Därför är det bra med förkylningar

Isolerar Du Dig och försöker undvika förkylningar? 

Det ska Du inte göra, menar Agnes Wold.

Så här års är det många som hostar, snörvlar och drabbas av förkylningar. Men det är fel att försöka isolera sig totalt från att bli exponerad och eventuellt smittad.

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, tar sig an samtidens hälsofrågor tillsammans med programledaren Christer Lundberg i podden Fråga Agnes. Det senaste avsnittet handlar om förkylningsvirus och influensa.

En del människor undviker det på liknande sätt som med covid för att komma undan. Det kan till exempel röra sig om att isolera sig hemma, besöka matbutiken tidigt eller sent för att slippa träffa människor och hålla sig undan socialt.

Hade vi pratat om pest eller någon farlig sjukdom så hade jag förstått. Men en vanlig banal förkylning tycker jag inte är värd det, säger Agnes Wold i programmet. Hon hävdar tvärtom att det snarare är bra att utsätta sig för lite smitta i detta fallet. Hon menar att om man till exempel helt undviker influensa, som brukar komma med olika stammar varje år från december fram till mars-april, så kan man få det desto hårdare.

Om man aldrig någonsin exponeras för det så kan man få riktigt svår influensa, menar hon och nämner hur det sett ut historiskt med till exempel Asiaten, Hongkong-influensan och Spanska sjukan.

När det varit länge sedan folk blivit exponerade för just den här sortens influensa så var det folk som dog. Så jag tycker det nog är bra att få i sig lite grann då och då, konstaterar Agnes Wold i podden.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning