Så kan Du sänka farligt kolesterol

Man måste inte ta läkemedel för att få ner farligt kolesterol. Det går att få en bra effekt på annat sätt. Det skriver Aftonbladet Hälsa.

Det går med enkla medel att påverka Dina blodfetter med kosten, enligt Ola Wallengren, dietist vid enheten för klinisk nutrion vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Många får ett lägre kolesterol bara genom att minska på det mättade fettet och öka fiberintaget, säger han i Aftonbladet Hälsa.

Han säger att livsstilsförändringar alltid är första steget för den som har måttligt förhöjda värden och en måttlig risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar i övrigt.

Många får god effekt bara genom att gå ner i vikt och ibland kan det räcka att minska portionerna eller sluta med sockersötade drycker.

Han påpekar att många svenskar är överviktiga.

Vi äter för mycket kött, för mycket mättat fett och socker och generellt för lite av grönsaker, baljväxter, fibrer och fullkorn. Bara genom att minska sitt intag av mättat fett som finns i kött, feta mejeriprodukter och kokosfett kan Du minska kolesterolvärdet med 20%, säger Ola Wallengren.

Andra tips är att dra ner på alkohol, salt och socker, välja mer fullkornsprodukter och välja fett från vegetabiliska oljor och nötter.

Så kallad stenålderskost är något som visat sig vara framgångsrikt vid studier för att sänka blodfetter och även vikten. Det är en kost som består av mat utan raffinerat socker, spannmål eller mejeriprodukter.

Den kosten innehåller många komponenter som påverkar kolesterolet positivt och upplevs som mättande. Men den kan vara lite för extrem för att man ska kunna hålla sig till den över tid, säger Ola Wallengren.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning