Därför kan höjda matpriser hota folkhälsan

Att det blivit dyrare med mat kan få sina konsekvenser för folkhälsan. Det menar dietisten Sofia Antonsson i Sveriges Televisions Morgonstudion.

En undersökning som Livsmedelsverket har gjort visar att konsumenterna köper mindre frukt och grönsaker på grund av de ökade livsmedelspriserna. Därmed kan det vara svårare att få i sig tillräckligt med näring och vitaminer och äta mer varierat.

Det här är kroppens byggstenar så konsekvenserna blir att näringsintaget blir mycket mindre och vi tenderar att få i oss mer fett och socker, säger, Sofia Antonsson, dietist, i Sveriges Televisions Morgonstudion.

Förutom att fler väljer bort frukt och grönsaker när priserna skenar så pekar Sofia Antonsson även på att konsumtionen av mer näringsfattiga livsmedel ökar.

Det är chips, godis och läsk. Den mentala hälsan spelar också in och vi kanske mår lite sämre idag och det är mycket negativt som händer i världen. Det är svårare att äta hälsosamt när man inte mår helt bra, menar hon.

Ett tips från hennes sida är att man ska hålla utkik efter säsongens livsmedel som oftast ligger lägre i pris.

Just nu är det kål- och rotsäsong. Ut och botanisera, säger hon i Sveriges Television.

Ett annat tips är att köpa frysta grönsaker och bär istället för färska, enligt dietisten.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning