Tuberkulos har gått om covid19

Antalet som dagligen avlider av tuberkulos är nu högre än av covid19. Här syns en patient från ett sjukhus för tuberkulospatienter i Gauthia, Indien 2018.

Samtidigt som dödligheten i covid19 minskar globalt toppar nu tuberkulos återigen listan över den infektionssjukdom som skördar flest liv.

Omkring 1 500 avlider dagligen i covid enligt siffror från Johns Hopkins University. Medan den siffran sjunker, till följd av framför allt omfattande vaccinationsinsatser och nya behandlingar, ökade antalet som dör av tuberkulos under 2020 för första gången på flera år.

Omkring 4 000 personer dör nu dagligen av tuberkulos, enligt den ickevinstdrivande organisationen TB Alliance.

Mel Spiegelman, chef för TB Alliance, som bland annat arbetar för att utveckla och distribuera läkemedel mot tuberkulos, säger att fokus har flyttats under pandemin och bidragit till att antalet fall nu ökar.

Vi har gått från väldigt långsamma framsteg till det omvända, säger han.

Medan världen kraftsamlade för att ta fram vacciner, behandlingar och införa åtgärder för att minska smittspridningen av covid19, görs inte lika mycket mot tuberkulos, enligt Spiegelman. Nedstängningar och begränsningar inom sjukvården under pandemin har tvärtom haft negativa effekter för att bekämpa tuberkulos. Människor har inte sökt och fått vård för sjukdomen i samma utsträckning som tidigare.

Omkring fem procent av de som drabbas av sjukdomen har en variant som är resistent mot många av de vanligaste typerna av antibiotika. Det gör att patienterna behöver ta upp till åtta tabletter och även en injektion om dagen i upp till två år. Men sedan ett par år finns en godkänd behandling som består av tre tabletter under ett halvår och som är betydligt mer effektiv.

Men det behövs betydligt större insatser för att nå ut med läkemedlen till de som behöver enligt Spiegelman.

Om det var en sjukdom som drabbade rika skulle det sett annorlunda ut, säger han till.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning