Baguette

Att bjuda på nybakad baguette är något alldeles extra, och så mycket billigare än att gå till bageriet för att handla. Det är dessutom enkelt att baka dessa baguetter. Frys in degen utbakad och klar, och bjud på nygräddad baguette till frukost eller på festen.

Blanda vatten, jäst och mjöl i en degbunke och arbeta 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Täck bunken med lock eller plast och låt jäsa i rumstemperatur i 4 timmar. Blanda fördegen med vatten, jäst och vetemjöl och arbeta degen 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare 5 minuter, tills Du har en smidig deg. Låt jäsa i bunken täckt med lock eller plast i 30 minuter. Blöt handen med vatten och ta tag i degens ena kant, lyft upp degen och vik den över till andra sidan. Gör så runt om hela degen. Täck bunken och låt vila 30 minuter till. Vik och jäs allt som allt 3 gånger. Låt sedan jäsa ytterligare 30 minuter. Stjälp upp degen på mjölad bänk men knåda inte. Dela degen i 4 bitar och forma till baguetter. Låt jäsa övertäckta på plåtar med bakplåtspapper cirka 1 timme. Värm ugnen till 250°. Skär snitt i bröden och grädda i mitten av ugnen cirka 15 minuter.

Receptet gäller för 4 stycken

Fördeg:

3 dl vatten

5 gr jäst cirka 1 tsk

6½ dl vetemjöl

Deg:

2 dl vatten

5 gr jäst, cirka 1 tsk

5½ dl vetemjöl

2 tsk salt

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning