Förkylningstider, det är pandemins fel

Just nu är många extra hostiga och snörvliga. Och det ingen slump, vårt sätt att umgås ställer till det för oss men nu ger experten råd.

Att förkylningarna står som spön i backen vid den här årstiden är föga förvånande men det har varit extra många sjuka denna vinter. Nu berättar Peter Bergman, läkare och forskare vid Karolinska institutet om varför.

Pandemin har ju påverkat vårt beteende, hur vi umgås och träffar andra människor väldigt mycket. Man skulle kunna säga att vi har tappat en säsong av naturlig boost för immunförsvaret vad gäller de 20-talet förkylningsvirus som vanligtvis cirkulerar omkring i olika grupper och åldrar och under olika perioder, berättar han i Aftonbladet.

Och att insjuknandet beror på pandemin är det ingen tvekan om. Vårt ändrade sätt att leva och träffas på är annorlunda och påverkar oss. Vi har levt isolerade och ska nu plötsligt träffas och umgås igen, många fler är mer känsliga nu än tidigare för förkylningsvirus och exponeras man på nytt för människor igen är risken stor att man blir förkyld.

Nu har vi börjat umgås igen och träffas i affärer och pubar, då är vi tillbaka där vi var innan. Men de flesta blir ju inte så sjuka att de behöver vårdas på sjukhus. Det är inte virus som covid, det här är virus som vi kan hantera, så att säga.

Men det finns enkla tips att ta till för att undvika att bli sjuk. Främst handlar det om att boosta sitt immunförsvar vilket inte är det lättaste. Bättre är då att undvika att sänka det. Vila, sova bra, äta rätt och inte stressa. Och myten att man ska utsätta sig för exponering, att bli sjuk för att bygga upp immunförsvaret, ställer sig forskaren tveksam till.

Nja, det är väldigt mycket immunitet som byggs upp utan att man får symtom. Att vara sjuk betyder ju att man har symtom på en infektion. Och det är väldigt många saker som händer i kroppen utan att man behöver bli sjuk själv för att bygga immunitet. Det händer hela tiden när man träffar andra och rör sig ute, då får man en viss boost till sitt immunförsvar bara genom att leva sitt vanliga liv.




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning