Enligt en ny undersökning har svenskarnas oro för den egna ekonomin ökat. Men det finns bra sätt att hantera det när pressen blir för stor. Det skriver Aftonbladet.
Enligt en Novusundersökning uppger nästan varannan svensk, 48%, att de känner sig stressade över privatekonomin. 53% säger att de oroar sig mer nu, jämfört med förra året.
Erik Andersson, legitimerad psykolog och docent i psykologi vid Karolinska institutet konstaterar att visst mått av oro, för saker som går att åtgärda, kan vara bra. Han kallar det för “hjälpsam oro”. Det är en form av oro som gör att man kan förekomma problemen innan de uppstår.
Han menar att man ska göra en plan för att försöka nysta upp och reda ut orostankarna, och sedan agera på dem.
Ofta består våra orosproblem av sådant man faktiskt kan lösa. En del studenter vid universiteten kan oroa sig för att att kugga tentan och börja plugga, medan andra bara fastnar i oron utan att ta tag i problemet, säger Erik Andersson som ett exempel till Aftonbladet.
Den ohjälpsamma oron är den motsatta, man oroar sig för saker som kanske aldrig kommer att hända, eller som inte går att lösa. T ex tankar som “Kommer vi att ha kärnvapenkrig om 20 år?”.
Han menar att man behöver förlika sig med den sortens tankar och försöka släppa dem då de dyker upp, eftersom de ändå inte går att lösa.
Ett knep att ta till är att sätta upp en schemalagd tid då man ska tänka på saker som oroar en. På så sätt skjuter man upp oron, och med tidsperspektivet kan man också se på saken med nya ögon.
Ett konkret tips till de som är oroliga för sin ekonomi är att göra ett stresstest på sin egen ekonomi, för att kunna agera och göra försiktighetsåtgärder.
"Om jag förlorar jobbet, hur påverkar det vår ekonomi då?", t ex, eller “Om boräntan stiger så här mycket, hur ska vi agera då?”. Orostankar i sig är inte dåligt, det är funktionellt och bra att ha en plan framåt, ifall det skulle bli värre, säger Erik Andersson till Aftonbladet.
Den är ett sätt att se potentiella problem innan de uppstår och är en väldigt bra egenskap. Det här är det som har fört oss människor framåt, säger han till tidningen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar