Ryska attacker är terror inför vintern

Rysslands strategi att attackera elförsörjningen kan leda till omfattande misär och lidande för civilbefolkningen i vinter – men påverkar inte den ukrainska militären som har dieselgeneratorer, enligt en expert.

Det är terrorism. Det finns inget annat namn för det.

De senaste veckorna har det varit flera stora strömavbrott i Ukraina på grund av att Ryssland riktat attacker mot energiinfrastruktur. En målmedveten strategi, enligt Peter Lidén, överstelöjtnant vid Försvarshögskolan i Stockholm.

På kort sikt tror jag att det faktiskt kan vara så att ryssarna kommer att vara lite mer effektiva nu, militärt, när man har ett samlat tema som är anpassat till de egna begränsningarna avseende förmåga, säger han.

Att Ryssland har en tydligare linje tror Lidén har att göra med att man tidigare inte har haft en formellt utpekad chef som ansvarar för kriget. Den nye ryske operative chefen Sergej Surovikin, som nu har det ansvaret, har kunnat ta ett mer samlat grepp. Han ser också ut att kunna undvika detaljstyrning från Rysslands president Vladimir Putin.

Om Ryssland lyckas störa energiförsörjningen över tid kommer det att få stora konsekvenser, speciellt när det blir kallare i Ukraina.

Folk kommer att frysa ihjäl. Det blir svårt att vattenförsörja, kommunicera och att få fram livsmedel och förnödenheter om järnvägstransporterna begränsas på grund av elbrist, säger Lidén.

Det är terrorism. Det finns inget annat namn för det.

Strömavbrott påverkar dock inte det ukrainska försvarets verksamhet direkt, eftersom man har egna dieselgeneratorer till det som kräver el.

Men indirekt påverkar det, eftersom det man slåss för, och försvarar väldigt handgripligt, är vad man kan kalla för hemmafronten. Och om hemmafronten riskerar att lida och frysa är det inte säkert att man har samma motivation då att vara en bit bort hemifrån och slåss, säger Peter Lidén.

Han tror dock inte att det skulle knäcka Ukrainas försvarsvilja, utan snarare tvärtom.

Historiskt har man ju egentligen, med väldigt få undantag, inte fått egentlig framgång genom terroråtgärder mot en befolkning. De har oftast i stället blivit än mer sammansvetsade och mer motståndsbenägna av det.

I Chersonregionen ligger kraftverksdammen Kachovka. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har anklagat Ryssland för att ha minerat den. Om den skulle sprängas skulle det innebära att stora områden nedströms översvämmas, bland annat staden Cherson skulle drabbas. Även de ryska förbanden själva, öster om floden Dnepr, skulle drabbas av en sådan översvämning.

Risken för att dammen sprängs är enligt Lidén svår att avgöra, men större än att Ryssland sätter in massförstörelsevapen.

Det skulle vara en så uppenbar terrorhandling. Jag vet inte om de ser någon nytta i ren förstörelse, men andra sidan har de ju visat prov på sådant tidigare, säger Lidén.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning