Thai Basil

Thai Basil är en omåttligt populär drink från baren på Asian Post Office i Stockholm. Det är sannolikt Sveriges mest sålda signaturdrink och de flesta har nog sett den gröna skapelsen både en och två gånger på Instagram. I grund och botten är Thai Basil en Gin Sour, men istället för en vanlig sockerlag så används här en sockerlag smaksatt med thaibasilika. Till sist toppas drinken med det karaktäristiska kokosskummet.

Det exakta receptet hålls hemligt av APO, men vi har snappat upp några ledtrådar, bland annat från en podcast med Robin Ogestadh som skapat drinken, och därefter testat oss fram till en version som kommer väldigt nära originalet vad gäller både smak och utseende.

5 cl Gin

3 cl Citronjuice

3 cl Thaibasilikasockerlag

Kokosskum

Gör en vanlig sockerlag med lika delar socker och vatten. Häll upp 3 dl sockerlag i en blender eller en behållare för stavmixer. Tillsätt bladen från en hel kruka thaibasilika. Mixa sockerlagen i flera minuter tills det inte längre går att se några bitar av thaibasilikan. Sila sockerlagen genom en finmaskig sil för att få bort små partiklar. Förvara på flaska i kylskåp.,  Det moment som är svårast att lyckas med är skummet. I själva verket är receptet enkeltsocker och kokosgrädde som blandas i en sifon. Det som är klurigt är att det är många faktorer som påverkar skummets slutgiltiga utseende och konsistens.  Olika typer och varumärken av kokosgrädde ger olika resultat. Temperaturen på socker- och kokosblandningen spelar roll. Hur mycket vätska man fyller sifonen med har betydelse för slutresultatet. Det är helt enkelt mycket att tänka på, men vi har testat en uppsjö av varianter och metoder och här är våra bästa råd för att lyckas. Välj en kokosgrädde som har en jämn, vit och krämig konsistens. Vi har lyckats bäst med Garants kokosmjölk, men även Garants kokosgrädde samt Rich Coconut Cream från Santa Maria funkar bra. Kokosgrädde som inuti sin förpackning är uppdelad i en hård del med kokosfett och en del med "kokosvatten" funkar inte lika bra. Se till att blandningen av kokosgrädde och socker är väl kyld innan Du häller upp på sifonen. Fyll inte sifonen med för lite vätska.

 Så här gör Du skummet

Häll 500 ml kokosgrädde och 2,5 dl strösocker i en kastrull. Lös upp sockret under omrörning på spisen (medelvärme). Låt blandningen svalna i rumstemperatur och förvara sedan i kylen minst ett par timmar. Gärna över natten. När drinken ska blandas, häll upp den kalla kokosgrädden i en sifon. Tänk på att inte fylla mer än den maximala mängden som sifonen tillåter. Ladda sifonen med gas (en patron om Du har en sifon på 0,5 l).Skaka om sifonen ordentligt så att gasen blandar sig med kokosgrädden. Nu  är skummet redo att spritsas på toppen av drinken. Många vill göra skummet till Thai Basil utan sifon, men det är inget vi skulle rekommendera. Visst, det går att vispa upp kokosgrädde och socker till ett skum med t ex en elvisp, men skummet kommer aldrig att få samma luftighet och konsistens som med en sifon. Så, har Du ingen gräddsifon, rekommenderar vi helt enkelt att Du investerar i en. Eller allra helst att Du beger Dig till APO för att dricka originalet. 

Drinken

Häll gin, citronjuice och thaibasilikasockerlag i en shaker. Fyll shakern med is och skaka drinken kall. Sila upp i ett glas med en stor isbit. Toppa med kokosskum och garnera med ett blad thaibasilika.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning