av kondomen eller slicklappen. Viruset kan överföras ändå om det finns utanför det området

De allra flesta som får herpes runt munnen behöver inte söka vård eftersom besvären går över av sig själv.

Kontakta en vårdcentral om något av följande stämmer på Dig:

Du har symtom på herpes och har stora besvär

Munsåren är utbredda och variga

Munsåren har inte läkt efter tre veckor

Ett öga gör ont, blir rött och tåras

Du får herpes för första gången och är gravid

Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.

Kontakta genast en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om Du eller Ditt barn har blåsor runt munnen och hög feber.

Kontakta genast en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om Du tror att ett barn som är yngre än sex veckor har herpes. Om det är stängt, sök vård på en akutmottagning.

Ring telefonnummer 1177 om Du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan Du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var Du kan söka vård.

Oftast räcker det att läkaren tittar på munsåret och att Du beskriver Dina symtom för att han/hon ska kunna säga att Du har herpes.

Läkaren kan också ta ett prov från en blåsa eller sår för att se om det finns virus i området. Det görs med en bomullspinne.

I vissa fall kan Du också få lämna ett blodprov. Det gäller bland annat om Du är gravid.

Herpes går oftast över av sig själv inom en vecka och kräver oftast ingen behandling. Det finns heller ingen behandling som tar bort viruset, men det går att lindra symtomen.

Du kan få läkemedel på recept som hämmar viruset om Du har svåra besvär eller är infektionskänslig. Detsamma gäller om Du har eksem, som exempelvis böjveckseksem eller kontakteksem. Huden är då mer känslig för infektioner och det gör att utslagen sprider sig lättare.

Virushämmande läkemedel tar inte bort viruset men lindrar symtomen, hindrar spridningen och gör att infektionen läker snabbare.

En läkare kan skriva ut recept så att Du har tabletter hemma om Du har svåra besvär som är återkommande. Du ska börja med behandlingen redan under de första dygnen när symtomen kommer för att den ska ha bra effekt.

Undvik att röra vid såren som kommer efter blåsorna. Då tar det längre tid för såren att läka. Det kan också göra att Du får en infektion i huden. Då blir huden svullen och såren kan bli variga. En sådan infektion kan behöva behandlas med antibiotika.

Det är mycket ovanligt men herpes kan sprida sig i kroppen och orsaka hjärnhinneinflammation eller hjärninflammation. Det är främst om Du har kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av en allvarlig sjukdom som det kan hända.

Kontakta en barnmorskemottagning om Du får herpes för första gången när Du är gravid.

Du kan få virushämmande läkemedel om Du får herpes runt munnen för första gången i samband med eller strax efter förlossningen. Det minskar risken för att barnet ska få viruset. Ett nyfött barn kan få en allvarlig och besvärlig infektion. Det är ovanligt att nyfödda barn får herpes, men om det händer behandlas barnet med virushämmande läkemedel.

Tvätta även händerna ofta för att undvika att smitta barnet om Du har munsår. Pussa inte barnet och undvik att barnet kommer i kontakt med munsåren.

Om Du har haft herpes tidigare och får nya utbrott under graviditeten förs antikroppar över till barnet i magen. Då finns det ingen ökad risk att barnet ska bli sjukt. Följ ändå råden ovan.

Blåsor i munnen beror inte alltid på herpes.

Små blåsor och sår i munnen som ofta kommer tillbaka kan vara något som kallas afte, eller aftösa sår. Såren är ofta gulaktiga och kan precis som herpes göra ont. De smittar inte och läker av sig själv.

Blåsor i munnen kan också vara höstblåsor.

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning Du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Du ska få vara delaktig i Din vård. För att kunna vara det behöver Du förstå informationen som Du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska t ex få information om behandlingsalternativ och hur länge Du kan behöva vänta på vård.

Även barn ska få vara delaktiga i sin vård. Ju äldre barnet är desto viktigare är det.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om Du inte pratar svenska. Du har också möjlighet  att få hjälp av en tolk om Du t ex har en hörselnedsättning.



Grattis Jan-Erik på Din 72 årsdag

 


Omega3 kan förändra Ditt beteende

Kosttillskott. Enligt en ny metaanalys av 29 studier gjorda mellan 1996 och 2024 kan omega3 förändra vårt beteende

Dagliga kosttillskott som innehåller omega3 kan förändra ditt beteende, det visar en ny studie.

Historiskt sett har kosttillskott med omega3 sagts ha skyddande hälsofördelar på hjärtat, även om alla inte är överens om hur effektivt det är, det skriver Newsweek.

Omega3 är även viktigt för våra hjärnor och forskning har föreslagit att dålig kost kan vara en riskfaktor för aggressivt eller våldsamt beteende. 

I en ny studie från University of Pennsylvania analyserade psykiatrikerna Adrian Raine och Lia Brodrick 29 randomiserade och kontrollerade studier om effekterna av omega-3-tillskott på aggressiva beteenden.

Studierna i metaanalysen var utförda i 19 oberoende laboratorier från 1996 till 2024 och gjorda på totalt 3 918 deltagare i olika åldrar, av olika kön och med olika behandlingstider.

I alla studiegrupper var tillägg av omega3 associerat med, i genomsnitt, 22% minskning av aggressivt beteende.

Jag tror att det är dags att implementera omega3tillskott för att minska aggression, oavsett om miljön är samhället, kliniken eller det straffrättsliga systemet, säger Adrian Raine i ett pressmeddelande.

Han säger vidare att omega3 inte helt kommer lösa problemet med våld i samhället, men baserat på vad studien visar är forskarna övertygade om att det kan hjälpa.

Han menar att vi bör börja agera utifrån den här nya kunskapen.

Väldigt få av studierna som ingår i metaanalysen följde upp sina deltagare efter att de slutat med kosttillskottet, varför det bara går att dra slutsatser om kortsiktiga förändringar i aggressivt beteende. 

Alla bör dock kanske inte på eget bevåg börja äta tillskott av omega3.

I en nyligen genomförd studie visade sig nämligen tillskott av fiskolja, som är rikt på omega3, vara associerat med ökad risk för onormal hjärtrytm och stroke hos personer utan känd historia av hjärt/kärlsjukdom.

Samtidigt verkade tillskottet minska risken för hjärtinfarkt och död hos personer som redan hade kardiovaskulära sjukdomar.

Mer arbete krävs alltså för att bekräfta riskerna och fördelarna med tillskott av omega3. Tänk på att det alltid är bäst att tala med en läkare innan du börjar ta det varje dag.

Folkhälsan kan förbättras avsevärt om fler börjar äta mer fisk och mindre rött kött. Men det är inte vilka fiskar som helst som duger, enligt forskarna.


torsdag 30 maj 2024

 


Per Ragnar fyller 83, aktiv i rockvideos

Per Ragnar, skådespelare och poesifantast fyller 83 år och är en av våra folkkära personligheter som synts i både filmer och tv-serier. 

Trots sin ålder är han verksam lite här och var, bland annat medverkar han i Falköpingbandet Nestors rockvideos som utspelar sig i gruppmedlemmarnas ungdom på 1980-talet där Per Ragnar spelar den galne prästen Bror Mörk. 

Gissningsvis är Bror Mörk ett slags alter ego av Per Ragnars tidigare roll som den psykopatiske pastorn Sten Frisk i TV4-serien Tre Kronor på 1990-talet. Det var en av rollerna som bidrog till hans kändisskap.

Du, jag ska vara ärlig och säga att jag är jäkligt stolt alltså. Jag menar, jag är en helt annan generation och jag upplever att jag har blivit maskot åt dessa unga musikgenier, berättar Per Ragnar för P4 Skaraborg.

Andra serier som Per Ragnar slog igenom i var Röda rummet  där han spelar den aspirerande författaren Arvid Falk som frotterar sig i Stockholms bohemliv. 

I serien Någonstans i Sverige spelade han tillsammans med Janne “Loffe” Carlsson. Berättelsen handlar om en grupp värnpliktiga soldater under andra världskriget.

1980-1985 var Per Ragnar programledare för Godmorgon Sverige där han skapade sig ett speciellt signum: I slutet av varje program läste han upp en utvald dikt.

2008  vann han en guldbagge för bästa manliga biroll i skräckfilmen Låt den rätte komma in som regisserades av Tomas Alfredsson.

Per Ragnar blev pappa sent i livet och fick dottern Fredrika tillsammans med Veronica Tigerhjärta 2001. Han var då 60 år men har hållit sig till synes ungdomlig genom åren.

Idag är Per Ragner singel och trivs som sådan. Ingen ny kärlek, livet är bra som det är.




 


Genombrott i forskning om Alzheimers kan bli ny behandling

Onormala nivåer av beta-amyloidproteinet bildar plack, de bruna klumparna på bilden, som stör cellfunktionen i en hjärna som drabbats av Alzheimers

Ett genombrott i förståelsen av Alzheimers sjukdom öppnar upp för nya sätt att i framtiden behandla och stoppa sjukdomens utveckling.

Alzheimers sjukdom är den vanligaste formen av demens och förknippas med minnesförlust och kognitiv försämring i de delar av hjärnan som är involverade i tanke, minne och språk.

Nu har forskare gjort ett stort genombrott i förståelsen av Alzheimers sjukdom, vilket öppnar upp nya vägar mot framtida behandlingar, det rapporterar Newsweek.

Det finns i dag inget känt botemedel mot Alzheimers, men forskare tror att sjukdomen orsakas av onormal uppbyggnad av proteiner i och runt hjärnceller.

Normalt rensar vår hjärna bort överflödiga proteiner och cellrester. Hos personer med Alzheimers begränsas dock hjärnans rensningsaktivitet. 

I en ny studie har forskare från Icahn School of Medicine vid Mount Sinai i New York, USA, visat att det går att förstärka hjärnans rensningsaktivitet genom att manipulera ett särskilt proteinkomplex kallat plexin-B1.

Under hjärnans utveckling är plexin-B1 involverat i att styra hjärnceller till att bilda nätverk, det kan även hjälpa till med att förmedla kommunikation mellan hjärnceller. 

Plexin-B1 har tidigare utpekats som inblandat i utvecklingen av sent debuterande Alzheimers sjukdom, men dess exakta roll har tidigare inte utforskats.

I den nya studien fann forskarna att plexin-B1 förhindrar att onormala proteinklumpar rensas bort genom att ändra beteendet hos en särskilf typ av hjärncell kallad astrocyt.

Astrocyter är som hjärnans elektriker och underlättar överföringen av information mellan neuroner samt skyddar våra nervceller från skador. En undertyp av astrocyterna som kallas reaktiva astrocyter, agerar vid skada eller sjukdom.

Forskarna har funnit att aktiveringen av plexin-B1 i de reaktiva astrocyterna “förvandlar” dem från hjälpsamma försvarsceller till belastningar som hindrar hjärnans rensningsmekanism från att ta sig till proteinklumparna. 

Genom att ta bort den gen som kodar för plexin-B1 i möss, verkade deras hjärnors rensningsmekanism få bättre tillgång till Alzheimers-liknande proteinklumpar.

Våra resultat erbjuder en lovande väg för att utveckla nya behandlingar genom att förbättra hur celler interagerar med dessa skadliga plack, säger Roland Friedel i ett pressmeddelande.

Han är docent i neurovetenskap och neurokirurgi vid Icahn Mount Sinai och senior författare till studien.

Forskarna hoppas att deras upptäckt kommer kunna leda till nya behandlingar för personer med Alzheimers sjukdom.

På bara 14 månader försvann nästan helt de tydliga tecknen på tidig Alzheimers sjukdom i hjärnan på den 55-åriga entreprenören Simon Nicholls.

Onormala nivåer av beta-amyloidproteinet bildar plack, de bruna klumparna på bilden, som stör cellfunktionen i en hjärna som drabbats av Alzheimers



onsdag 29 maj 2024

Solbalans för en bättre hälsa

Solen är en dubbeltydig kraft, en avgörande källa till liv och vitalitet, men också en potentiell riskfaktor för hudsjukdomar. För att förstå solens verkliga effekter på vår hälsa måste vi granska den både från dess positiva och negativa sidor.

Forskning från svenska experter som professor Pelle Lindqvist och överläkare Håkan Olsson har öppnat upp för en djupare förståelse av solandets roll i vår hälsa genom deras banbrytande MISS-studie.

Traditionellt har solens faror, särskilt risken för hudcancer, varit det centrala fokuset när vi diskuterar solens effekter. Solens ultravioletta strålning kan skada DNA i hudceller och öka risken för olika former av hudcancer, inklusive malignt melanom, den mest allvarliga formen av hudcancer. Men solen är också en viktig källa till D-vitamin, ett näringsämne som är avgörande för benhälsa och immunförsvar.

I MISS-studien har forskarna observerat över 29 000 kvinnor under nästan 30 år för att undersöka sambandet mellan solandet och hälsan. Resultaten är tankeväckande och ifrågasätter våra traditionella uppfattningar om solens roll i våra liv. Det har visat sig att måttligt solande kan ha positiva effekter på vår hälsa.

En intressant observation som MISS-studien har frambringat är sambandet mellan solandet och minskad risk för vissa allvarliga sjukdomar. Trots den ökade risken för hudcancer som solande innebär har det visat sig att kvinnor som solar regelbundet har en minskad risk för insjuknande i blodpropp och typ 2-diabetes. I gruppen av mest aktiva solare sågs en imponerande halvering av risken för död i hjärt- och kärlsjukdom, vilket också återspeglades hos dem som inte dog av hjärt- och kärlsjukdom eller cancer, exempelvis på grund av diabetes, reumatism eller infektioner, jämfört med icke-solare. Det mest slående var att risken för död i studien var lika hög hos icke-solare som inte rökte som hos rökare som solade mycket. Detta indikerar att risken för död bland de som inte solar är i samma storleksordning som för rökare.

En intressant faktor som framkommer är kopplingen mellan D-vitaminnivåer och solandets positiva effekter på hälsan. D-vitamin, ett essentiellt näringsämne som reglerar kalkbalansen i skelett och tänder, är nära förknippat med solljus. D-vitamin spelar en viktig roll i flera biologiska processer, inklusive benhälsa, immunförsvar och celltillväxt. D-vitamin, som delvis kan tillskrivas solandets fördelar, har visat sig spela en avgörande roll i förbättrad prognos vid cancer och autoimmuna sjukdomar. Bland annat kunde en lägre risk att dö i cancer ses hos dem som fick en hög dos av D-vitamin dagligen under fem år. Det är troligt att den ökade användningen av D-vitamintillskott, som främjas av Livsmedelsverket, kommer att fortsätta bidra till en förbättrad cancerprognos.

Men solandets fördelar sträcker sig längre än förväntat. UV-strålningens påverkan på kväveoxidproduktionen i huden kan förbättra överlevnaden vid hjärt- och kärlsjukdomar. Dessutom minskar kroppens endorfinproduktion vid solande stress och ökar välbefinnandet, vilket troligtvis också bidrar till den minskade risken för död i hjärt- och kärlsjukdom hos solare. En annan viktig aspekt är att solens effekter på D-vitaminnivåer kan ha en positiv inverkan på immunförsvaret och sockeromsättningen, vilket kan minska risken för diabetes. Det är dock viktigt att notera att de flesta studier hittills har fokuserat på solandets negativa konsekvenser, särskilt risken för hudcancer, och har inte tagit hänsyn till de positiva effekterna på överlevnaden vid hudcancer eller den kraftigt minskade risken för död oavsett orsak bland solare.

Det är viktigt att notera att överexponering för solen fortfarande är förknippad med ökad risk för hudcancer, särskilt malignt melanom. Även om storsolare visade en minskad risk för död i cancer jämfört med ickesolare, är det viktigt att komma ihåg att risken för malignt melanom fortfarande är högre bland dem som solar mycket. Detta understryker vikten av att vara medveten om solens faror och att vidta åtgärder för att skydda sig mot överexponering.

Solens varma strålar är en källa till glädje och välmående för många människor, men dess effekter sträcker sig långt utöver den tillfälliga njutningen. Precis som så många andra saker i livet är nyckeln till solens fördelar att hitta rätt balans – för mycket av det goda kan vara skadligt. Diskussionen kring solens för- och nackdelar är komplex och kräver en noggrann analys för att förstå hur man kan njuta av solen säkert och samtidigt minimera riskerna för hudskador och sjukdomar.

Solljus består av olika typer av strålning, inklusive infrarött ljus och ultraviolett ljus (UV-ljus), som i sin tur delas in i UVA och UVB. Båda dessa typer av strålning kan ha skadliga effekter på huden om de inte hanteras på rätt sätt. UVA-strålarna tränger djupt ner i huden och kan leda till för tidigt åldrande och ökad risk för rynkor, medan UVB-strålarna kan orsaka brännskador och öka risken för hudcancer.

För att minimera risken för hudskador och sjukdomar är det viktigt att vidta lämpliga åtgärder för att skydda sig mot solens skadliga effekter. Bland annat bör man undvika överdriven exponering för solen under de starkaste timmarna på dagen och använda solskyddsfaktor med hög skyddsfaktor (SPF) och skyddande klädsel om man vistas utomhus under längre periode. Det är också viktigt att skydda barns känsliga hud från solens skadliga strålar genom att hålla dem i skuggan och använda solkräm med hög SPF.

Melanom, en typ av hudcancer som utvecklas från melanocyterna, är särskilt farlig eftersom den kan metastasera till andra organ och orsaka allvarliga komplikationer. För att minska risken för melanom och andra hudcancerformer är det viktigt att vara medveten om solens skadliga effekter och vidta lämpliga åtgärder för att skydda huden.

Genom att vara medveten om solens dubbla ansikte och vidta lämpliga åtgärder för att skydda sig mot dess skadliga effekter, kan man njuta av solen säkert och samtidigt minska risken för hudskador och sjukdomar.

Solens strålar består av ultraviolett strålning (UV-strålning) som kan delas in i tre olika grupper, UVA, UVB och UVC.

UVA, De solstrålar som når jorden består främst av UVA-strålning, vilket är den strålning som går djupast in i huden. UVA är även det som gör att huden får färg samt ger oss rynkor.

UVB, Solens UVB-strålar är den strålning som gör att huden blir bränd när vi vistas för länge i solen. UVB-strålningen kan skada våra DNA-celler och på sikt leda till hudcancer.

UVC, Den UVC-strålning som solen ger i från sig når aldrig jorden utan filtreras bort av ozonlagret.

Så skyddar Du Dig mot solen:

Undvik solen när den är som starkast

Solen är som starkast mellan klockan 11:00–15:00 och då kan det vara klokt att undvika att vistas i solen. Försök att i stället befinna Dig i skuggan eller inomhus under dessa timmar

Genom att använda solkräm med högt skydd om Du vistas utomhus längre perioder, minskar Du risken för hudskador. Se till att den solkräm Du använder skyddar mot både UVA- och UVB-strålning och kom ihåg att fylla på med ett nytt lager efter att Du badat

Den artificiella strålning som solarium ger är mycket skadligt för huden. Du rekommenderas därför att undvika att sola solarium

För att skydda huden mot solens strålar kan det vara klokt att använda kläder som täcker armar och ben. Är det varmt utomhus kan tunnare långärmade tröjor, en solhatt och ett par tunna byxor göra stor nytta

Visste Du att:

Varje år dör 500 personer till följd av hudcancerformen malignt melanom

Nästan 12 000 personer drabbas av allvarlig hudcancer varje år bara i Sverige

Malignt melanom orsakas främst av solens strålning



Schlatterknä

Schlatterknä är en svullnad och inflammation i lårmuskelns senfäste, som sitter strax under knäskålen. Barn som växer snabbt och samtidigt överanstränger knäna kan drabbas. Sjukdomen brukar gå över av sig själv i takt med att benen slutar växa. De flesta klarar sig utan behandling.

Schlatterknä är en inflammation i lårmuskelns senfäste, som sitter strax under knät på underbenets framsida. Sjukdomen drabbar barn som idrottar och samtidigt växer snabbt, det vill säga idrottande barn i åldern åtta till femton år. Sjukdomen är något vanligare hos pojkar. 

Barn som håller på med sporter som innebär att springa, hoppa och snabbt ändra riktning har större risk att drabbas, till exempel barn som tränar fotboll, volleyboll, basket, löpning, balett eller gymnastik.

Schlatterknä kallas också för Schlatters sjukdom eller Osgood-Schlatters sjukdom.

Schlatterknä beror på en inflammation i lårmuskelns senfäste, på grund av överbelastning. Upprepade stötar och belastning på stora lårmuskeln kan orsaka små skador på senfästet som gör att små benbitar lossnar. Kroppen försöker då läka skadan och bilda nytt ben, och det uppstår en inflammation och en svullnad. Korta lårbensmuskler ökar risken för sjukdomen.

Om Du har schlatterknä kan Du:

Svullna nedanför knät

Känna en hård knöl vid svullnaden

Känna smärta och ömhet

Få ont när du idrottar, speciellt vid hopp

Smärtan och ömheten minskar efter vila. Det kan också göra ont när Du går i trappor, springer, eller när Du suttit länge och ska räta ut knät.

Undvik aktiviteter som gör ont och prova gärna en annan sport än vad Du normalt utövar för att se om det går bättre.

Schlatterknä går oftast över av sig självt inom sex till arton månader och försvinner helt med åldern när Du slutar att växa. De flesta klarar sig utan behandling.

Om Du har mycket besvär och inte kan utöva idrott, kan det dock hjälpa med kontakt med fysioterapeut som kan ge behandling i form av:

Hjälp att se över hur Du belastar knät och hur Du kan korrigera belastningen

Hjälp att planera Din träning så det blir in en lagom nivå varvat med vilodagar

Rörlighetsträning för framsidan av låret

Instruktion av hur Du kan tejpa för att minska besvären.

Vid särskilt svåra besvär där andra åtgärder inte hjälpt kan det vara aktuellt med: 

Smärtstillande läkemedel

Operation där en del av den svullna knölen tas bort

Sök vård om Du har ont i knät och inte kan idrotta som vanligt.





Gonorré

Gonorré är en infektion som överförs genom vaginalsamlag, analsamlag eller genom oralsex. Det är viktigt att få behandling snabbt för att slippa följdsjukdomar och komplikationer. Utan behandling kan Du få svårt att få till en graviditet.

Gonorré orsakas av en bakterie. Bakterien kan finnas i slidan, urinröret, ändtarmsöppningen, svalget och ögonen.

Kondom är det bästa skyddet mot gonorré. Använd kondom om Du har vaginala eller anala samlag eller oralsex. Det är viktigt att kondomen är hel och att den är på under hela samlaget.

Kom ihåg att även använda kondom eller slicklapp om Du delar sexleksaker som en dildo eller en vibrator med någon annan. 

Du kan ha gonorré utan att veta om det, eftersom sjukdomen ofta inte ger några symtom.

Men det vanligaste är att Du får något av följande:

Det svider när Du kissar

Du har flytningar från penisen eller slidan

Du har flytningar från analöppningen

Du har mellanblödningar

Du har ont i pungen

Det finns även mer ovanliga symtom. Då kan Du få ett eller flera av följande symtom:

Du får feber

Du har ont eller blir svullen i en stor led, t ex knät eller fotleden

Du har ont i nedre delen av magen

Du har röda och svullna ögon om Du har fått sperma eller slidsekret där

Symtomen kommer oftast ungefär en vecka efter att Du blev smittad men kan även komma senare.

Det är viktigt att Du söka vård om Du tror att Du kan ha fått gonorré. Du kan ta prov för gonorré en vecka efter misstänkt smittotillfälle.

Gonorré omfattas av smittskyddslagen. Det innebär att Du måste söka vård om Du tror att Du har gonorré.

Kontakta en vårdcentral, hud- och könsmottagning, gynmottagning eller ungdomsmottagning.

Du kan också gå till en STI- eller STD-mottagning. De är specialiserade på sexuellt överförbara sjukdomar. STD är en förkortning av sexually transmitted diseases, sexuellt överförbara sjukdomar. STI är en förkortning av sexually transmitted infections, sexuellt överförbara infektioner. Mottagningarna kan ha olika namn på olika platser i landet. 

Här är några exempel: 

Mottagning för sex- och samlevnad

Sesam

Könsmottagning

Venereologmottagning

Infektionsmottagning

Ring telefonnummer 1177 om Du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan Du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var Du kan söka vård.  

Det finns flera undersökningar och prover som kan visa om man har gonorré. Det är olika var på kroppen provet tas, det beror på hur Du har haft sex. Du kan få lämna ett urinprov eller ett prov direkt från flytningarna om Du har sådana. Läkaren tar ett prov från insidan av ögonlocket om han/hon tror att Du har fått gonorré i ögat.  

Om det första provet visar att Du har gonorré tas alltid ett prov till. Det tas med en tunn provtagningspinne från urinröret, slidan, analen eller svalget.

Det varierar hur lång tid det tar att få svar på provet, men oftast tar det inte mer än ett par dagar. Läkaren kan också undersöka provet från urinröret och livmoderhalsen direkt i mikroskop. Då kan Du få ett preliminärt besked på en gång. Med hjälp av provsvaren vet läkaren vilken typ av antibiotika som Du behöver.

Beroende på hur Du har haft sex kan Du beställa ett självprov på nätet och göra själv hemma. Självprovet går endast att göra för gonorré i snippan eller urinröret, så om Du har haft sex på något annat sätt ska Du gå till en mottagning eller vårdcentral. 

Så här går det till när Du beställer ett självprov på nätet:  

Du får hem provet i ett kuvert. Det står inte på kuvertet var det kommer ifrån

Du gör provet själv hemma och skickar sedan in det till ett laboratorium

Du får svar inom en vecka om Du har gonorré eller inte

Det vanligaste är att provet testar både för gonorré och klamydia

I kuvertet finns information om hur Du ska göra. Det finns ett provrör som Du kissar i om Du har penis. Du som har snippa tar ett slidprov genom att snurra lätt med en medföljande bomullspinne mot slidväggen en bit in i slidan. Ibland får Du lämna både urinprov och slidprov.  

Du får Ditt provsvar digitalt på samma ställe Du beställde självprovet ifrån. Du får även information om vad Du ska göra om provet visar att Du har gonorré. Gonorrétesten beställer Du på olika sätt beroende på var i landet Du bor. De flesta kan beställa ett test från 1177.se. Du som bor i Västerbotten eller Gävleborg beställer från Klamydia.se.

För att beställa ett gonorrétest genom 1177 måste Du logga in med BankID eller Freja+. 

Gonorré behandlas med antibiotika. Det är viktigt att Du får behandling snabbt för att slippa följdsjukdomar och komplikationer, och för att inte överföra sjukdomen till andra.

Det är viktigt att Du tar antibiotika så länge som läkaren har ordinerat, även om Du känner Dig bra tidigare. Om Du slutar för tidigt kan några bakterier överleva och börja föröka sig. Infektionen kan då komma tillbaka.

Behandling mot gonorré är gratis eftersom sjukdomen ingår i smittskyddslagen.

En allvarlig gonorréinfektion kan göra att Du t ex får hög feber och då kan Du behöva vård på sjukhus.

Ungefär en till två veckor efter att behandlingen avslutats får Du lämna ett kontrollprov för att se om Du fortfarande har gonorré. Du kan få lämna ett till kontrollprov efter ytterligare en vecka. Det kan t ex vara om bakterien var resistent mot antibiotikan eller om Du fortfarande har symtom på gonorré.

Du ska inte ha sex med någon annan under den tid som Du behandlas för gonorré oavsett om Du skyddar Dig. Det beror på att det fortfarande finns en risk att Du överför sjukdomen till andra då.

Det är viktigt att Din partner eller Dina partners också undersöker sig och får behandling. Det kallas för partnerbehandling. Då får han/hon behandling med antibiotika oavsett om han/hon har gonorré eller inte. Det görs för att Ni inte ska överföra sjukdomen fram och tillbaka mellan varandra.

Du kan få en inflammation i äggledarna, bitestiklarna eller prostatan om gonorrén sprider sig. Det kan göra det svårare för Dig att få till en graviditet.

Inflammationen i äggledarna kan göra att det bildas ärr. Det kan i sin tur göra det svårare för äggen att komma ner i livmodern från äggstockarna, och det minskar chanserna för att äggen ska bli befruktade. Ärren kan också orsaka ett utomkvedshavandeskap. Då fastnar det befruktade ägget i äggledaren.

Risken att det ska bli svårt att få till en graviditet ökar för varje gång Du får gonorré.

Risken att Du även får andra könssjukdomar är också större om Du har gonorré och har oskyddat sex. Det beror på att slemhinnor som redan är infekterade är mer mottagliga för andra infektioner.

Du kan få nedsatt syn om Du får en gonorréinfektion i ögonen och inte får behandling inom några dagar.

Det är ovanligt, men ibland kan gonorrébakterierna spridas i blodet. Då kan Du få sepsis, även kallat blodförgiftning. Det ger symtom som feber och ledinflammation i någon av kroppens större leder, t ex i ett knä. Knät kan då göra ont och svullna.

Det är särskilt viktigt att Du kontaktar vården om Du är gravid och tror att Du kan ha gonorré. Gonorré kan överföras till barnet under förlossningen om Du har en infektion som inte har behandlats.

Då kan barnet få en ögoninfektion som visar sig inom en vecka. Barnet behöver behandling med antibiotika för att ögoninfektionen ska läka bra. Infektionen överförs inte om du får behandling mot gonorrén i tid.

Gonorré överförs genom att slemhinnor kommer i kontakt med varandra när Du har sex med någon annan. Sjukdomen överförs också med sperma och slidsekret.

Det är vanligast att få gonorré genom vaginalsamlag och analsamlag utan kondom. Men Du kan också få det av att ha oralsex. Du kan få en gonorréinfektion i munnen eller ögonen om Du får sperma eller slidsekret där.

Sjukdomen kan överföras med fingrar om det finns sperma eller slidsekret på dem och om fingrarna sedan rör vid en slemhinna. Men den risken är väldigt liten, eftersom bakterien dör snabbt i kontakt med luft.

Du får inte gonorré genom att ta någon i hand eller genom att t ex använda samma handduk eller toalett som någon som har gonorré.

Vissa sjukdomar är viktiga att spåra så att de inte förs vidare till någon annan. De sjukdomarna ingår i smittskyddslagen. Det innebär att Du är tvungen att söka vård om Du vet eller misstänker att Du har en sådan sjukdom.

Du måste berätta vilka Du har haft sex med det senaste året om Ditt prov visar att Du har gonorré.

Personalen på mottagningen kontaktar sedan den eller de personerna och berättar att de också måste söka vård.

De som blir kontaktade av personalen på mottagningen får aldrig reda på vem som har gett personalen deras namn.



tisdag 28 maj 2024

Så slipper Du getingar i sommar

Det är hög tid att ställa fram utemöblerna och ladda upp inför ännu en säsong av uteliv. Objudna gäster kan dock dyka upp och störa friden i sommar. Håll dem på avstånd med klassiska husmorsknep.

Basilika, mynta, citronmeliss och lavendel är fyra växter som getingar flyr från. Prova att odla dessa i kruka eller rabatt och se om Du får vara ifred från insekterna.

Fem knep att prova i sommar

Getingar lockas till både proteinrik mat, som kött och fisk, och till sötsaker som saft, sylt och läsk. Täck därför över fat med mat och läskburkar när du äter ute, tipsar tidningen om.

I början av sommaren dras getingar särskilt till proteinrik mat, som behövs när de föder upp sina larver. Längre fram på säsongen lockas de mer till snabb energi.

Getingar vill helst inte bygga bo i närheten av ett annat getingbo. Ibland kan det därför fungera att göra ett låtsasbo, med exempelvis en brun papperspåse, och hänga upp för att förvilla insekterna. 

Blanda en matsked pepparmyntsolja med en liter vatten och häll i en sprayflaska som Du sprayar på getingboet. Tänk dock på att vara försiktig och ha skyddskläder så att Du inte blir stucken.

Getingar är inte förtjusta i kaffe. Pröva därför att lägga lite kaffepulver i en skål på bordet, så får Du kanske ha Din mat i fred. 

Skär av översta delen av en petflaska. Vänd toppen upp och ner och placera i flaskan. Fyll flaskan med någon söt dryck, som saft eller sockerlag. Getingarna kommer att lockas till det söta inuti flaskan, men kommer inte att kunna ta sig upp igen.


Somna rekordsnabbt, här är tricken

Trött i ordets bemärkelse på sömnlösa nätter. Här är guiden om hur Du somnar på bara någon minut

Det låter nästan för bra för att vara sant, men det finns metoder som bevisligen hjälper Dig som olyckligtvis har svårt att komma till ro i sängen.

Du kanske ligger och vrider Dig och räknar får medan huvudet knastrar av stigande oro över Din sömnlöshet.

Forskare har sedan länge listat ut att det finns ett samband mellan sömn, sinnet och kroppen och det går att “programmera” kroppen så att Du får sova, enligt Starsinsider på MSN.com.

Ungefär en tredjedel av alla vuxna i världen brottas med sömnlöshet och ingen ska behöva ha det så.

I boken “Relax and Win, Championship Performance” från 1981 får Du lära Dig militärmetoden, den hjälper Dig att somna på två minuter. Till och med om Du druckit kaffe.

Avslappning i alla dess former, från ansiktet och nedåt i alla muskler, är nästa tips, Du kan även rabbla orden “tänk inte” i tio minuter, då tröttar Du snart ut Dig själv.

Nästa råd är att aktivera det parasympatiska nervsystemet, och det gör Du genom att andas ut och in under kontrollerande former, tungspetsen placerar Du först mot gommen strax under framtänderna.

När Du sedan öppnar munnen försiktigt och bara lite grann ska ett susande ljud uppstå när Du andas. Upprepa proceduren fyra gånger, håll sedan andan i sju sekunder och andas därefter ut tyst i åtta sekunder.

Försök att inte tänka på något, det här ska vara ett väl beprövat “sömnpiller”.

Magandning, så kallad diafragmatisk andning, är ytterligare ett knep för att somna, liksom att ligga på rygg med en hand på bröstet och den andra på magen. Här ska Du andas genom näsan, är tanken.

Lugnade musik och appar som guidar Dig är andra råd.



Grattis Kjell på Din 80 årsdag

 


No bake cheesecake

Denna no bake cheesecake är riktigt fluffig och tillagas utan ugn. Luftig vispgrädde och krämig färskost fyller skalet för att sedan toppas med färska bär i säsong.

Mixa kexen till fina smulor. Smält smöret och blanda med kaksmulorna. Tryck ut smuldegen i en form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter, ställ in i kyl och låt stelna. Vispa grädden i en bunke. Vispa färskost, socker och vaniljpulver i en annan bunke, till en fluffig konsistens. Vänd försiktigt ner den vispade grädden. Häll smeten i formen och låt stelna i kyl minst 1 timme. Servera cheesecaken med färska bär.

12 bitar

Botten:

15 digestivekex

75 gr smör

Fyllning:

1½ dl vispgrädde

450 gr färskost naturell

1½ dl strösocker

1 krm vaniljpulver

3 dl blandade färska bär



Flatlöss

Flatlusen är en hudparasit som trivs i hår och som orsakar intensiv klåda. Du kan behöva ett förstoringsglas för att se lössen och deras ägg.

Flatlusen är en till två millimeter lång. Den livnär sig på blod och trivs bäst i könshåret men kan även finnas i håret under armarna, på överkroppen, låren, i ögonfransar, ögonbryn och skägg. Flatlusen förökar sig genom att lägga ägg vid hårrötterna.

Det tar två till fyra veckor från att Du har blivit smittad tills Du får symtom. Symtomen kommer tidigare om Du har haft flatlöss förut. Symtom på att Du har flatlöss är att det kliar mycket.

Ibland går det att själv upptäcka löss eller ägg med hjälp av ett förstoringsglas. Äggen ser ut som pyttesmå droppar och sitter fastklistrade på hårstrånas nedre del. 

Kontakta en vårdcentral om Du tror att Du har flatlöss eller om ett eller flera av följande påståenden gäller dig:

Flatlössen har satt sig i ögonbrynen eller ögonfransarna

Den receptfria behandlingen hjälper inte

Du är gravid eller ammar och har fått flatlöss

Om det är helg kan Du vänta tills det blir vardag. Du kan kontakta många mottagningar genom att logga in.

Ring telefonnummer 1177 om Du vill ha sjukvårdsrådgivning och hjälp med var Du kan söka vård.

Flatlusen är bara ett par millimeter lång och kan vara svår att se. Ibland går det att själv upptäcka löss eller ägg med hjälp av ett förstoringsglas. Äggen ser ut som pyttesmå droppar och sitter fastklistrade på hårstrånas nedre del.

Kontrollera så att inte andra i familjen har flatlöss, annars kan Ni smitta varandra om och om igen.

Tvätta kläder, sängkläder och handdukar för att undvika att lössen sprids. Allt måste tvättas i 60 grader för att lössen ska försvinna.

Undvik att klia på bettställena eftersom kliandet i sig kan göra att Du får en infektion.  Du kan smörja med kylbalsam eller med en receptfri kräm eller salva med hydrokortison om det kliar mycket. Följ bruksanvisningen som finns i förpackningen. Rådgör med läkare eller BVC innan Du använder hydrokortison på barn under två år.

Det kan fortsätta att klia en tid efter behandlingen, trots att flatlössen är borta.

Flatlöss smittar framför allt vid nära kroppskontakt mellan människor eller genom sängkläder och handdukar.

Det är viktigt att Du har sett lössen själv eller att en läkare har ställt diagnosen flatlöss innan Du börjar med behandlingen. Klåda kan ha andra orsaker som kräver annan behandling. Det är viktigt att Du testar Dig för könssjukdomar om Du t ex har haft oskyddat sex och kan ha blivit smittad av någon könssjukdom.

För att bli av med flatlössen använder Du ett receptfritt parasitdödande läkemedel. Fråga på apoteket. Det är mycket viktigt att följa bruksanvisningen som finns i paketet.

Medlet dödar både äggen och lössen och Du får själv sedan plocka bort dem. Du får göra om behandlingen om flatlössen fortfarande lever efter ett dygn. 

Prata med en läkare om Du är gravid eller ammar och behöver använda ett receptfritt parasitdödande läkemedel.

För att Du ska kunna vara delaktig i Din vård och behandling är det viktigt att Du förstår informationen Du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om Du inte förstår. Du ska t ex få information om behandlingsalternativ och hur länge Du kan behöva vänta på vård och behandling.

Även barn ska vara delaktiga i sin vård. Ju äldre barnet är desto viktigare är det.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om Du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om Du har en hörselnedsättning. 

När Du har fått information om vilka alternativ och möjligheter till vård Du har kan du ge Ditt samtycke eller på något annat sätt uttrycka ett ja. Det gäller även Dig som inte är myndig.  

Du kan välja att inte ge Ditt samtycke till den vård Du erbjuds. Du får också när som helst ta tillbaka Ditt samtycke.



måndag 27 maj 2024

Bloody Mary

Bloody Mary är en klassisk drink som ofta dricks i syfte att lindra bakfylla. Vi tycker dock att den passar precis lika bra att dricka dagen före. 

4 cl Vodka

12 cl Tomatjuice

2 cl Citronjuice

1 cl Sockerlag

2 droppar Tabasco

3 stänk Worcestershiresås

Sellerisalt

Svartpeppar

Selleri

Häll vodka, tomatjuice, citronjuice och sockerlag i en shaker. Tillsätt Tabasco och worcestershiresås. Våra mått ovan är en bra riktlinje, men prova Dig fram för att hitta en bra balans som Du tycker om. Tillsätt ett par nypor sellerisalt (eller t ex Herbamare örtsalt som innehåller mycket selleri) samt några drag med svartpepparkvarnen. Även här kan Du testa Dig fram till vilken mängd som Du gillar bäst. Smaka av drinken ofta under tillredningen för att inte riskera att överkrydda den. Fyll shakern med is och sätt på den andra shakerdelen. Vänd nu fram och tillbaka på shakern. Tanken är inte att skaka drinken eftersom det skulle göra den lite luftig och skummig. Istället vill man som sagt vända den fram och tillbaka för att lite försiktigt blanda alla ingredienser och kyla ner drinken. Sila upp drinken i ett isfyllt glas och garnera med en selleristav. Sockerlagen görs med lika delar socker och vatten (1:1).

Last Word

Last Word är en god och smakrik drink som sägs ha skapats under förbudstiden i USA på 1920-talet. Låt Dig inte skrämmas av att merparten av drinkens ingredienser är olika spritsorter. Smaken är faktiskt förvånansvärt balanserad och njutbar.

2 cl Gin

2 cl Grön Chartreuse

2 cl Maraschinolikör

2 cl Limejuice

Häll alla ingredienser i en shaker. Fyll shakern med is. Skaka tills drinken blivit kall. Sila upp i ett cocktailglas. Garnera med lime.

Pisco Sour

Pisco Sour är en klassisk drink och den mest kända drinken som görs på spritsorten pisco. Drinken har en frisk och sötsyrlig smak.

5 cl Pisco

3 cl Citronjuice

2 cl Sockerlag

2 cl Äggvita

3 droppar Angostura Bitters

Häll alla ingredienser förutom Angostura Bitters i en shaker. Torrskaka drinken, det vill säga skaka utan is så att äggvitan skummar sig ordentligt. Fyll sedan shakern med is och skaka drinken kall. Sila upp i ett cocktailglas och häll några droppar Angostura Bitters på skummet.

Clover Club

Clover Club är en klassisk cocktail med frisk hallonsmak. Drinken kan närmast beskrivas som en Gin Sour med hallonsockerlag och har en historia som sträcker sig tillbaka till tidigt 1900-tal.

5 cl Gin

3 cl Citronjuice

2 cl Hallonsockerlag

2 cl Äggvita

Börja med att göra hallonsockerlagen. 

3 dl strösocker

150 gr hallon

1,5 dl vatten

Häll socker och hallon i en skål eller bunke. Mosa hallonen och vispa runt med sockret tills det blir som en trögflytande sirap. Tillsätt vatten och rör om tills allt socker har löst sig. Sila av resterna från hallonen och häll upp på flaska. Förvara i kylskåp.

Häll alla ingredienser i en shaker och skaka den utan is för att skapa ett luftigt skum av äggvitan. Fyll sedan shakern med is och skaka igen så att drinken blir kall. Sila upp i ett cocktailglas och garnera med hallon.

Southside

Southside är en klassisk och god cocktail med myntasmak. Grunden till drinken är en Gimlet med gin, limejuice och sockerlag.

5 cl Gin

3 cl Limejuice

2 cl Sockerlag

Cirka 8-10 blad Mynta

Häll alla ingredienser i en shaker. Fyll shakern med is och skaka ordentligt så att drinken både blir kall och så att smaken från myntan kommer fram ordentligt. Sila upp i ett cocktailglas. Garnera med mynta så att man känner doften varje gång man tar en sipp.

Jultryffel

Tryffel är ett måste till julen. Att njuta av framför teven, vid paketöppningen eller för att runda av de digra måltiderna som hör julen till. Receptet går utmärkt att halvera. 

Lägg chokladen i en bunke. Koka upp grädde, glykos, glögg, pepparkakskrydda och slå det över chokladen. Klicka i smöret och låt stå någon minut. Rör om kraftigt med en slickepott till en slät tryffel och smaka av med konjak. Plasta och ställ i kyl tills tryffeln har stelnat, cirka 2 timmar. Rulla tryffelsmeten till små bollar och ställ tillbaka i kylen någon timme. Hacka chokladen och smält den i micro eller över vattenbad. Blanda kanel och florsocker. Rulla varje tryffelkula i choklad och lägg på bakplåtspapper. Låt stelna lite och rulla sedan i kanel- och florsockerblandningen.

80 stycken

Tryffel

250 gr mjölkchoklad, hackad 

250 gr mörk choklad, hackad

2½ dl vispgrädde

½ dl glykos

1½ dl glögg

1 tsk pepparkakskrydda

50 gr smör

1 msk konjak

Dopping

200 gr mörk choklad

Rullning

Malen kanel

Florsocker

Just idag vill jag gå med Gud

Varför finns det så mycket ondska och lidande samtidigt som Gud älskar oss och är allsmäktig?

Det finns ingen hållbar förklaring till lidandets kval och problematik. Men jag tänker att Gud inte är något övernaturligt väsen som existerar avskilt från oss själva. Om vi människor är det gudomligas möjlighet att gripa in i världen, då blir den stora frågan inte hur Gud kan tillåta allt det onda som sker, utan hur vi själva kan göra det.

Hur kan jag hjälpa Gud idag?


Just idag är jag stark

Styrka är att våga se och acceptera sin svaghet. Vi kan inte vara stolta över allt vi varit med om eller blivit utsatta för i livet, men vi kan öva oss i att vara stolta över de vi är och det vi tagit oss igenom. Någon sa att mig att "det gäller att ha modet att våga vara den man är och att inte tappa modet för att man är den man är".

Vad hindrar mig från att vara stolt över mig själv idag?



Just idag lever jag i verkligheten

Idag kan jag försöka anpassa mig efter de förhållanden som faktiskt råder, utan att försöka få allt och alla efter mina egna önskningar. Idag kan jag släppa taget om det jag inte kan förändra och lita på att när en dörr stängs så öppnas en annan. 

Vilken dörr behöver öppnas i mitt liv?


Just idag anförtror jag någon min vackraste dröm

Det krävs stor trygghet och tillit för att börja öppna upp vårt hjärtas innersta rum, där både våra vackraste drömmar och allra mörkaste hemligheter finns. Det gör vi bara inför någon vi litar på fullt ut och när vi vet att någon älskar oss på riktigt. 

Vilken vacker dröm vill jag dela med mig av just nu?

Just idag håller jag ut

Det är lättare att göra sig av med en dålig vana än att bli trogen en ny och god. Vår egentliga maktlöshet i livet består ofta i  att vi är oförmögna att upprätthålla den konstruktiva livsstilsförändring som vi har påbörjat. Det kan vi bara göra genom att regelbundet möta andra människor med samma avsikt. 

Vilka har samma avsikt som jag?

Syfilis

Syfilis är en sjukdom som orsakas av bakterier. Det vanligaste sättet att bli smittad är genom att ha sex utan kondom. Du kan även smittas genom munsex. Du kan få behandling med antibiotika om Du har syfilis.

Det första året efter smittotillfället kallas tidig syfilis. Efter ett år kallas det för sen syfilis. Vid tidig syfilis kan infektionen överföras till andra via sex. I det senare stadiet smittar Du inte genom sex men smittan kan föras vidare genom blodet. T ex kan barnet smittas om Du är gravid.

Vissa får symtom, andra inte. Det första symtomet vid tidig syfilis brukar vara att Du får ett sår där Du har blivit smittad. Du kan ibland få fler sår. 

Det här är vanliga ställen att få sår på:

På könsorganet

Runt ändtarmsöppningen

Vid munnen

Såret kommer vanligtvis cirka tre veckor efter att Du har smittats, men det kan variera mellan tio dagar och tre månader. Såret brukar vara mellan en och två centimeter stort och gör oftast inte ont. Ibland kan såret vara så litet att du inte märker det. Det är vanligt att lymfkörtlarna i ljumskarna svullnar om Du har sår i underlivet.

Såret läker efter cirka sex till åtta veckor. Det betyder inte att Du har blivit frisk. Du smittar fortfarande och det är viktigt att Du får behandling.

Infektionen sprider sig ut i blodet om Du inte får behandling. Det brukar hända fyra till tio veckor efter att Du har fått det första såret. När syfilis sprider sig till blodet kan många organ bli infekterade. Därför kan sjukdomen visa sig på många olika sätt.

Det vanligaste symtomet är att Du får utslag. Utslagen kan se olika ut. De kan vara spridda på kroppen och likna olika hudsjukdomar. Utslagen kan ibland klia. Du kan få rödbruna fläckar i handflator och fotsulor. Ibland kan Du få utslag i form av röda fläckar på slemhinnorna i underlivet, munnen eller ändtarmen.

Utslagen läker helt om Du får behandling. De kan finnas kvar i mellan två och tio veckor och komma tillbaka flera gånger under det första året om Du inte får behandling.

Det är också vanligt att Du får ett eller flera av följande symtom om infektionen har spridit sig till blodet:

Du får feber, men oftast inte så hög

Du känner Dig trött

Du har ont i huvudet

Efter en tid går symtomen över men Du kan fortfarande smitta andra om Du inte får behandling.

Många blir symtomfria utan behandling efter att de fått sjukdomen, men infektionen kan finnas kvar i kroppen. Det kallas sen syfilis. Sen syfilis kan leda till allvarliga symtom från hjärtat och nervsystemet många år senare. Ibland först efter 10–30 år.

Kontakta en vårdcentral om Du tror att Du har syfilis. Du kan också kontakta en hud- och könsmottagning, en så kallad venereologimottagning. De har olika namn på olika ställen i landet, t ex könsmottagningen, Sesam, mottagningen för sex- och samlevnad, STD-mottagning eller STI-mottagning.

Du som är under 25 år kan oftast kontakta en ungdomsmottagning. Det kan variera vilken ålder som gäller beroende på var i landet Du bor.

Många mottagningar kan Du kontakta genom att logga in. 

Ring telefonnummer 1177 om Du vill ha sjukvårdsrådgivning och hjälp med var Du kan söka vård.

Det bästa sättet att skydda sig mot syfilis är att använda kondom om Du har slidsamlag eller anala samlag. Det är viktigt att kondomen är hel och att den används under hela samlaget. Har Du munsex skyddar kondom och slicklapp.

Syfilis är en sjukdom som orsakas av en bakterie. Den smittar framför allt genom att slemhinnorna i könsorganet, ändtarmen eller munnen kommer i kontakt med varandra. Syfilis smittar lättast om Du redan har sår på kroppen.

Det vanligaste sättet att bli smittad är att ha slidsex eller analsex utan kondom. Du kan även smittas vid munsex.

Det är ovanligt men sjukdomen kan också smitta genom kyssar om Du har syfilissår i munnen.

Syfilis kan också smitta genom blodtransfusioner och genom sprutor med orena nålar. Blodgivare i Sverige undersöks alltid för syfilisinfektion.

Syfilis smittar inte genom att ta i hand eller att använda samma handduk eller toalett som någon som har syfilis.

I Sverige är syfilis ovanligt men under de senaste åren har antalet smittade ökat.

Du får lämna ett blodprov om läkaren misstänker att Du har syfilis. Blodprovet kan ibland visa om Du har syfilis även om Du inte har symtom.

En läkare kan också ta prov på sårsekretet om Du har ett misstänkt syfilissår. Provet tas från sårytan med en bomullspinne. Det gör inte ont.

Provet skickas alltid till ett laboratorium för analys. Då kan det ta en till två veckor innan Du får svar. Ibland kan läkaren undersöka provet direkt i ett mikroskop. Då brukar Du få svaret på en gång.

Du betalar ingen avgift för undersökning och behandling av syfilis.

Vissa sjukdomar är viktiga att spåra så att de inte förs vidare till någon annan. De sjukdomarna ingår i smittskyddslagen. Syfilis är en sådan sjukdom. Det innebär att Du är skyldig att gå och testa Dig om Du tror att Du har utsatts för smitta av syfilis.

Det är viktigt att hitta och undersöka alla som kan ha syfilis. Du måste därför lämna de uppgifter Du har om personer Du har haft sex med. De blir sedan kontaktade av mottagningen för att de också ska komma och testa sig.

Du kan välja om Du själv först vill berätta för den eller de som Du har haft sex med, innan mottagningen hör av sig. Vill Du inte det kan Du låta mottagningen var den som helt sköter kontakten. Den som behöver komma och testa sig kontaktas med ett brev eller telefonsamtal. De Du haft sex med får aldrig reda på vem som har lämnat uppgifterna.

Den som kontaktas informeras om att han/hon måste gå till någon av de mottagningar som finns för provtagning och testa sig.

Du kan vara smittfri en dryg vecka efter att behandlingen har avslutats.

Behandlingen innebär att Du får sprutor med antibiotika. Beroende på hur länge Du har haft syfilis får Du sprutor en gång i veckan i en till tre veckor. Du får en spruta i vardera skinkan vid varje tillfälle. Ungefär en vecka efter de sista sprutorna smittar Du inte längre.

Efter behandling av tidig syfilis får Du gå på regelbundna blodprovskontroller tills proverna visar att infektionen är borta. Vanligtvis får Du gå på kontroller efter tre, sex och tolv månader men ibland kan Du behöva gå på kontroller under längre tid.

Du bör inte ha sex förrän Du vet att du är smittfri. Du är skyldig att informera den Du har sex med att Du har syfilis om Du har sex innan Du är smittfri. Du måste också använda ett skydd mot könssjukdomar.

Alla som är gravida får lämna prov på barnmorskemottagningen. Provet visar om Du har syfilis. Den behandling Du får mot syfilis går även över till fostret. Det är mycket ovanligt att ett barn föds med syfilis i Sverige.

För att Du ska kunna vara delaktig i Din vård och behandling är det viktigt att Du förstår informationen Du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om Du inte förstår.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om Du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om Du har en hörselnedsättning. 



söndag 26 maj 2024

Semla

De senaste åren har semlan kommit i en mängd olika varianter. Allt från wraps och hamburgare till tårtor. Kul, tycker vi. Men någon semmeldrink har vi inte sett röken av. Därför har vi tagit fram det här enkla receptet som är tänkt att smaka precis som en klassisk semla. Låt det väl smaka.

4 cl Amaretto

6 cl Mjölk

1 krm Kardemumma

Häll amaretto, mjölk och kardemumma (färdigmalen eller mortlad) i en shaker. Fyll shakern med is och skaka ordentligt tills drinken är kall och har bildat ett fint skum. Sila upp i ett glas. Dubbelsila gärna (med en finmaskig sil) om Du vill få bort alla kardemummakorn. Garnera med en nypa kardemumma ovanpå skummet.



Så många dör i förtid av alkohol och tobak

Vart femte dödsfall som skedde i förtid kan kopplas till alkohol, tobak eller narkotika, visar en ny rapport från .

Myndigheten säger även att risken för att dö ser väldigt olika ut. Bland annat konstaterar man att dödligheten är mellan tre och fem gånger högre bland personer med kort utbildning jämfört med dem som har en längre utbildning.

Det finns stora skillnader i skador mellan olika grupper, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell i pressmeddelandet.

Folkhälsomyndigheten konstaterar att allt fler barn vårdas för en narkotikadiagnos inom vården. Även antalet äldre som vårdas för exempelvis beroende av alkohol eller narkotika ökar.

Dödligheten i befolkningen 15 år och äldre har i de flesta fall minskat bland män, medan den varit oförändrad eller ökat bland kvinnor, står det i rapporten.

Myndigheten har tittat på dödsfall som skett under 2022 och bland personer 15–65 år.



Ädelostcrêpes

Crêpes är förvinnande gott, och passar utmärkt att fylla med ädelost, svamp och spenat. Vi toppar dessa samkrika crêpes med krispiga nötter. Smaklig måltid.

Värm ugnen till 100°. Smält smöret i en stekpanna. Vispa ihop mjölet med hälften av mjölken till en jämn smet. Tillsätt resten av mjölken, ägg, salt och det smälta smöret. Stek  tunna crêpes. Lägg dem på ett fat och håll varma i ugnen. Skiva svampen. Skala och finhacka vitlöken. Stek svampen i smör cirka 5 minuter. Tillsätt vitlöken mot slutet. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Värm ädelostkrämen i en liten kastrull. Fördela svamp och spenat på varma crêpes. Vik ihop och ringla över varm ädelostsås. Toppa med persilja och valnötter.

10 portioner

125 gr smör

5 dl vetemjöl

10 dl standardmjölk

10 ägg

2½ krm salt

Fyllning:

625 gr skogschampinjoner

2½ vitlöksklyftor

62½ gr smör

Salt och svartpeppar

Cirka 250 gr babyspenat

Topping:

425 gr Kvibille ädel creme

2½ dl hackad bladpersilja

Cirka 250 gr hackade valnötter




 


Fem platser med flest över 100 år

Många drömmer om att leva i 100 år. Det finns fem speciella platser i världen där människor lever längre, och har ett friskare liv.

De speciella platserna, där människor lever mätbart längre och är friskare än den genomsnittsliga befolkningen kallas för blå zoner, skriver Stars Insider. 

Faktorer som sticker ut i de blå zonerna är att människorna äter hälsosammare, de är fysiskt aktiva i vardagen, de har ett socialt nätverk och känner att de har en mening i sin tillvaro, skriver Lev till 100.

Förekomsten av sjukdomar som hjärt/kärlsjukdomar, demens, diabetes typ 2 och hormonell cancer nästan obefintlig, livsstilssjukdomar som ofta påverkas av hur vi lever och äter.

Konceptet blå zoner växte fram ur ett demografiskt arbete av Gianni Pes och Michel Poulain. De identifierade de Sardiniens provins Nuoro som den region i världen med högst koncentration av manliga hundraåringar år 2000.

Begreppet blå zoner etablerades senare av författaren Dan Buettner. Han har bland annat skrivit flera böcker i ämnet och identifierat och lyft fram fem olika områden där invånarna är friskare och lever längre. Han har även presenterat en förklaringsmodell baserad på empiriska data och observationer över faktorer kopplade till livsstil och lärdomar från människor i dessa områden.

De fem platser som är omnämnda som blå zoner i världen är:

Okinawa, Japan

Sardinien, Italien

Nicoyahalvön, Costa Rica

Ikaria, Grekland

Loma Linda, USA (bland adventister)

I sina analyser av de blå zonerna har Dan Buettner kommit fram till nio lärdomar, som han kallar för “Power 9”

Detta är faktorer som kan spela in i att leva ett långt och friskt liv:

Måttlig, regelbunden fysisk aktivitet och motion

Att ha ett syfte i livet

Minska på stressen

Ha ett måttligt kaloriintag

Ät en växtbaserad kost

Måttligt alkoholintag, speciellt vin

Engagemang i andlighet eller religion

Bo nära och vara engagerad i familjen

Engagemang i samhällslivet

Utöver detta undviker människorna i de blå zonerna rökning, skräpmat och raffinerat socker. Den kost som man äter i de blå zonerna påminner mycket om den så kallade medelhavskosten. Här odlar man oftast sina egna grödor och maten är näringsrik och fri från bekämpningsmedel. De äter mycket nötter och baljväxter och ofta vegetariskt och fiberrik kost.

Kött förekommer endast vid ett fåtal tillfällen per månad. Fisk är vanligare men heller inte på daglig nivå. Socker, vitt mjöl och processad mat är något som knappt existerar i deras kost, enligt Lev till 100.

Många har också för vana att äta långsamt och inte överäta. Att vara 80% mätt är exempelvis något människorna i Okinawa strävar efter. 



Fortsatt varmt i hela landet

Det varma vädret håller i sig, i alla fall någon vecka framåt, enligt SMHI. Men det blir inget fortsatt högtryck.

Solen fortsätter att lysa över soltörstande i Sverige, och temperaturen ligger generellt över medel. Den högsta temperaturen som hittills uppmätts i år var 29,1 grader i Göteborg, i torsdags. Inget värmerekord har dock slagits.

Vi har haft en period med varm luft men det är inget ovanligt för maj. Vädret ligger sällan exakt på snittet, säger Kristin Sahlström, meteorolog vid SMHI.

Tidigare i veckan var det stabilt med högtrycksläge, och nu kan vädret bli något mer ostadigt med skurar på sina håll. Men den varma luften stannar kvar.

Så temperaturen stiger ganska mycket ändå. Men det är lite mer osäkert var det kommer regn och hur mycket, säger Kristin Sahlström.

Nu är det också sommar i de flesta delarna av landet, förutom allra längst i de nordligaste fjällen och i delar av Norrbotten, trots att det även där är sommartemperaturer nu. Definitionen på sommar är att det lägst är tio grader om dygnet i fem dygn.

Risken för järnnätter är inte helt förbi, men odlingssugna kan glädja sig åt att den är liten.

Jag kan inte se några järnnätter nu. De närmsta tio dygnen är det ingen risk.



26 maj

26 maj är den 146e dagen på året i den gregorianska kalendern (147e under skottår). Det återstår 219 dagar av året.

Nationaldagar

Georgiens nationaldag (till minne av självständigheten från Ryssland 1918)

Flaggdagar

Danmark, Kronprinsens födelsedag

Namnsdagar

Nuvarande, Vilhelmina och Vilma

Föregående i bokstavsordning

Eleutherus, Namnet fanns, till minne av en påve med detta namn från 100-talet, på dagens datum fram till 1794, då det utgick.

Helmy, Namnet infördes 1986 på 10 oktober, men flyttades 1993 till dagens datum. 2001 flyttades det till 6 april, varvid namnformen ändrades till Helmi. 2011 togs det bort ur almanackan.

Vilhelmina, Namnet infördes på dagens datum 1794, för att hedra Fredrika Dorotea Vilhelmina av Baden, som var Sveriges drottning 1797–1809, då hon var gift med kung Gustav IV Adolf. Namnet har funnits på dagens datum sedan dess.

Vilma, Namnet infördes på dagens datum 1986, men flyttades 1993 till 29 januari och 2001 tillbaka till dagens datum.

Vilmar, Namnet infördes på dagens datum 1986, men utgick 1993.

Föregående i kronologisk ordning

Före 1794, Eleutherus

1794–1900, Vilhelmina

1901–1985, Vilhelmina

1986–1992, Vilhelmina, Vilma och Vilmar

1993–2000, Vilhelmina och Helmy

Från 2001, Vilhelmina och Vilma

I föregående i revideringar

1929, Viking

1950, Vilhelmina, Minna

1964, Vilhelmina, Minna

1973, Vilhelmina, Minna

1989, Vilhelmina, Minna

1995, Vilhelmina, Minna

2000, Vilhelmina, Minna

2005, Vilhelmina, Minna

2010, Vilhelmina, Wilma, Minna

2015, Vilhelmina, Wilma, Minna

2020, Wilma, Minna, Vilhelmina

Händelser

946, När Edmund den magnifike, som har varit kung av England sedan 939, blir mördad i ett bråk med den fredlöse Leofa, endast 25 år gammal, efterträds han samma dag på tronen av sin bror Edred. Denne är kung i knappt tio år, men avlider själv vid 32 års ålder 955.

1831, En polsk upprorsstyrka på 34 000 man och 34 kanoner, ledd av general Jan Zygmunt Skrzynecki, blir besegrad av en jämnstark rysk armé på 35 000 man och 148 kanoner, under fältmarskalk Hans Carl von Diebitsch-Zabalkanskijs befäl, i slaget vid Ostrołęka. Detta blir den största drabbningen under det pågående polska Novemberupproret, som har utbrutit mot det ryska styret året före. Till hösten samma år är dock polackerna besegrade och Polen förblir delat mellan Ryssland, Preussen/Tyskland och Österrike fram till 1918.

1879, En strejk utbryter vid Haeffners sågverk utanför Sundsvall, då arbetarna protesterar mot att de har fått sänkta löner, till följd av sjunkande trävarupriser, trots att sågverksägarna har fått stödlån på 3 000 000 kronor av Sveriges regering och har ställt till med en stor fest för sig själva, när lånet blev beviljat. Sedan landshövding Curry Treffenberg har hotat arbetarna med fängelse, om de inte återgick till arbetet, avbryts strejken efter åtta dagar, utan att arbetarna har uppnått sina mål. Detta räknas som den första och mest omfattande svenska industristrejken under 1800-talet.

1918, Georgien utropar sin självständighet från det sönderfallande Ryssland i svallvågorna efter den ryska revolutionen ett halvår tidigare. Landet drabbas dock och både interna och externa problem och knappt tre år senare (våren 1921) invaderas Georgien av den sovjetiska Röda armén och blir sovjetrepublik fram till 1991, då det åter blir självständigt.

1991, En och en halv månad efter att Georgien den 9 april har utropat sin självständighet från det sönderfallande Sovjetunionen hålls landets första fria presidentval (Sovjet har dock ännu inte erkänt landets självständighet). Zviad Gamsachurdia, som före självständigheten har varit ordförande i Georgiska sovjetrepublikens högsta råd och tillförordnad president sedan 14 april, vinner en överväldigande seger, då han får 87,6% av rösterna. Knappt åtta månader senare blir han dock avsatt genom en militärkupp och tvingas leva i exil till hösten 1993, då han återvänder, för att försöka återta makten, men blir dödad 31 december samma år.

2005, Minnessedeln Tumba Bruk 250 år utges, Sveriges riksbank

2010, Johan af Donner, som tidigare har varit informations- och insamlingschef för Cancerfonden och kommunikationsdirektör för svenska Röda Korset, döms till fem års fängelse för grov förskingring, då han under nio års tid har svindlat båda organisationerna på åtminstone 6,6 miljoner kronor. I april året därpå fastställer Svea hovrätt tingsrättens dom, men med något justerad rubricering.

2011, Den bosnienserbiske generalen och krigsförbrytaren Ratko Mladić blir gripen av serbisk polis i byn Lazarevo i norra Serbien. Han har då varit på flykt sedan Bosnienkrigets slut 1995 och står vid internationella krigsförbrytartribunalen i Haag anklagad för att under kriget ha varit ansvarig för folkmord, krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten. Han utlämnas till tribunalen fem dagar senare och rättegången mot honom inleds ett år senare.

2012, Den svenska artisten Loreen vinner årets upplaga av Eurovision Song Contest i Azerbajdzjans huvudstad Baku, när hon framför bidraget ”Euphoria”. Detta blir Sveriges femte seger i tävlingen genom tiderna och bidragets poängsumma (372 poäng) är den näst högsta någonsin (efter norske Alexander Rybaks vinst med ”Fairytale” i tävlingen 2009, som fick 387 poäng)

Födda

1478, Clemens VII, född Giulio di Giuliano de' Medici, påve 1523-1534

1650, John Churchill, engelsk militär och politiker

1667, Abraham de Moivre, fransk matematiker

1799, Aleksandr Pusjkin, rysk författare och skald, räknad som rysk nationalskald och grundare av det ryska litteraturspråket

1810, Christen Købke, dansk målare

1813, George G Fogg, amerikansk politiker, diplomat och publicist, senator för New Hampshire 1866–1867

1820, James Walter Wall, amerikansk demokratisk politiker, senator för New Jersey 1863

1822, Edmond Goncourt, fransk skriftställare

1828, Benjamin F Rice, amerikansk republikansk politiker, senator för Arkansas 1868–1873, Edward Sederholm, svensk riksgäldsfullmäktig och riksdagsman

1867, Mary av Teck, Storbritanniens drottning 1910–1936 (gift med Georg V)

1874, Henri Farman, fransk flygplanskonstruktör och flygpionjär

1878, Thomas H Moodie, amerikansk demokratisk politiker, guvernör i North Dakota 1935

1881, Edward V Robertson, brittisk-amerikansk politiker, senator för Wyoming 1943–1949

1882, Frank Emerson, amerikansk republikansk politiker, guvernör i Wyoming 1927-1931

1894, Ivar Jansson, svensk folkskollärare och socialdemokratisk politiker

1899, Pieter Menten, nederländsk konsthandlare och krigsförbrytare, David Erikson, svensk skådespelare

1900, Karin Juel, sångare, sångtextförfattare, skådespelare och författare

1904, George Formby, brittisk sångare, musiker, skådespelare och komiker

1907, John Wayne, amerikansk skådespelare, Hans Grüneberg, brittisk genetiker

1908, Robert Morley, brittisk skådespelare

1910, Imi Lichtenfeld, ungersk-israeilisk atlet och militär

1911, Randi Brænne, norsk skådespelare

1913, Peter Cushing, brittisk skådespelare, Karin Ekelund, svensk skådespelare, regissör och sångare

1914, Frankie Manning, amerikansk dansare, en av de främsta inom Lindy hop

1916, Louis Thomas Hardin, amerikansk kompositör med artistnamnet Moondog

1920, Peggy Lee, amerikansk sångare och skådespelare, Rolf ”Rulle” Lövgren, svensk revyartist

1923, James Arness, amerikansk skådespelare

1925, Alec McCowen, brittisk skådespelare

1926, Miles Davis, amerikansk jazztrumpetare och kompositör

1927, Jacques Bergerac, fransk skådespelare

1931, Sven Delblanc, svensk författare och litteraturvetare

1932, Frank Beyer, tysk filmregissör

1933, Edward Whittemore, amerikansk författare

1937, Neil Ardley, brittisk författare och jazzmusiker

1940, Levon Helm, amerikansk rockmusiker, trumslagare i gruppen The Band

1941, Jim Dobbin, brittisk labourpolitiker, parlamentsledamot 1997–2014

1943, Leif "Blixten" Henriksson, svensk ishockeyspelare

1948, Stevie Nicks, amerikansk sångare i gruppen Fleetwood Mac, Kjell-Rune Milton, svensk hockeyspelare

1949, Jeremy Corbyn, brittisk labourpolitiker, parlamentsledamot 1983–, partiledare 2015-2020, Philip Michael Thomas, amerikansk skådespelare

1952, Lennart R Svensson, svensk skådespelare

1953, Kay Hagan, amerikansk demokratisk politiker, senator för North Carolina 2009–2015

1954, Anette Norberg, svensk skådespelare och teaterregissör

1956, Kay Tinbäck, svensk skådespelare och scenograf

1958, Aino Seppo, finländsk skådespelare

1959, Michael Lundholm, svensk nationalekonom och moderat politiker

1962, Bobcat Goldthwait, amerikansk komiker och skådespelare

1964, Lenny Kravitz, amerikansk sångare, gitarrist och musikproducent

1966, Helena Bonham Carter, brittisk skådespelare

1967, Kristen Pfaff, amerikansk basist

1968, Frederik X, kung av Danmark 2024-

1971, Ivan O Godfroid, belgisk författare, Matt Stone, amerikansk manusförfattare, producent, musiker och skådespelare

1974, Lars Frölander, svensk simmare, OS-guld 2000, bragdmedaljör

1976, Alexander Karim, svensk regissör och skådespelare

1977, Luca Toni, italiensk fotbollsspelare

1981, Erik Ljung, svensk regissör, musiker och låtskrivare

1982, Yoko Matsugane, japansk fotomodell

1984, Jennifer Tillman, svensk travkusk

1996, Zećira Mušović, svensk fotbollsspelare, VM-brons 2019, OS-silver 2020

Avlidna

604, Augustinus, italiensk missionär och helgon, ärkebiskop av Canterbury

946, Edmund den magnifike, kung av England

1089, Ricwald, dansk kyrkoman, biskop i Lunds stift

1595, Filippo Neri, italiensk katolsk präst, ordensgrundare och helgon

1648, Vincent Voiture, fransk författare

1813, Moses Robinson, amerikansk politiker, guvernör i republiken Vermont, senator för Vermont

1818, Michail Barclay de Tolly, rysk fältmarskalk, krigsminister och furste, Finlands generalguvernör

1872, Robert Wight, brittisk botanist

1923, Albert Leo Schlageter, tysk militär och frikårsmedlem

1926, Vendela Andersson-Sörensen, svensk operasångare

1943, Edsel Ford, amerikansk företagsledare, chef för bilföretaget Ford, Alice Tegnér, svensk visdiktare, kompositör, tonsättare, musiklärare och organist

1944, Christian Wirth, tysk militär och SS-officer

1955, Alberto Ascari, italiensk racerförare

1974, Felix Alvo, svensk filmproducent, produktionsledare, statistskådespelare och svajmastartist

1976, Martin Heidegger, tysk filosof

1978, Tamara Karsavina, rysk ballerina

1983, Anders Andelius, svensk skådespelare

1986, Gunnar Björnstrand, svensk skådespelare

1994, George Wildman Ball, amerikansk diplomat, USAs FN-ambassadör

1997, Seppo Heikinheimo, finländsk musikvetare och författare

2001, Vittorio Brambilla, italiensk racerförare

2005, Eddie Albert, amerikansk skådespelare

2006, Édouard Michelin, fransk företagsledare, chef för Michelinkoncernen, Ted Schroeder, amerikansk tennisspelare

2008, Sydney Pollack, amerikansk filmregissör, producent och skådespelare

2014, William R Roy, amerikansk demokratisk politiker, Eva Winther, svensk folkpartistisk politiker, före detta statsråd

2022, Thorstein Bergman, trubadur och vissångare, Andrew Fletcher, brittisk musiker, medlem i gruppen Depeche Mode