Kievs plan om elen slås ut, full evakuering

Kiev i mörker under ett strömavbrott i fredags kväll.

Om Kiev förlorar strömmen helt kommer staden be sina runt tre miljoner invånare att evakuera, säger Kievs säkerhetschef till The New York Times.

Under söndagen kapas elen i sammanlagt sju regioner i Ukraina, däribland Kiev och Charkiv för att avlasta elnätet som är svårt sargat efter Rysslands upprepade bombningar mot elförsörjningsinfrastruktur.

Vi inser att om Ryssland fortsätter med de här attackerna kan vi förlora hela vårt elektricitetsystem, säger Roman Tkatjuk, säkerhetschef i Kiev, till The New York Times.

Om det går så långt räknar myndigheterna i huvudstaden med att man kommer att ha minst tolv timmars förvarning om att systemet håller på att gå ned helt.

I så fall kommer "vi börja informera folket och be dem att lämna", säger Tkatjuk till tidningen.

För tillfället är situationen hållbar och det finns inga indikationer på att ett större antal människor flyr Kiev, tillägger han. Men det kan ändras snabbt om de funktioner i staden som är beroende av el slutar att fungera.

Om det inte finns någon el, finns det inget vatten eller avlopp. Det är därför regeringen och stadsförvaltningen vidtar alla tänkbara åtgärder för att skydda vårt elförsörjningssystem, säger Tkatjuk.

Staden förbereder samtidigt 1 000 värmecenter som ska skydda civila från de ryska anfallen. De flesta av dem ligger i skolbyggnader, men exakt var de ligger vill myndigheterna inte gå ut med då de enklare hade kunnat attackeras.

På marken pågår hårda strider i Donetsk i östra Ukraina och de ryska styrkorna har trappat upp i sina anfall i regionen, uppger ukrainska myndigheter.

Attackerna har nästan helt förstört de kraftverk som försörjer staden Bakhmut och den närliggande staden Soledar. En person dödades och tre skadades till följd av rysk beskjutning på lördagen, enligt Pavlo Kyrylenko, guvernör i Donetsk.

Kraftverksdammen Kachovka i Chersonregionen har delvis förstörts, enligt den lokala rysktillsatta räddningstjänsten i det ockuperade området, som hävdar att ukrainska attacker mot dammen ligger bakom förstörelsen. Uppgifterna som rapporteras av ryska medier har inte bekräftats.

Ukraina har de senaste veckorna varnat för att Moskvas styrkor har för avsikt att spränga den strategiskt viktiga dammen för att orsaka översvämning.

Den amerikanska tankesmedjan Institute for the study of war (ISW) bedömde i slutet av oktober att det var troligt att Ryssland skulle spränga dammen "för att täcka sitt tillbakadragande och för att förhindra ukrainska styrkor från att jaga ryska styrkor djupare in i Cherson" och att det var troligt att Ryssland i så fall skulle skylla attacken på Ukraina.

Om dammen skulle sprängas skulle det innebära att stora områden nedströms översvämmas, bland annat staden Cherson. Även de ryska förbanden själva, öster om floden Dnepr, skulle drabbas av en sådan översvämning.

Enligt ryska medier ska skadorna på dammen inte vara kritiska.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning