Därför kan högre matpriser vara bra för hälsan

Många livsmedel har blivit betydligt dyrare. Men det behöver inte bara vara dåligt, i varje fall inte om man ser till folkhälsan.

Historiskt sett så har det visat sig att ekonomiska kriser kan ge goda effekter när det kommer till folkhälsa, då många av oss tenderar att gå över till ett matbord som består av mer växtbaserade och billiga livsmedel. Det skriver tidningen MåBra.

Enligt en kommentar i Svenska Dagbladet av Henrik Ennart så lyfts ett exempel upp om Danmark, som lade om livsmedelsförsörjningen radikalt under första världskriget.

Människor uppmanades att äta det som tidigare gått till grisfoder, i stället för att äta köttet. Bland annat rågbröd, gröt, potatis, grönsaker, mjölk och lite smör stod då på middagsborden.

Följden blev att danskarna slapp undan svält, åt mer grönsaker, reducerade sitt kaloriintag och att dödligheten i hjärtsjukdomar sjönk bland befolkningen.

Efter andra världskriget visade en uppmärksammad studie att åderförkalkning och dödlighet i hjärtsjukdomar och diabetes hade sjunkit i Sverige, Norge och Finland under krigsåren. En mer växtbaserad och kalorisnål kost lagad från grunden verkade även här ha gett en positiv inverkan på hälsan, skriver tidningen MåBra.

Enligt Livsmedelsverket äter svenskarna idag generellt för lite frukt och grönsaker och för mycket kött, socker och salt. När priserna stiger på kött, ägg, smör och kaffe och inte främst på frukt och grönt finns en möjlighet till förändring, både för plånboken och hälsans skull.

Att äta mer baljväxter, som ärtor, bönor och linser eller rotfrukter som morötter, potatis och rödbetor har även innan inflationen ofta lyfts som ekonomiskt. Att äta efter säsong likaså. Det blir ofta också billigare och hälsosammare att laga mat från grunden, skriver MåBra.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning