Så undviker Du att överäta

En del drabbas av kraftig hunger och tenderar då att överäta. Men det finns knep att ta till, tipsar dietist.

Det är Expressen Hälsoliv som tar upp ett problem som många brottas med, kraftiga hungerattacker som gör att man äter fort och inte kan hejda sig från att äta för mycket.

Sofia Antonsson, kostrådgivare och dietist, menar att det kan handla en del om måltidsordning, alltså när på dygnet man äter och även om att äta medvetet.

När det gäller måltidsordning är vi alla lite olika. En del kan gå länge utan mat, medan andra tenderar att äta för mycket om det går för lång tid mellan målen, säger dietisten i Expressen Hälsoliv.

Hon rekommenderar att lägga in små mellanmål, gärna proteinrika som mättar bra, som kokt ägg eller nötter.

Det är också effektivt att ta något att äta cirka 30 minuter före lunch eller middag. En morot eller ett stort glas vatten tar udden av den värsta hungern. När Du väl äter, ät medvetet, säger hon.

Detta innebär att tugga ordentligt och att äta långsamt. Likaså att ha fokus på själva ätandet och inte sitta och distrahera sig med annat.

När hjärnan är upptagen med tv, dator eller telefon når inte mättnadssignalerna fram och då är det lätt att äta för mycket innan man hinner stoppa.

Det tar ungefär 15 minuter innan man känner mättnad. Så dietisten tipsar om att inledningsvis ta en lite mindre portion och äta den långsamt och njuta av smak och doft. Sedan känna av ordentligt om man är mätt, innan man bestämmer sig för att ta mer mat.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning